Ιερομόναχος Μάξιμος ο Βατοπαιδινός

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#21
[Σημ. συντ.] Σχόλια με αφορμή το τελευταίο μήνυμα αποσύρθηκαν. Παρακαλώ μηνύματα μόνον με ηχογραφήσεις του π. Μαξίμου ή σχόλια επί των μελών μόνον (και όχι ενδεχομένως του τόπου ηχογραφήσεως).
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
#25
Άλλο όνομα έχει αυτός ο ήχος;
Υπάρχει κάπου και το κείμενο;
Πέτρου Φιλανθίδου....δευτερόπρωτος... Στον Μουσ. Θησαυρό του Νεκταρίου και αλλού...(π.χ.Αι δύο Νέαι Μουσικαί Μέλισσαι).


Δ.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#28
Ένα όνομα ελληνικό, ένα τούρκικο και ένα .... πανεπιστημιακό!;;:D
Για όλα τα γούστα!
 

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
#36
π. Μάξιμος - Μυστήριον ξένον

Πολλοί έχουν απορία τι είναι το παραδοσιακό ύφος, ποια στοιχεία το αποτελούν και τι διαφορά υπάρχει στο παλιό ψαλσιμο από το νέο. Το άνανες δηλαδή ο πρώτος τόνος, η βάση όλου του μουσικού μας συστήματος έχει αλλοιωθεί. Εστιάζω σε ένα στοιχείο μόνο από τα πολλά όπου εξωκείλει ο μοναχός από το απήχημα. Οι ήχοι από το πρώτο διάστημα πάνε στην σωστή τους θέση και αρμονία, αλλιώς βρίσκεσαι εκτός μέλους. Το ανανες του μοναχού είναι άνευρο και υποτονικό ούτε καν τόνος 12 μορίων αλλά ελάσσων(Νη 128hz-Πα 141 hz* =10 μόρια θα έπρεπε να είναι Νη 128hz-Πα 148 hz* =15 άκουε συνημμένο). Δεν ψάλλει δηλαδή πρώτο ήχο αλλά μάλλον ένα κακοποιημένο μινόρε "νενανώ". Περισσότερα για αυτό το θέμα έχουν αναλυθεί στο θέμα για τον μεγάλο Νη Πα εδώ καθώς και για την εξαφάνιση του παλαιού παραδοσιακού μαλακού διατόνου που συμβαίνει τώρα τον 21ο αιώνα μετά από χιλιετίες εδώ

Ακούστε και τον Αναστάσιο Μιχαηλίδη στο απήχημα πόσο μεγάλο νη πα (Νη 143hz Πα 166>=15) κάνει

Ο πρώτος ήχος θέλει ζωντάνια και νεύρο, είναι ο ήχος της ανάστασης, η μινοροποίηση του πρώτου ήχου είναι η μάστιγα που καταστρέφει το παραδοσιακό ύφος και ήθος της μουσικής μας. Ο πρώτος ήχος, η δώρια αρμονία ήταν αυτή που δίδασκε το σωστό ήθος, όπως αναφέρει ο Πλάτων στην Πολιτεία, αν την χαλάσουμε τότε καταστραφήκαμε, κι όπως βλέπω έχει ήδη γίνει, από την θετική απήχηση που έχουν σε μεγάλη μερίδα ακούσματα όπως αυτά.
--------------------------
*Ο προσδιορισμός των συχνοτήτων έγινε με την εφαρμογή gStrings
 

Attachments

Last edited:
Top