Ευτράπελα (αστείες καταστάσεις στο ψαλτήρι)

Έχουμε ευτράπελα και στο μάθημα!

Δάσκαλος: Τι σύστημα έχουμε εδώ τάδε;

Μαθητής: κατά τριφωνία ή τετράποδο (τετράχορδο) δάσκαλε...

Και ο διπλανός μαθητής αρχίζει «γαβ γαβ».

Οκ, κάναμε μισή ώρα να συνέλθουμε....
 

Βεροιεύς

Παλαιό Μέλος
Χθεσινό,το απόγευμα στην ανάγνωση της Δοξολογίας από τον βοηθό:
...Σοὶ πρέπει αἶνος, Σοὶ πρέπει ὕνος :oops:...
Στη λέξη «ύμνος» εξαφανίστηκε το γράμμα "μ" με αποτέλεσμα να έχουμε το άκουσμα οίνος(ύνος) :confused: = «...Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου...»
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
(από την ακολουθία του Ακαθίστου, Τετάρτη Εσπέρας)
Φτάνοντας στο τροπάριο "...κόχλος η τον θείον μαργαρίτην..."
Ρωτάω ένα παιδί του αναλογίου (τέλη δημοτικού/αρχές γυμνασίου, εκεί κοντά). "Τι είναι ο κόχλος";
"Ε....κόχλος είναι που κοχλάζει το αυγό"
Μου ήρθε ο συνειρμός "Θεοτόκε συ ει το μπρίκι, και ο Κύριος το αυγό".
Αφού έκανα που έκανα επίδειξη γνώσεων στο παιδάκι (κόχλος κοχύλι, που έχει μέσα τον Χριστό που είναι το μαργαριτάρι), σας παρακαλώ αν θέλετε να μου κάνετε και εσείς επίδειξη γνώσεων. Τα στρείδια έχουν μαργαριτάρι μέσα, όχι τα κοχύλια έτσι δεν είναι; Κάπου δεν μου κάθεται καλά η εξήγηση που έδωσα.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Αφού έκανα που έκανα επίδειξη γνώσεων στο παιδάκι (κόχλος κοχύλι, που έχει μέσα τον Χριστό που είναι το μαργαριτάρι), σας παρακαλώ αν θέλετε να μου κάνετε και εσείς επίδειξη γνώσεων. Τα στρείδια έχουν μαργαριτάρι μέσα, όχι τα κοχύλια έτσι δεν είναι; Κάπου δεν μου κάθεται καλά η εξήγηση που έδωσα.
Πρόσφατο...
10 λέξεις από τον Κανόνα του Ακαθίστου Ύμνου.
;)
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Χθεσινό....
Είχαμε μνημόσυνο... Μπαίνουμε στα Ευλογητάρια... Ξεκινάω το Ανάπαυσον ο Θεός...
Μόλις φτάνω στο ''και οι δίκαιοι εκλάμψουσιν ως φωστήρες,'' αντί να πω ''τον κεκοιμημένον δούλον σου''... κολλάει η γλώσσα μου και λέω ''τον κεκοιμημημένον δούλον σου''!.... :giggle::D
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Κρεοπωλείον "Η αδιάκοπη παράδοσις της βυζαντινής λεγόμενης εκκλησιαστικής μουσικής".
Η αλλιώς "Να σου πω....αφού δεν μας έκαναν άρχοντες του πατριαρχικού ναού, έίσαι να μεταναστεύσουμε στην Ελλάδα και να αλλάξουμε καριέρα; "
(Παρακαλώ γελάστέ, γίά νά βγάλω τη φώτο οδηγώντας κινδύνεψα όσο και να πεις)
 

Attachments

  • 20220421_103909.jpg
    20220421_103909.jpg
    4.3 MB · Views: 351

arskand

Επί Πτυχίω
Ανέκδοτο:
Ο κυρ Κώστας δεξής ψάλτης για χρόνια είχε ένα γιο τον Σωτηράκη. Ο αντίστοιχος λαμπαδάριος ο κυρ-Γιώργης είχε γιο τον Διονυσάκη. Έτυχε μια Κυριακή να λείψει ο κυρ Κώστας και τον αναπλήρωσε στο δεξί ο κυρ- Γιώργης. Στο σημείο του μεγαλυναρίου των καταβασιών , ο ιερέας ξεκινά : "Τη Θεοτόκω και μητέρα του Φωτός... κλπ" και με την σειρά του ψάλτης : "Μεγαλύνει ἡ ψυχή μου τὸν Κύριον καὶ ἠγαλλίασε τὸ πνεῦμά μου ἐπὶ τῷ Θεῷ τῷ Διονύσι μου"... ο Παπάς διακόπτει : "ΣΤΟΠ ΣΤΟΠ ζουρλάθηκες Γιωργή ; Τι λές;"
Ο ψάλτης : "Εεε.. μας έπρηξε ο δεξής κάθε Κυριακή με το Σωτήρη του , μια φορά είπα κι εγώ το Διονύση μου και το κάνεις θέμα παπά;"
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Μια γιαγιά προχθές μου κάνει νόημα "να σου πω" την ώρα του "και τη ζωοποιω...". Της κάνω νόημα όπως θα έκανες αν είχες 10 τσάντες σούπερ μάρκετ στα χέρια και σου λέει ο άλλος "δέσε μου τα κορδόνια σε παρακαλώ". Ένας βοηθός τη ρωτάει τι συμβαίνει. Κάνω νόημα "τι ήθελε", ανοίγει το εγκόλπιο ο βοηθός και μου δείχνει τις ευχές προ της μεταλήψεως.
Επειδή δεν είχε φύγει από εκεί τη ρωτάω την.ώρα της μεγάλης εισόδου τι θέλετε, απάντηση:
"Θέλω να ψάλλετε το "εν ταις λαμπρότησι των αγίων σου"την ώρα της Θείας Μετάληψης γιατί έτσι κάνουν στην ενορία μου όπου πηγαίνω συνήθως".

