Θεία Λειτουργία από τον Άρχοντα Στανίτσα

apostolos

Απόστολος Κομπίτσης
ΠΑΡΑ πολύ ωραία δουλειά, αλλά λείπουν μερικά πράγματα. π.χ. το Όσοι εις Χριστόν.

Απόστολος
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Πολλές ευχαριστίες για την ανάρτηση αυτή! Η αλήθεια είναι πως κυκλοφορεί μεταξύ των μουσικοφίλων πληθώρα χειρογράφων σε ποικίλες ποιότητες, κομμένα σε άλλα σημεία, ενίοτε με σημειώσεις πρόσθετες επάνω τους κλπ. Καλό θα είναι κάποια στιγμή να ψηφιοποιηθούν όλα αυτά από τα πρωτότυπά τους και να καθαριστούν ηλεκτρονικά ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη ποιότητα!
ΠΑΡΑ πολύ ωραία δουλειά, αλλά λείπουν μερικά πράγματα. π.χ. το Όσοι εις Χριστόν.

Απόστολος
Λείπουν και τα πολύτιμα Κοινωνικά του, τα οποία όμως μας σώζονται από χειρόγραφα των δομεστίκων του και όχι του ιδίου. Είναι 100% γνήσια, καθώς τους τα έδινε από βραδύς να τα ετοιμάσουν για να συμψάλλουν στη Θ. Λειτουργία της επομένης κι εκείνοι έβρισκαν ευκαιρία να τα αντιγράψουν για να τα έχουν! Αλληλοσυμπληρούμενες είναι οι συλλογές του Πετροχείλου και του Παϊκοπούλου. Η πρώτη έχει κάπως διαθοθεί, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να ανεβεί ή αν ετοιμάζεται κάποια έκδοσή τους. Πάντως ο ίδιος δεν τα διέδιδε. Η δεύτερη έχει συμπεριληφθεί στην έκδοση της Θ. Λειτουργίας του κ. Παϊκοπούλου με κάποια ελαφρά επεξεργασία ως προς την αποκατάσταση της ορθογραφίας, την εισαγωγή ισοκρατημάτων, παύσεων κλπ. Αν ποτέ υπάρξει τύποις έκδοση των χειρογράφων της Θ. Λειτουργίας του Θρασυβούλου Στανίτσα, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν και τα μέλη αυτά!

Ακόμη, βλέπω ότι το αρχείο αποτελεί σάρωση μιας συλλογής που πέρασε στον Η/Υ και τυπώθηκε με αριθμούς σελίδων, περιεχόμενα κλπ. Είναι δηλαδή σάρωση ενός έργου που υπήρχε ήδη σε ηλεκτρονική μορφή, συνεπώς η ποιότητα πέφτει έτι περαιτέρω. Θα παρακαλούσα θερμά όποιον έχει επαφή με τον άνθρωπο που επιμελήθηκε το έργο να ζητήσει και το πρωτότυπο ηλεκτρονικό αρχείο!
 

TASOS BOUTIS

Μέλος
Ευχαριστω παρα πολύ για την αναρτηση με τις μελωδιες του ΑΡΧΟΝΤΑ .Καλες γιορτες να εχουμε με υγεια για ολο τον κοσμο.
 
'Οντως ευχαριστούμε πολύ γι'αυτό το δώρο απ'τον 'Αρχοντα!Τα χειρόγραφα είναι πεντακάθαρα και επιτέλους βρήκα και τα λειτουργικά του Πρίγγου σε πλ.δ' φθορικό,αλλά και του Παλλάση σε πλ.δ' απ'το χέρι του 'Αρχοντα!Νά'στε καλά και καλά Χριστούγεννα!
 

