Η προσωπική μου επιλογή για φορητό ισοκράτη

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Σε αυτό το θέμα θα παρουσιάσουμε μία εφαρμογή η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως ισοκράτης, τόσο σε φορητές συσκευές όσο και στον υπολογιστή μας με πολλές δυνατότητες και είναι μέχρι στιγμής εντελώς δωρεάν.

Πριν γράψουμε οτιδήποτε άλλο να τονίσουμε πως το θέμα αυτό απευθύνεται σε αυτούς που μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερα μεγάλη εξοικείωση με το χειρισμό των φορητών συσκευών (tablets, smartphones) ή των υπολογιστών (laptop, desktop), γνωρίζουν όμως κάποια βασικά πράγματα και έχουν τον ανάλογο διαθέσιμο χρόνο και την ανάλογη διάθεση για πειραματισμούς και δοκιμές. Αυτό άλλωστε είναι και τις περισσότερες φορές το αντίτιμο σε κάτι που προσφέρετε δωρεάν, πως πρέπει δηλαδή να καταβληθεί κάποια προσωπική εργασία για να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε στα μέτρα μας μια εφαρμογή. Αν κάποιος δε τα διαθέτει αλλά θέλει κάποια έτοιμη λύση που αμέσως να λειτουργεί ως ισοκράτης τότε ας μη συνεχίσει την ανάγνωση. Πιστεύω πως αυτή τη στιγμή η καλύτερη λύση , τουλάχιστον προσωπική μου γνώμη με βάση και τα σχόλια που έχω ακούσει για σταθερό ισοκράτη σε ναό είναι του κυρίου Ναούμ και για φορητό του κυρίου Μπακόπουλου που βρίσκεται εδώ: http://www.isokratis.com. Αξίζουν με το παραπάνω. Τους παίρνεις έτοιμους και κάνεις τη δουλειά σου αμέσως χωρίς να χρειάζεται καμία επιπλέον διαμόρφωση.

Ας συνεχίσουμε όμως εδώ τη δική μας περίπτωση. Έχουμε ήδη αναφέρει σε διάφορα θέματα περί της υπάρξεως μιας εφαρμογής που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στο play.google.com. Ονομάζεται Custom Soundboard Creator και η διεύθυνση της εφαρμογής βρίσκεται εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hipxel.custom.soundboard.maker.creator.free
Έτσι το πρώτο βήμα που έχουμε να κάνουμε είναι η εγκατάσταση της εφαρμογής αυτής στη φορητή μας συσκευή που τρέχει με λειτουργικό σύστημα Ανδρόιντ (Android).

Κατόπιν ανοίγουμε την εφαρμογή και αυτό που αντικρίζουμε στην αρχή είναι ουσιαστικά ένα τίποτα! Δηλαδή ένας χώρος που δεν έχει τίποτα, αλλά πρέπει μόνοι μας να τον μετατρέψουμε σε λειτουργικό ισοκράτη.


Πάμε λοιπόν πάνω δεξιά και πατάμε το σταυρό εκεί που γράφει ADD SOUNDBOARD για να προσθέσουμε την πρώτη μας εικονική πλακέτα, πάνω στην οποία θα τοποθετήσουμε τα κουμπιά -πλήκρα του ισοκράτη.
Πατώντας το σταυρό βλέπουμε ένα νέο παράθυρο το οποίο μας ζητά να δώσουμε καταρχήν ένα όνομα (Name) για τον ισοκράτη μας.


Γράφουμε το όνομα που επιθυμούμε και κατόπιν στα παρακάτω εικονίδια βλέπουμε κάποιες προαιρετικές λειτουργίες που μας διευκολύνουν εμφανισιακά. Δηλαδή μπορούμε να καθορίσουμε το φόντο του ισοκράτη με χρώμα αλλά και με μια οποιαδήποτε εικόνα της αρέσκειάς μας, και με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να καθορίσουμε το χρώμα των κουμπιών του ισοκράτη ή να προσθέσουμε ένα εικονίδιο σε κάθε κουμπί, αλλά και να διαμορφώσουμε ανάλογα τη γραμματοσειρά.

Αφού ολοκληρώσουμε αυτό το στάδιο πατάμε ΟΚ και περνάμε στο επόμενο στάδιο. Πατάμε λοιπόν πάνω στο όνομα που δώσαμε προηγουμένως και μας ανοίγει ένα νέο παράθυρο στο οποίο βλέπουμε πως ο εικονικός μας πίνακας είναι έτοιμος και περιμένει να τοποθετήσουμε τα κουμπιά – πλήκτρα του ισοκράτη.