Μάλιστα......

Της είπα ότι αυτό είναι ευθύνη του αριστερού, πηγαίνετε να το ζητήσετε από αυτόν. Είχε αντίρρηση. "Όχι, γιατί στην ενορία μου το λέει ο δεξιός."

Της είπα ότι κάνουν λάθος και ευτυχώς δεν επέμεινε περισσότερο.
 

SabNikAn

Σάββας Ν. Νέο μέλος
Ένας συνάδελφος μου, νυν Λαμπαδάριος, μου εξιστόρησε ένα γεγονός που του συνέβη πριν πολλά χρόνια, όταν ήταν ο ίδιος δεξιός. Ήταν ένας κύριος, ηλικιωμένος, ο οποίος καθόταν πίσω από το αναλόγιο. Τελειώνει η Θεία Λειτουργία και πιάνει το συνάδελφο και το ρωτάει. Βρε κυρ(τάδε) έχω μια απορία και θέλω να μου τη λύσεις. Γιατί σε αυτό το σημείο("Καὶ ὧν ἕκαστος κατὰ διάνοιαν ἔχει, καὶ πάντων καὶ πασῶν.") ο ιερέας λέει και πάντων και.. ΠΑΣΟΚ! Από αυτό που άκουγε καταλάβαινε ότι έπρεπε να μνημονεύεται η υπάρχουσα κυβέρνηση. Τελικά ο συνάδελφος μου, του εξήγησε τι πραγματικά λέει ο ιερεύς και τι απαντάει ο ιεροψάλτης και του έλυσε την απορία.
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Είσαι στο Χερουβικό σε σημείο που έχει την υψηλότερη νότα. Κλείνεις τα μάτια κατά την ψαλμώδηση της θέσης (όχι από ευλάβεια, για τεχνική-αυτοσυγκέντρωση κτλ) και με το που τα ανοίγεις τι βλέπεις.....τον παππού που δε λείπει από καμμία ακολουθία (υπάρχει σε κάθε ενορία τέτοιος ευτυχώς) να έχει το πρόσωπό του στο ένα μέτρο από εσένα, να σε κοιτάει με έκφραση "Γάτο του Τσεσάιρ" (Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων) και να σου κάνει με το χέρι "thumbs up".

Σουρεαλιστικό μα συνέβη. Καλά Φώτα αύριο σε όλους μας.
 

Δημήτρης Μαούνης

Παλαιό Μέλος
Χθες, 24η Φεβρουαρίου (άσχετο ποίου ...έτους) εορτάζεται "η πρώτη και δευτέρα Εύρεσις της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου" και έτυχε η εορτή αυτή να τελείται σε ημέρα Κυριακή. Μικρός, τότε εγώ, στις πρώτες τάξεις του Στ' Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών και έτυχε η εν λόγω εορτή να είναι σε ημέρα Κυριακή. Το Σάββατο το απόγευμα, με πήρε μαζί του ο θείος μου Πέτρος και πήγαμε στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού, στον οποίο Προϊστάμενος ήταν ένας σπουδαίος κληρικός, ο π. Σπυρίδων Σγουρόπουλος, πολλοί μάλιστα τον κατατάσσουν στους 4-5 πρώτους έλληνες κληρικούς του 20ού αιώνος, ο οποίος ήταν και ο Πνευματικός του θείου μου, για να παρακολουθήσουμε τον Εσπερινό. Στον ίδιο Ναό ήταν διορισμένος και ένας ιερέας, ο π. Ιωάννης, Δ΄ κατηγορίας μεν, αλλά ευσεβής, απλός και καλός άνθρωπος. Έτυχε, λοιπόν, να "κάνει" τον Εσπερινό ο πατήρ Ιωάννης. Στο Ιερό παρευρίσκετο και ο π. Σπυρίδων και εμείς οι δύο, ο θείος μου και εγώ. Κατά την απόλυση ο π. Ιωάννης εμνημόνευσε και τα εξής (είμαι βέβαιος ότι ήδη το φαντάζεσθε): "... η εύρεσις της πρώτης και δευτέρας κεφαλής...". Οπότε , ο π. Σπυρίδων, χαμογελώντας, ψιθύρισε: "Γιατί παπα-Γιάννη; λερναία ύδρα ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος;" Και στη συνέχεια εξήγησε στον π. Ιωάννη το σφάλμα του, με ηρεμία και γλυκύτητα! Ο Θεός να τους αναπαύει και τους τρεις!
 
Top