Θ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης και 11ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής

ψαλμός 50ός

Ελένη Ντόβα-Χατζή
Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, η καρδιά του ψαλτικού κόσμου χτυπάει στον Βόλο.

Δύο πολύ σημαντικά γεγονότα θα λάβουν χώρα στην Τοπική μας Εκκλησία, στα πλαίσια δύο καθιερωμένων πλέον θεσμών εδώ και αρκετά χρόνια, που σκοπό έχουν την μελωδική συνάντηση τόσο των Ιεροψαλτών, όσο και των μαθητών της Ψαλτικής Τέχνης, ανά την Ελλάδα:

Ο Θ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης και το 11ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής.

Και τα δύο αυτά σημαντικά γεγονότα διοργανώνονται από τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Σε ότι αφορά το Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός», της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Α. Ο Θ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης, θα διεξαχθεί το πρωί του Σαββάτου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσιάτικα Ν. Ιωνίας Βόλου, από τις 9:00 μέχρι αργά το μεσημέρι. Στην ετήσια αυτή πανελλήνια γιορτή της Ψαλτικής Τέχνης, έχουν δηλώσει συμμετοχή αγόρια και κορίτσια, άνδρες και γυναίκες, από όλη την Ελλάδα.

Προσκεκλημένα μέλη της κριτικής επιτροπής στον φετινό διαγωνισμό είναι οι: Παύλος Φορτωμάς, Άρχων Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, και Δημήτριος Χριστοδούλου, Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Τα λοιπά μέλη της κριτικής επιτροπής αποτελούν οι: Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Δημητριάδος, Κυριαζής(Ζάχος) Νικολέρης, Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος τΜτΧΕ και Πέτρος Μπλάνας, Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος.

Β. Το 11ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής θα πραγματοποιηθεί στις 7:00 το απόγευμα του Σαββάτου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού στο Βόλο (Ανθ. Γαζή-Κ. Καρτάλη).

Το Φεστιβάλ κάθε χρόνο αφιερώνεται σε έναν οτρηρό θεράποντα της Πατρώας Εκκλησιαστικής Μουσικής. Το παρόν Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, κ. Παύλο Φορτωμά, ο οποίος θα τιμηθεί από τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος, και από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιο, ο οποίος θα του απονείμει την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ι.Μ. Δημητριάδος, τον Χρυσό Σταυρό, μετά Διπλώματος, για την μεγάλη του προσφορά στην διάσωση και καλλιέργεια της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής μας παραδόσεως.

Στο Φεστιβάλ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι χορωδίες:

-Βυζαντινός Χορός του Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Τρικάλων κ. Παναγιώτη Καλαμπάκα, και

-Χορωδία «Βυζαντινό και Δημοτικό Εργαστήρι» Λάρισας, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Λάρισας κ. Θεοδόσιο Διαμάντη.

Συμμετέχει επίσης ο Βυζαντινός Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου κ. Ευστάθιο Δ. Γραμμένο.
 
Last edited:

Diogenes

Νέο μέλος
Θ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης

Με απόλυτη επιτυχία, διεξήχθη το Σάββατο 16/11, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, ο Θ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης, στον οποίο συμμετείχαν σπουδαστές και σπουδάστριες της Βυζαντινής Μουσικής, κάθε ηλικίας, από πολλά μέρη της Ελλάδας.



Την Κριτική Επιτροπή απάρτισαν οι: Παύλος Φορτωμάς, Άρχων Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, Δημήτριος Χριστοδούλου, Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Δημητριάδος, Κυριαζής Νικολέρης, Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος τΜτΧΕ και Πέτρος Μπλάνας, Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος.



Οι συμμετέχοντες προήλθαν από τις κάτωθι Σχολές ανά την Ελλάδα:

Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού.

Δημοτικό Ωδείο Θηβών.

Ωδείο Βυζαντινής Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ακαδημία Ψαλτικής «Ειρμός» Θεσσαλονίκης.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Καστορίας «Ο Άγιος Μηνάς».

Ωδείο Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων «Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός».

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου »Ο Άγιος Αχίλλιος».

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Δημητριάδος & Αλμυρού.

Και μία ατομική συμμετοχή από νομό Τρικάλων.





Το Α΄ Βραβείο του Δ΄ Επιπέδου, απονεμήθηκε στη κ. Βάια Φαντίδου, μαθήτρια του Ωδείου Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας, με δάσκαλο τον Σωτήριο Ζερδαλή, φοιτήτρια στο Χημικό τμήμα του Α.Π.Θ.



Κύρια χαρακτηριστικά του Διαγωνισμού ήταν η άνοδος του αριθμού και του επιπέδου των διαγωνιζομένων, καθώς και η αυξανόμενη συμμετοχή διαγωνιζομένων από όλη την Ελλάδα, πράγμα που δηλώνει την ορθότητα και την αποδοχή του εγχειρήματος, το οποίο έχει λάβει πλέον την μορφή καταξιωμένου θεσμού.



Ο Θ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μ. Δημητριάδος Αρχιμ. Δαμασκηνό Κιαμέτη, ο οποίος μετέφερε τον έπαινο και τις θερμές πατρικές ευχές του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου.

 
Top