Αυτό γίνεται με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να προσθέσουμε ένα ένα τα κουμπιά – πλήκτρα πατώντας το μεγάλο σταυρό που βλέπουμε στο κέντρο της εφαρμογής δίπλα από το ADD. Ας δούμε πρώτα αυτό τον τρόπο και μετά θα αναφέρουμε και τον δεύτερο. Με αυτό τον τρόπο πατάμε το σταυρό και μας ζητάει να του δώσουμε τα ηχητικά αρχεία τα οποία έχουμε εκ των προτέρων δημιουργήσει και αποθηκεύσει μέσα στη φορητή μας συσκευή. Λειτουργεί δηλαδή ίδια με τον εξερευνητή των windows (windows explorer) .


Αφού βρήκαμε το ηχητικό αρχείο που θέλουμε, κάνοντας κλικ πάνω σ’αυτό, αμέσως μας ανοίγει ένα παράθυρο στο οποίο χρειάζεται να συμπληρώσουμε ακόμα κάποια στοιχεία.
Το ένα είναι το όνομα του πλήκτρου. Αν το αρχείο το έχουμε εκ των προτέρων ονομάσει με βάση την τονικότητά του π.χ. ΝΗ τότε εκεί στο όνομα θα είναι ήδη γραμμένο αυτό οπότε δε χρειάζεται να επέμβουμε. Παρακάτω κάνουμε οπωσδήποτε κλικ στο τετραγωνάκι εκεί που γράφει Loop καθώς με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η αδιάκοπη αναπαραγωγή του ηχητικού μας αρχείου.

Εάν δηλαδή έχω δημιουργήσει ένα ΝΗ το οποίο έχει χρονική διάρκεια τριάντα δευτερόλεπτα, κάνοντας κλικ στο Loop, αυτομάτως θα επαναλαμβάνεται και έτσι θα έχουμε έναν συνεχόμενο ήχο ο οποίος δε θα σταματάει ποτέ. Στη συνέχεια από κάτω βλέπουμε πως γράφει, Playable over. Αυτό σημαίνει πως μπορώ ενώ έχω πατημένο αυτό το πλήκτρο να πατάω ταυτόχρονα και άλλο πλήκτρο και να ακούγονται και οι ήχοι από τα δύο πλήκτρα. Εγώ δε το προτιμώ αυτό, γιατί θέλω κάθε φορά όταν πατάω ένα κουμπί – πλήκτρο να σταματάει οήχος από το προηγούμενο. Σε περίπτωση όμως που θέλω διπλά ισοκρατήματα, και τα αρχεία ήχου που έχω δημιουργήσει με βοηθούν σ’αυτό τότε μπορώ να διαλέξω το Playable over. Στη συνέχεια βλέπουμε κάποιες επιπλέον δυνατότητες που αφορούν την εμφάνιση του πλήκτρου. Μπορούμε να δηλώσουμε συγκεκριμένο χρώμα πλήκτρου και γραμματοσειράς, αλλά μπορούμε αντί γι αυτό να φορτώσουμε δικά μας εικονίδια. Πιστεύω πως είναι απλό αυτό το σημείο, ωστόσο αν κάποιος δυσκολεύεται μπορούμε να το αναλύσουμε στην πορεία.

Αφού λοιπόν συμπληρώσαμε όλα τα ανάλογα στοιχεία, πατάμε ΟΚ και αμέσως βλέπουμε το πρώτο μας πλήκτρο με την ονομασία που του έχουμε δώσει.


Με τον ανάλογο τρόπο προσθέτουμε και τα υπόλοιπα. Προσωπικά, προσθέτω τουλάχιστον έντεκα πλήκτρα σε κάθε πλακέτα ισοκράτη που δημιουργώ. Τα οποία αφορούν εννέα πλήκτρα από το κάτω ΔΙ μέχρι τον άνω ΚΕ και άλλα δύο πλήκτρα με το χρωματικό ΓΑ και το εναρμόνιο ΖΩ. Σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να αναφερθεί αυτό εδώ το θέμα, http://analogion.com/forum/showthread.php?t=30100 το οποίο προσπαθεί να αναλύσει και να αποδείξει εάν οι ισοκράτες που κυκλοφορούν ακολουθούν τα σωστά διαστήματα. Πάντως το σίγουρο είναι πως με τη χρήση αυτής της εφαρμογής που παρουσιάζουμε ως ισοκράτη, δε έχουμε πλέον απολύτως καμία δέσμευση. Δε μου αρέσει κάτι ή διαφωνώ ή θέλω να προσθέσω και άλλα ΒΟΥ για παράδειγμα; Με πολύ απλό τρόπο μπορούμε να προσθέσουμε όσα πλήκτρα θέλουμε κουρδισμένα με τον τρόπο που πιστεύουμε πως είναι ο σωστός. Εκεί δηλαδή που προσθέσαμε παραπάνω συνολικά έντεκα πλήκτρα, βάζουμε και άλλα στον ίδιο πάντα πίνακα με την τονικότητα που επιθυμούμε. Ακόμα θα μπορούσα με να προσθέσουμε πλήκτρα που να έχουν από μόνα τους διπλό ισοκράτημα. Για παράδειγμα όταν ψάλλω πρώτο ήχο πατάω στα ανάλογα σημεία το πλήκτρο το οποίο έχει τον ΠΑ και τον ΔΙ μαζί ή τον ΠΑ και τον ΚΕ μαζί.

