Η από στήθους τέλεια μελωδική απόδοση ύμνων

Από τον Οκτώβριο του 2015 βρίσκομαι, σε μόνιμη διαμονή στο όμορφο χωριό μου στη Σάμο, αφήνοντας πίσω μου την πολύβουη Αθήνα. Μαζί με αυτήν παραιτήθηκα και από τα ψαλτικά μου καθήκοντα του Πρωτοψάλτη, που για 32,5 χρόνια, επιτελούσα στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση (Καρύκη το σωστό).
Η ζωή μου στη Σάμο, συγκριτικά, καλύτερη, χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, που δεν θα ενδιέφεραν τους αναγνώστες της ιστοσελίδας.
Ερχόμενος στο χωριό μου, δεν μπόρεσα να μεταφέρω τα ψαλτικά μου βιβλία, πέρα από τον εσπερινό, όρθρο, λειτουργία του αείμνηστου Άρχοντα Πρωτοψάλτη Αθ. Καραμάνη και τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πρίγγου.
Μέχρι το Μάρτιο πήγαινα, πέρα από το χωριό μου (Λέκα) και στο κοντινό Καρλόβασι στις διάφορες εκκλησίες του και βοηθούσα στην ψαλμωδία τούς δεξιούς ψάλτες.
Το Μάρτιο υπήρξε ένα πρόβλημα υγείας στον εκλεκτό συνάδελφο Πρωτοψάλτη του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Καρλοβασίου, συνταξιούχο Φιλόλογο Ευάγγελο Σπυριδώνη. Η απαραίτητη μετάβασή του για τη φροντίδα της υγείας του στην Αθήνα, με έφερε, με δική του πρόταση στη κάλυψη, προσωρινά της θέσης του.
Μέχρι σήμερα τον αντικαθιστώ και θα ήθελα να αναφερθώ σε μια ευχάριστη για μένα εμπειρία μου που έχει σχέση και με τον τίτλο του θέματος.
Το βιβλίο που θα ήθελα να είχα μαζί μου, πέρα των παραπάνω τεσσάρων, είναι το Δοξαστάριο του Πρίγγου.
Μαζί μου έχω ένα μικρό ψηφιακό μαγνητόφωνο, στο οποίο είχα αρκετές ηχογραφήσεις, δικών μου ψαλμωδιών. Ανάμεσα σ' αυτές είχα και τα συγκεκριμένα δοξαστικά.
"Των αγίων πατέρων ο χορός..." από τον Πρίγγο, "Τις λαλήσει τας δυναστείας σου Χριστέ..." και " Βασιλεύς ουράνιε Παράκλητε..." από το Πεντηκοστάριο του Α. Καραμάνη.
Και τα τρία αυτά τα έψαλα από στήθους, παρακολουθώντας φυσικά και το απλό κείμενό τους στο βιβλίο, αφού προηγουμένως τα άκουσα για πολλοστή φορά από την ηχογράφησή τους στο μικρό ψηφιακό μου μαγνητόφωνο.
Το αποτέλεσμα για μένα, προσωπικά, ήταν ανέλπιστο και ικανοποιητικότατο.
Αυτή την εμπειρία μου καταθέτω και τη συνιστώ σε πολλούς συναδέλφους ιεροψάλτες.
 
Top