[Ανακοίνωση] Θεία Λειτουργία Κων/νου Πρίγγου Έκδοση Αποστολικής Διακονίας

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
Μα δεν είπα να καταγραφεί κάθε εκδοχή! Συγκριτικά να βγει το κείμενο των διαδεδομένων μελών του Πρίγγου και για τις άλλες καταγραφές να αναφερθεί η πηγή.

Στους σκοπούς του Πρίγγου δεν ήταν η έκδοση Λειτουργίας. Εφόσον, όμως, έγινε, ας είναι πλήρης.

Συμφωνώ. Το να υπάρχει διπλή ή και παραπάνω παράθεση ενός μαθήματος ή παράθεση με επιπλέον θέσεις από άλλες εκτελέσεις του (πρακτική που: και στα πρωτότυπα βιβλία Πρίγγου ακολουθείται, όχι όμως όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να έχει φάει το σκοτάδι πολλές ωραίες θέσεις και ακόμα καλύτερα την ακολούθησε ο Στανίτσας στο Τριώδιο) δε θα ήταν πρόβλημα αλλά... "μπερεκέτια". Και μπορεί με μικρά γραμματάκια σε λιτή υποσημείωση στο κάτω μέρος των σελίδων να αναφέρονται οι πηγές. Έτσι και κριτική θα ήταν η έκδοση και χρηστική.

Από την άλλη, μπορεί στους σκοπούς Πρίγγου να μην ήταν η έκδοση Λειτουργίας αλλά την επανάσταση την έκανε. Άλλαξε δηλ. τα κλασσικά παπαδικά μέλη (την "παπαδική" που λέει ο λαός...) εξ ολοκλήρου σχεδόν με δικά του, προερχόμενα από άλλες εκκλησιαστικές (και κοσμικές) παραδόσεις. Και φοβότανε λέει τα scripta. Δε μου αρέσει αυτή η τακτική, του "άλλα πιστεύω και πράττω και άλλα (υπο)γράφω". Ούτε πιστεύω ότι περίμενε από τους μαθητές του να λένε "Πέτρο" κι εκείνος τα δικά του. Εξάλλου η φράση του στον Αβραάμ "μην τα γράψεις αυτά, γιατί μετά τί θα' χουμε να λέμε;" προδίδει ζηλότυπο επαγγελματισμό. Ασφαλώς φοβόταν και την κριτική που θα δεχόταν από τους πιο παραδοσιακούς. Γι' αυτό επαινούσα πάντα τον Καραμάνη που πρώτος ετόλμησε και εδημοσίευσε μπόλικο εκλεκτό προφορικό Πρίγγο (έστω και χωρίς το τυπικό δικαίωμα) και άνοιξε το δρόμο για τους υπολοίπους (Χρύσανθο, Ταλιαδώρο, χειρόγραφο Στανίτσα κλπ).
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ: Πού μέμφομαι όμως Καραμάνη πρώτον και τους λοιπούς γόνους Πρίγγου; Μα στο ότι δεν ανέφεραν στα βιβλία τους όσο θα έπρεπε το όνομά του εκεί όπου -αφθόνως- χρησιμοποιούν τις εκλεκτές του γραμμές. Η αποσιώπηση δεν είναι απουσία στοιχείου κριτικής εκδόσεως αλλά ευγνωμοσύνης και πληρωμής οφειλής. Φοβούμαι όμως ότι κι ο ίδιος ο διδάσκαλος Πρίγγος δεν το έπραξε αναφορικά με τον Ιάκωβο πρωτίστως ειμή μόνον συνολικά στον πρόλογο της Φόρμιγγος με το "όσα ο κολοσσός εκείνος με εδίδαξεν" καθώς και με κάποιους Νηλεϊκούς. Στη μουσική μας η έννοια του συνθέτου κατέστη αόριστη.
 
Last edited:
Top