Τώρα για να επιστρέψουμε στη χρήση αυτού του φορητού μας ισοκράτη, να πούμε πως η δεύτερη περίπτωση που αναφέρθηκε παραπάνω, εκτός δηλαδή από την επιλογή ενός μόνο αρχείου κάθε φορά, μπορούμε να επιλέξουμε και ολόκληρο φάκελο από ηχητικά αρχεία κάνοντας κλικ τέρμα δεξιά εκεί που έχει τρεις τελίτσες τη μία κάτω από την άλλη και διαλέγοντας το import folder. Έτσι με αυτό τον τρόπο μπορούμε στο λεπτό να φορτώσουμε τα αρχεία ισοκράτη που έχουμε δημιουργήσει.

Άλλη μία δυνατότητα εκτός όσων αναφέρθηκαν είναι το γεγονός πως μπορώ να έχω σε μία εφαρμογή όσους εικονικούς ισοκράτες θέλω. Δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που δημιούργησα παραπάνω την πρώτη μου εικονική πλακέτα, μπορώ να δημιουργήσω όσες θέλω με όσα πλήκτρα επιθυμώ να έχει η κάθε μία, και με το δικό της ξεχωριστό άκουσμα κάτι που σημαίνει πολύ απλά πως μπορώ ταυτόχρονα την ίδια εφαρμογή να την χρησιμοποιώ στο ναό που ψάλλω, αλλά ταυτόχρονα και σε εξωκλήσια μέχρι και στον ιδιωτικό χώρο με άλλου είδους ισοκρατήματα για κάθε χώρο. Δηλαδή άλλου είδους άκουσμα για ισοκράτημα θα χρειαστώ προφανώς σε ένα εκκλησάκι, και άλλον σε έναν μεγάλων διαστάσεων ναό.


Υπάρχουν ακόμα αρκετά που θα μπορούσαν να γραφτούν. Αλλά ας σταματήσω εδώ προς το παρόν. Ήδη ήταν κουραστικό τουλάχιστον για μένα! Τώρα δε ξέρω πόσοι θα το βρουν πραγματικά χρήσιμο αυτό το θέμα. Τουλάχιστον έκανα μια αρχή, και θα το είχα κάνει νωρίτερα, αλλά ακριβώς επειδή είναι πάρα πολλά αυτά που μπορούν να γραφτούν δίνοντας αναλυτικά τις δυνατότητες αυτής της εφαρμογής που της χρησιμοποιούμε ως ισοκράτη, δεν τολμούσα να κάνω την αρχή. Όμως επειδή αρκετοί με ρωτούν ποιος είναι αυτός ο ισοκράτης που χρησιμοποιώ και που μπορούμε να τον βρούμε, πιστεύω πως καλό είναι να υπάρχει ένας σύνδεσμος ώστε να μην επαναλαμβάνω σε κάθε ενδιαφερόμενο τα ίδια.

Για να μη χαθούμε ας προσπαθήσουμε να θέσουμε και ένα σχεδιάγραμμα των αναρτήσεων. Σε επόμενο μήνυμα θα δώσουμε τους συνδέσμους με τα ηχητικά και τα εικονίδια για τα πλήκτρα για όσους δε γνωρίζουν που βρισκονται, και θα προσπαθήσουμε να αναρτήσουμε και επιπλέον σειρά ισοκρατημάτων με διαφορετικό ήχο όπως για παράδειγμα κατά την ώρα της μελέτης σε ιδιωτικό χώρο, αλλά και με χαμηλότερη τονικότητα, ώστε και τις στιγμές που η φωνή μας δεν έχει ανοίξει να μην είμαστε αναγκασμένοι να πιάνουμε τους φυσικούς τόνους.

