"Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς" Φώτη Θεοδωρακόπουλου

giokarv

Νέο μέλος
#1
Καλησπέρα σας ! Σας ενημερώνω για την πολύ όμορφη και προσεγμένη έκδοση του νέου πονήματος του «Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς»του κ. Φώτη Θεοδωρακόπουλου από το Αίγιο, Χοράρχου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας,. H έκδοση αυτή διακρίνεται για την επιλογή των κλασικών μελών, για τις σαφέστατες οδηγίες όσον αφορά την τυπική διάταξη των ημερών, την άρτια κατανομή της ύλης, την πολύ όμορφη παρουσίαση του βιβλίου, την επιτυχημένη γραμματοσειρά, αλλά και για το « απέριττο και την απλότητα στις μελωδικές φόρμουλες, που προσδίδουν στο όλο έργο χαρακτήρα αυστηρά εκκλησιαστικό, κλασσικό και άρα διαχρονικό. Παρουσιάζει τα αργά μαθήματα της Μεγάλης Εβδομάδος με μια φυσικότητα που δημιουργεί στον ιεροψάλτη την αρχική «ψευδαίσθηση» περί ευκολίας του μαθήματος. Πρωτοτυπία του πονήματος είναι η καταγραφή του εκάστοτε μελωδού- υμνογράφου πριν από το έργο του, πρακτική που καθιστά το βιβλίο γενικότερο στοιχείο γνώσης. Μια ακόμα ιδιοτυπία του έργου, είναι πως στα μέλη που επαναλαμβάνονται, το πρώτο παρουσιάζεται όπως επιτάσσει η προσωπική αισθητική του συγγραφέα, ενώ το δεύτερο κατά τη γραφή και το απέριττο ύφος του Πέτρου Λαμπαδαρίου, και δίνεται έτσι η επιλογή άλλων μελωδικών γραμμών, ώστε να αποφεύγεται η μονοτονία.
Ποικιλία υπάρχει στα «Εξαποστειλάρια» και στα «Πάσα πνοή» με διαφορετικές μουσικές γραμμές, και γεννιέται η εντύπωση ότι ο συγγραφέας δε λυπάται ούτε μελάνι ούτε χαρτί. Τριάντα περίπου σελίδες του έργου αφιερώνονται μόνο στο μεγάλο Δοξαστικό της Κασσιανής, τον «παρθενώνα» της εκκλησιαστικής μας μουσικής. Στο σύνολο του έργου επιδιώκεται μια σύγχρονη προσέγγιση των παλαιών μελών και ταυτόχρονα παρουσιάζονται τα εκφραστικά στοιχεία, όπως τα διασώζει η μακρόχρονη παράδοση. Είναι προφανές πως με ό,τι καταπιάνεται ο συγγραφέας θέλει να το παραδώσει όσο το δυνατόν αρτιότερο. Τα ίδια ισχύουν άλλωστε και για το «Χερουβικάριο», που αποτελεί βιβλίο σταθμό στο έργο του….» από το προλόγισμα του βιβλίου, του πολύ καλού φίλου και εξαίρετου μουσικού, Σπύρου Οικονομόπουλου, Καθηγητή παραδοσιακής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης.
Καλοτάξιδο να είναι το νέο σας πόνημα κ.Φώτη και πιστεύω πως η επιτυχία του είναι βέβαιη καθότι το παρελθόν εγγυάται το μέλλον. Το βιβλίο έχει διαστάσεις 30x21,5 με σκληρό εξώφυλλο.
Η τιμή του βιβλίου τιμάται στα 30 Ευρώ (δωρεάν τα μεταφορικά) και μπορεί να το προμηθευτεί όποιος ενδιαφέρεται επικοινωνώντας είτε στα τηλέφωνα: 26910 29842, 6944 306683, είτε στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο e-mail: fotis@myripnoon.gr, info@myripnoon.gr .
 

Attachments

Top