Ημέρα Ιεροψάλτη 4-12

Λάτρης Β.Μ.

Παράφωνος ερασιτέχνης!
Αν και έχουμε μπει στην 5η του Δεκέμβρη, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου σε όλους τους συναδέλφους που υπηρετούν το αναλόγιο όπου και να βρίσκονται για
ΥΓΕΙΑ,
ΔΥΝΑΜΗ,
ΚΟΥΡΑΓΙΟ,
ΥΠΟΜΟΝΗ,
ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ,

έτσι ώστε να υπηρετούν το αναλόγιο με περισσότερη αφοσίωση και αγάπη.
Γνωρίζω πως οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε έχουν αποτυπωθεί και στα αναλόγια μας με πολλούς και διαφόρους τρόπους, αλλά ας μην απελπιζόμαστε.
Ο Χριστός μας με τις πρεσβείες της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού ας είναι βοηθός μας!
Καλή δύναμη σε όλους!
 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
Τί σὲ ὀνομάσωμεν Ἅγιε; Θεολόγον Ἰωάννην, ἢ Δαυῒδ τὸν μελῳδόν; πνευματέμφορον κινύραν, ἢ αὐλὸν ποιμενικόν; γλυκαίνεις ἀκοὴν γὰρ καὶ διάνοιαν· εὐφραίνεις Ἐκκλησίας τὰ συστήματα· καὶ μελιῤῥύτοις σοῖς φθέγμασι, καταγλαΐζεις τὰ πέρατα. Ἱκέτευε, τοῦ σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, υμνογράφος & πατήρ της Εκκλησίας, ας μεσιτεύει προς τον Κύριον, για όλους τους υμνωδούς Του.
 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
"Τὴν καλλικέλαδον καὶ λιγυραῖς μολπαῖς, κατακηλοῦσάν τε καὶ ἀγλαΐζουσαν, τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ, εὔλαλον ἀηδόνα, δεῦτε εὐφημήσωμεν, Ἰωάννην τὸν πάνσοφον, τὸν Δαμασκηνὸν πιστοί, ὑμνογράφων τὸν πρύτανιν· τὸν ἔμπλεων ἁπάσης γενόμενον, θείας καὶ κοσμικῆς σοφίας."

Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός υπήρξε διαπρεπέστατος θεολόγος και ποιητής του 8ου αιώνα μ.Χ. και μέγας πατήρ της Εκκλησίας. Γεννήθηκε στη Δαμασκό στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ. και ονομάσθηκε ο άγιος «Δαμασκηνός» από το όνομα της ιδιαιτέρας του πατρίδας Δαμασκού. Περισσότερα, εδώ.
Ύμνος εις τον Άγιο Ιωάννη το Δαμασκηνό, σύνθεση του αειμνήστου Αβραάμ Ευθυμιάδη, εδώ. (Ακούγεται στα πρώτα 2' της συναυλίας της χορωδίας του συλλόγου ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», υπό τη διεύθυνση του αειμνήστου Αθανασίου Καραμάνη - Θεσσαλονίκη, 17/4/97).
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, χωρίς covid-19 και το συντομότερο, άνοιγμα των Ι. Ναών.
 

Attachments

  • Ο Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.jpg
    Ο Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.jpg
    97.6 KB · Views: 2
Last edited:

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου του 2022, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στην Άρτα, ετελέσθη Μέγας Εσπερινός επί τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, προστάτη των ιεροψαλτών.
Περισσότερα, εδώ.
Έτη πολλά, με ειρήνη, υγεία & δύναμη, σε Α' ψάλτες, Λαμπαδάριους, δομεστίκους, ισοκράτες, αναγνώστες κ.ά. βοηθούς του Ι. Αναλογίου.
 
Top