Στη συνέχεια στο ίδιο ή σε επιπλέον μήνυμα θα δείξουμε και τον τρόπο που μας δίνεται να μεγαλώνουμε ή να μικραίνουμε τα πλήκτρα όσο επιθυμούμε, αλλά και να μεταφέρουμε το κάθε πλήκτρο στην οποιαδήποτε θέση επιθυμούμε. Ακόμα πως σβήνουμε ή επεξεργαζόμαστε τους ήδη υπάρχοντες ισοκράτες ή τα πλήκτρα.

Τέλος έχουμε σκοπό να παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά αυτή τη φορά και τη δυνατότητα που μας δίνει αυτή η εφαρμογή, να μπορούμε ταυτόχρονα να διαβάζουμε μουσικό κείμενο αλλά και να χρησιμοποιούμε τα πλήκτρα του ισοκράτη.

Λογικά θα ανεβεί και βίντεο που να δείχνει στην πράξη όλα αυτά που γράφουμε εδώ και βέβαια σχετικές οδηγίες για την δυνατότητα που μας δίνεται να τον χρησιμοποιήσουμε και ως ισοκράτη στον υπολογιστή μας εκτός από τις φορητές συσκευές.
 
Last edited:

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Συνεχίζεται το θέμα από εκεί που είχε σταματήσει.

Όπως είχε αναφερθεί λοιπόν σε αυτό το μήνυμα θα αναρτηθεί σύνδεσμος ο οποίος θα περιέχει τον ήχο για το ισοκράτημα αλλά και τα εικονίδια που χρησιμεύουν ως πλήκτρα και όχι μόνο καθώς μπορούμε να θέσουμε και κάποια εικόνα ως φόντο.



Τόσο ο ήχος όσο και οι εικόνες δεν είναι τίποτα σπουδαία δημιουργήματα, αλλά μάλλον βιαστικές και ερασιτεχνικές προτάσεις. Απλά το θέμα αυτό δεν ασχολείται τόσο με την ποιότητα του ήχου και την αισθητική του ισοκράτη, όσο με τις δυνατότητες που μας δίνει αυτή η εφαρμογή. Για προσωπική χρήση δημιουργήθηκαν κάποια αρχεία, που με καλύπτουν πλήρως προς το παρόν. Έχουμε δηλαδή ένα καλώδιο μόνιμα συνδεδεμένο πάνω στον ενισχυτή της εκκλησίας και η άλλη του άκρη είναι κρυμμένη πίσω από τα στασίδια του αναλογίου. Τις στιγμές που χρησιμοποιείται κάποια φορητή συσκευή ως ισοκράτης απλά συνδέουμε το καλώδιο στην είσοδο ακουστικών και αυτό είναι όλο. Ακούγεται αρκετά ικανοποιητικό το άκουσμα μέσα στο ναό. Βέβαια η έντασή του είναι πολύ χαμηλή και επίσης χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, όπως στο δοξαστικό των αίνων, στο δύναμις, στο χερουβικό, στο άξιον εστίν και στο κοινωνικό. Πουθενά αλλού. Κάποιες φορές μάλιστα δε τον χρησιμοποιούμε και καθόλου. Αλλά έτσι όταν κανείς δεν έχει την ανάλογη βοήθεια από άτομα, είναι πολύ σημαντική η παρουσία του νομίζω.



Από κει και πέρα ο καθένας τώρα σχετικα με αυτή την εφαρμογή προσθέτει τα δικά του αρχεία. Τα σχετικά με τη δημιουργία των ισοκρατημάτων γράφτηκαν σε αυτό το θέμα. http://analogion.com/forum/showpost.php?p=189780&postcount=62 Προτείνεται μάλιστα όποιος θέλει να δει τον ήχο, για να μη κατεβάζει άδικα ολόκληρα αρχεία, να κατεβάσει ένα από τα συνημμένα εκείνου του θέματος και αν τα βρίσκει ανεκτά ας προχωρήσει και στην αποθήκευση του συνδέσμου που παραθέτουμε εδώ: http://www.mediafire.com/download/vqopi8j3e9qrca0/ISOKRATIMATA(2).zip


Είναι ,στα μέτρα του δυνατού, κουρδισμένα με βάση την πατριαρχική επιτροπή όπως βλέπουμε σε αυτή τη σελίδα, http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=741 εκτος από το ΒΟΥ και το ΖΩ που κουρδίστηκαν όπως και στους υπόλοιπους ισοκράτες για τους λόγους που αναφέρθηκαν σε εκείνο το θέμα. Έτσι στα γρήγορα έγινε άλλη μια σειρά με χαμηλώτερα πέντε ημίτονα, και για πιο ψιλά άλλες τέσσερις σειρές με τρία έξι εννέα μόρια και ένα τόνο. Συμπεριλαμβάνεται επίσης και ένας ακόμα φάκελος για ισοκρατήματα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ένας στη φυσική βάση και ένα χαμηλώτερα όπως και παραπάνω περίπου τρεις τόνους δηλαδή. Είναι απλός ήχος οργάνου από τη Scala. Αυτές οι αλλαγές στα μόρια γίνονται αμέσως με πολλά προγράμματα, έτσι κι αλλιώς οπότε ο καθένας μπορεί να προσθέσει όσες θέλει.

