Η ψαλτική στη μεγάλη οθόνη (και στη μικρή)

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Άνοιξα αυτό το θέμα για να μοιρασθούμε στιγμές όπου ακούγεται η Ψαλτική σε ελληνικές (ή και ξένες αν υπάρχουν) ταινίες καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ταυτοποιήσουμε αν γνωρίζουμε ή καταλαβαίνουμε και ποιοί ψάλτες ή χορωδίες ακούγονται κάθε φορά. Ένα γενικό σχόλιο πάντως είναι ότι γενικά οι παραγωγοί/σκηνοθέτες/σεναριογράφοι κλπ είναι κατά βάσιν τελείως άσχετοι με το αντικείμενο και διαλέγουν κατά κανόνα για τις σκηνές αυτές τελείως άσχετη ψαλτική επένδυση.

Ξεκινάω με την ταινία του 1974 «Η δίκη των δικαστών» και τη σκηνή της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.


Ενώ λοιπόν ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε 27 Σεπτεμβρίου 1831, ημέρα Κυριακή, ακούγεται ο ψάλτης να ψάλλει το τροπάριο του Τριωδίου «Τὰ πλήθη τῶν πεπραγμένων μοι δεινῶν...». Δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να κάνουν μία μικρή αναζήτηση ώστε να βάλουν κάτι πιο ταιριαστό για την ημέρα. Σημειωτέον, τότε το Πάσχα (ήταν βέβαια παλιό ημερολόγιο) έπεσε στις 19 Απριλίου όπως και σε εμάς φέτος και η ημέρα της δολοφονίας ήταν Κυριακή με ήχο βαρύ και Ε΄ Εωθινό όπως και φέτος.

Συνεχίζω με μία σκηνή από την ταινία «Παρακαλώ, γυναίκες μην κλαίτε» (1992) των Σταύρου Τσιώλη και Χρήστου Βακαλόπουλου με τους «ψάλτες και κυνηγούς» οι οποίοι «έρχονται από μακριά, από τη Σπάρτη»


Εδώ, ενώ λέει ο ένας ότι «πλησιάζει ο χειμώνας», αρχίζουν μετά και ψάλλουν τα αναστάσιμα τροπάρια «Δεῦτε λάβετε φῶς» και «Ἀναστάσεως ἡμέρα καὶ λαμπρυνθῶμεν τῇ πανηγύρει». Δεν νομίζω κανένας ο οποίος θα έμπαινε σε μία εκκλησία τέτοια εποχή να προσκυνήσει ότι θα έψαλλε τα συγκεκριμένα τροπάρια.

Σε κάθε περίπτωση, ας μας πει κάποιος ποιοί είναι οι ψάλλοντες γιατί θα ήθελα πολύ να μάθω.
 
Last edited:

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Ο Δημοσθένης Κομποτιάτης, για τον οποίον έχει ανοιχθεί θέμα στο φόρουμ, ψάλλει με συνοδεία κλαρίνου στίχους από τον Πολυέλεο «Ἐξομολογεῖσθε τῷ Κυρίῳ» σε ήχο πλ. α΄, στην ταινία του Σταύρου Τσιώλη «Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά» (1995).

 

kxkaragounis

Παλαιό Μέλος
Γεια και χαρά.
Νοιώθω μεγάλη ανάγκη να συγχαρώ για το άνοιγμα του θέματος.
Αυτό το ζήτημα μπορεί να γίνει ένα Μεταπτυχιακό ή και Διδακτορικό ακόμη.
Έχω χρόνια που ασχολούμαι με συγκέντρωση τέτοιου υλικού,
το οποίο ενδιαφέρει φοβερά την επιστήμη της μουσικής ανθρωπολογίας.
Το μέχρι τώρα υλικό μου και εγώ προσωπικά είμαστε στη διάθεσή σας.
Αν θέλετε, μπορούμε να τα πούμε κατ' ιδίαν. (τηλ. 6947774647)
Καλό ξημέρωμα σε όλους.
 

pransot

Πράντζος Σωτήρης
Περίπου στο 7:50 ακούγεται από αναμετάδοση η Μητρόπολη Αθηνών "Είη το όνομα" από Περιστέρη Τζελα. Ακολούθως ξεκινάει κήρυγμα. Μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τον ιεροκήρυκα;
Η ταινία είναι η "Ανοιχτή επιστολή" του 1968
 
Top