seniko

Δημήτριος Βασιλείου
Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να δακτυλογραφήσει και να μας παραχωρήσει τα παραπάνω στολίδια ε??...
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Για να καταλάβετε τη δουλειά, αλλά και για να μη βιαστεί κανείς χωρίς λόγο να προλάβει, θα σας πω μόνο πως μέχρι στιγμής συγκεντρώθηκαν 27 Χερουβικά, εκ των οποίων τα 24 είναι άμεσα από χειρόγραφά του ή γνήσια αντίγραφα μαθητών του και τα 3 είναι απομαγνητοφωνήσεις χορωδιακών επ' αναλογίω εκτελέσεών του (που προϋποθέτουν χειρόγραφο), ενώ είναι γνωστό τουλάχιστον ένα ακόμη χειρόγραφό του και θα το αναζητήσω. Δεν έγινε ακόμη κλήση σε όλους τους δομεστίκους του, οπότε ελπίζω να βρεθούν σε πρωτότυπη μορφή και κάποια από τα 3 καταγραφέντα (τουλάχιστον το ένα το έψαλλε τακτικά γύρω στο '70 και το δίδασκε). Στα δε Λειτουργικά γίνεται χαμός. Ακόμη μεγαλύτερος χαμός γίνεται στα Κοινωνικά, όπου υπάρχουν πάμπολλα ερωτηματικά σχεδόν αδύνατον να απαντηθούν.
 

seniko

Δημήτριος Βασιλείου
Πάντως είναι κρίμα τέτοια μέλη και τόσα χειρόγραφα (που σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται η αξιοπιστία τους) να μην υπάρχουν σε μορφή βιβλίου τόσα χρόνια... Ελπίζω να βγουν σύντομα δακτυλογραφημένα και προς τα έξω και ελεύθερα με μορφή που να μπορεί να δουλευτεί και στα αναλόγια...
Ευχαριστώ!!
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Από εμένα, πάντως, εξετάζεται και επαληθεύεται η αξιοπιστία, αφού τα περισσότερα διασταυρώνονται με από χορού εκτελέσεις. Μάλιστα, δύο ακόμη είχα απομαγνητοφωνήσει αλλά εν τέλει βρήκα αυτόγραφο και αντικατέστησα το κείμενο. Εκεί που έχω ερωτηματικά είναι στα Κοινωνικά, που έχω ως κύριες πηγές Πετρόχειλο και Φαράσογλου. Κάποια διασταυρώνονται 100%, κάποια είναι μοναδικά στις συλλογές, κάποια στον Πετρόχειλο είναι ανώνυμα αλλά κατά 90% πρέπει να είναι του Στανίτσα (ορισμένα ανώνυμα έχουν διασταυρωθεί και είναι δικά του, κάποια "Εις πάσαν" φέρουν ημερομηνίες αντιγραφής 30/11 ή 29/6 που σημαίνει πως τα πήρε από το Φανάρι) κλπ, ενώ τα μέλη που ψάλλει από χορού στην Αθήνα τα έτη 1967-70, τα οποία δεν έχω εντοπίσει ακόμη σε κείμενο, δεν έχουν σχέση με κανένα δικό του χφ αλλά με το μεταγενέστερο χφ του Νικολαΐδη (1973). Εκεί γίνεται το μεγάλο ΜΠΑΧΑΛΟ. Λέω να τα παραθέσω όλα, με σαφείς αναφορές στα ερωτηματικά ώστε να μη χαθεί η φερεγγυότητα της έκδοσης.
 
Last edited:

seniko

Δημήτριος Βασιλείου
Με τούτα και με κείνα δε νομίζω να έχει κάποιος την παραπάνω θ.λ. δακτυλογαρφημένη ε;;;....
 

Gerasimos monaxos

Ο Αγιορείτης κακοφωνίξ
Με τούτα και με κείνα δε νομίζω να έχει κάποιος την παραπάνω θ.λ. δακτυλογαρφημένη ε;;;....

Από την Λειτουργία αυτή, υπάρχουν πληκτρολογημένα με το ΜΚ, τα σύντομα χερουβικά του, αρκετά από τα Λειτουργικά του, καθώς και τα της Λειτουργίας του Μ. Βασιλείου.
Μπορείς να τα βρείς στα αρχεία συλλογών "Χερουβικά (Tablet).pdf" και "Λειτουργικά - Άξιόν εστιν (Tablet).pdf " που βρίσκονται εδώ.
 
Top