Επειδή το μήκος κάθε αρχείου είναι γύρω στο ένα λεπτό, όλες οι σειρές αυτές έχουν φτάσει γύρω στα ογδόντα megabytes, αλλά θα μπορούσε σίγουρα να ήταν αρκετά μικρότερος εάν είχαμε δώσει τη διάρκεια σε μισό λεπτό. Έτσι κι αλλιώς είναι ελάχιστος για τα σημερινά δεδομένα που πλέον οι νέες συσκευές εκτός από την εσωτερική μνήμη έχουν και δυνατότητα εξωτερικής μέχρι και εξήντα τέσσερα gigabytes. Τον φάκελο με τα ισοκρατήματα και τις εικόνες τον τοποθετούμε όπου θέλουμε, αλλά λογικά πάει στην εξωτερική κάρτα που έχει έτσι κι αλλιώς άπλετο χώρο.
Τα αρχεία αυτά σε μορφή .mp3, αρχίζουν αμέσως, ωστόσο ίσως να είναι καλή ιδέα να προστεθεί ένα πολύ μικρής διάρκειας fade in ώστε να μην αρχίζει απότομα ο ήχος. Σε ένα δείγμα από ένα αρχείο που βρήκα στη διαδικτυακή σχολή του κυρίου Νικολουτσόπουλου, http://www.youtube.com/watch?v=F4sV3zBBmHQ έκανα μια τέτοια προσπάθεια, αλλά μάλλον χρειάζεται η διάρκειά του να είναι μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο για ακόμα πιο φυσικό άκουσμα. Για ακούστε το. Ψάλλει ο κύριος Νταραβάνογλου: https://app.box.com/s/urnyi92hzf445ujyi50t


Νομίζω πως αυτά είναι όλα τα σχετικά που θα μπορούσαμε να γράψουμε σε αυτό το θέμα για τους ήχους και τις εικόνες. Οι εικόνες είναι έτσι πρόχειρες δοκιμές, μπορούν να δημιουργηθούν όπως και με τα ισοκρατήματα ένα εκατομμύριο διαφορετικές εικόνες. Για να ταιριάζουν καλύτερα έχουμε δώσει το φόντο να είναι μαύρο, τα εικονίδια είναι διάφανα οπότε το αισθητικό αποτέλεσμα είναι κάπως καλύτερο. Όπως βλέπουμε έχουμε φτιάξει ήδη τρεις διαφορετικές σειρές, και στην άλλη έχει προστεθεί μόνο ένα φόντο. Εδώ είναι και ένας σύνδεσμος για τα εικονίδια αυτά: http://www.mediafire.com/download/gewn3e9g73sz190/EIKONESISOKRATI.zip


Είναι ατελείωτες οι δυνατότητες τις εμφάνισης αυτής της εφαρμογής όπως και του ήχου. Μπορούμε για παράδειγμα να προσθέσουμε και σε κάποιο πλήκτρο έναν ψάλτη και μετά ενώ παίζει αυτό το αρχείο να πάμε σε άλλη soundboards, και να πατάμε το ισοκράτημα, ή κάτι άλλο που δεν έχει λεχθεί, να ηχογραφήσουμε το χρόνο, τικ τακ, για τα παπαδικά στιχηραρικά και ειρμολογικά μέλη, έτσι πέντε έξι αρχεία το πολύ τα οποία με το loop επαναλαμβάνονται συνέχεια, και πλέον χωρίς άλλη εφαρμογή να συνδυάζουμε και ισοκράτημα αλλά και χρόνο. Εντάξει λίγο να καθίσει καθένας μπορεί να δει όλες αυτές τις δυνατότητες.



Ακολουθούν τέσσερα διαφορετικά δείγματα από τις ατελείωτες μορφές που μπορούμε να δώσουμε, αλλά σταματάμε τώρα εδώ γιατί δεν υπάρχει επιπλέον χρόνος, και κάποια στιγμή θα συνεχίσουμε αναλύοντας και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της εφαρμογής που την χρησιμοποιούμε ως πολυισοκράτη πλέον και όχι μόνο.







 
Last edited:
Top