[Ερώτηση] Θ' Εξαποστειλάριο (Θεοτοκίο)

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Να και κάτι καινούργιο. Το Θεοτοκίο του Θ' Αναστάσιμου εξαποστειλάριου, όπως αναγράφεται στην παρακλητική δεν μπορεί να μελοποιηθεί! Δοκιμάστε το:

Θεοτοκίον

Τὸν σὸν Υἱὸν ὡς ἔβλεψας, ἀναστάντα ἐκ τάφου, τριήμερον Θεόνυμφε, ἅπασαν θλίψιν ἀπέθου, ἣν ὑπέστης ὡς Μήτηρ, ὅτε κατεῖδες πάσχοντα, καὶ χαρᾶς ἐμπλησθεῖσα, σὺν τοῖς αὐτοῦ, Μαθηταῖς γεραίρουσα τοῦτον ὕμνεις. Διὸ τοὺς Θεοτόκον σε, νῦν κηρύττοντας σῷζε.


Ο Αθ. Καραμάνης στον Όρθρο του δεν το αναφέρει, εφόσον δεν αναφέρει καν τα Θεοτοκία. Ο Χρύσανθος ο Θεοδοσόπουλος όμως που έγραψε τα εν λόγω Θεοτοκία, πρόσθεσε :)confused:) την εξής φράση:

Θεοτοκίον
Τὸν σὸν Υἱὸν ὡς ἔβλεψας, ἀναστάντα ἐκ τάφου, τριήμερον Θεόνυμφε, Παναγία Παρθένε, ἅπασαν θλίψιν ἀπέθου, ἣν ὑπέστης ὡς Μήτηρ, ὅτε κατεῖδες πάσχοντα, καὶ χαρᾶς ἐμπλησθεῖσα, σὺν τοῖς αὐτοῦ, Μαθηταῖς γεραίρουσα τοῦτον ὕμνεις. Διὸ τοὺς Θεοτόκον σε, νῦν κηρύττοντας σῷζε.

Με αυτή την μορφή το κείμενο μπορεί να τονιστεί, βάσει του πρωτότυπου "Τοῖς Μαθηταῖς συνέλθωμεν". Πρέπει όμως να μετατραπεί το κείμενο; Η προσθήκη του αείμνηστου Χρύσανθου υπήρχε σε παλαιώτερες εκδόσεις της Παρακλητικής και δεν υπάρχει πια, ή ήταν ένα δικό του δημιούργημα για να μπορέσει να τονίσει το κείμενο αυτό;

Το "Ελλειπές" Θεοτοκίο το βρήκα στην πρώτη του μορφή, όχι μόνο από τα κείμενα του π. Leo, αλλά και από μία Παρακλητική που έχω στο γραφείο μου (εκδόσεις "Φως")
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Από την Οκτώηχο, έκδοση 1864 (από την Ανέμη) οι παρακάτω σελίδες. έχουν ακριβώς το κείμενο που έχει και ο Χρύσανθος. Το ερώτημα είναι τώρα, από πότε "χάθηκε" από τα εν χρήσει βιβλία.
 

Attachments

  • σ.173.jpg
    772.1 KB · Views: 52
  • σ.174.jpg
    783.1 KB · Views: 24

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Τὸν σὸν Υἱὸν ὡς ἔβλεψας, ἀναστάντα ἐκ τάφου, τριήμερον Θεόνυμφε, Παναγία Παρθένε, ἅπασαν θλῖψιν ἀπέθου, ἣν ὑπέστης ὡς Μήτηρ, ὅτε κατεῖδες πάσχοντα, καὶ χαρᾶς ἐμπλησθεῖσα, σὺν τοῖς αὐτοῦ, Μαθηταῖς γεραίρουσα τοῦτον ὕμνεις. Διὸ τοὺς Θεοτόκον σε, νῦν κηρύττοντας σῶζε.
Ἡ Παρακλητική τῆς Ἀ.Δ. ἔτσι τό ἔχει.
Ὁ π. Leo ἀντιγράφει ἀπό τίς ἐκδόσεις ΦΩΣ.
Κύριε Κονταξῆ... τρέχα...


 
Top