Ευτράπελα (αστείες καταστάσεις στο ψαλτήρι)

κλιτόν, «λογαηδικὴ» ἀπαγγελία:

«στίχοι»:

Εἴπομεν ὅτι διὰ ... τοῦ λογαοιδικοῦ αὐτῆς τρόπου κατέστησαν γνωριμώτερα εἰς τὰς ἀκοὰς καὶ τὰ ἱερὰ λόγια... Ὁ λογαοιδικὸς οὗτος τρόπος τῆς ἀπαγγελίας, εἶναι ἀρχαιότατος ... καὶ εἶναι γνησίως Ἑλληνικός, ὅπως φαίνεται καὶ εἰς τὰ παλαιὰ δράματα. Ἐκ τούτου παρέλαβον καὶ οἱ Δυτικοὶ τὸ παρ᾿ αὐτοῖς plain - chant. Ὁ τρόπος οὗτος τῆς ἀπαγγελίας, διὰ τῆς παρατάσεως ὅλων μὲν τῶν συλλαβῶν, ἀλλὰ μάλιστα τῆς καταλήξεως ἑκάστης περιόδου ἢ ἑκάστου κώλου, σημαίνει καὶ μιμεῖται τὸ κήρυγμα, ἤτοι τὴν φωνὴν τοῦ κήρυκος... (~Ππδ. μουσικολογικὰ ἄρθρα)

Πριν από αρκετά χρόνια, όταν ήμουν ακόμη τριτοετής, πήγα μια καθημερινή προσκεκλημένος σε ένα εξωκκλήσι, όχι απαραίτητα για να ψάλλω, αλλά κυρίως για να τιμήσω την Πανήγυρη και για να προσευχηθώ στον Άγιο που εόρταζε.
Αν και νέος ακόμη στα ψαλτικά πράγματα του νησιού μας, επειδή οι ανάγκες γενικά ήταν και είναι μεγάλες, έψαλλα συχνά σε διάφορα Ι. Αναλόγια, ακόμη και μόνος, οπότε ήταν γνωστό στους περισσοτέρους ψάλτες του νησιού ότι ψάλλω, αλλά όχι και το ότι μαθαίνω και μουσική!
Στο Ξωκκλήσι εκείνο έψελνε εκείνη τη μέρα κάποιος κύριος (επισκέπτης συχνός του νησιού μας) πρακτικός σε γνώσεις, ο οποίος ήθελε όμως να φαίνεται πως ξέρει και μουσική (κάποια πράγματα τα ήξερε για να είμαστε ειλικρινείς, αλλά πολύ βασικά). Εκείνη την ημέρα με είδε από μακριά και με κάλεσε κοντά του. Μου επέτρεψε τέλος πάντων με ευγένεια να πω κάποια πράγματα και φτάνει η ώρα του χερουβικού. Όπως είπα ήταν καθημερινή και την Κυριακή που είχε περάσει είχαμε πλ.Δ'.
Ανοίγει τον Δ' τόμο της Ζωης στο αργοσύντομο χερουβικό του Φωκαέως σε ήχο Α'. Ως εδώ καλά....
Λέει την πρώτη γραμμή ολόσωστα και μετά αρχίζει να λέει εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που φαινόντουσαν εκεί, σε βαθμό που έχασα κάθε ενδιαφέρον και συγκεντρώθηκα στην ατομική μου Προσευχή. Συνέχισε στα Πληρωτικά-Λειτουργικά χωρίς κείμενο και τέλος πάντων, με τη βοήθεια και του Λειτουργού ιερέως που ήξερε από ήχους, κρατήθηκε ο Α΄ήχος. Την ώρα του Άξιον εστί γυρνάει και μου λέει «Πες εσύ το Άξιον Εστί». Δεν θυμάμαι τι είχαμε συζητήσει περί του πλ.Δ' λίγο πρωτύτερα και πώς προέκυψε αυτό από μέρους μου(ίσως είχε παίξει ρόλο η Κυριακή που μόλις είχε περάσει), αλλά θυμάμαι πως με είχε μπερδέψει με αυτά που έλεγε και του λέω «σε τι ήχο το θέλετε;»
Και η απάντηση σε ύφος μάλλον αγανακτισμένο που τόλμησα να ρωτήσω τέτοια «χαζομάρα»:
«Σε ΠΛΑΓΙΟ του ΤΕΤΑΡΤΟΥ!!! Αυτόν δεν ψάλλουμε;»!!!
(Εννοείται πως το επτάφωνο Άξιον Εστί του Πρίγγου που έψαλλα στη συνέχεια δεν είχε καμία σχέση ηχητικά με ό,τι ακουγόταν έως τότε αλλά εγώ την υπακοή μου την έκανα!!!)

Last edited:
Βρίσκομαι σε Αγρυπνία σε κάποιο Ναό σε κοντινό νησί και με καλεί ο αριστερός που τυχαίνει να με γνωρίζει, να πω κανένα προσόμοιο κλπ (ήμουν ακόμη 2ο έτος). Αυτός είναι ευγενικός κύριος με αγάπη στην ψαλτική κι ενώ γνωρίζει αρκετή μουσική, εν τούτοις δεν έχει μάθει συστηματικά και ως εκ τούτου έχει αρκετά κενά στις γνώσεις του.
Τέλος πάντων φτάνει η ώρα του Πολυελαίου που ήταν ο κλασσικός «Δούλοι Κύριον» σε πλ. Α' του Πέτρου Λαμπαδαρίου.
Προχωρώντας, φτάνουμε στα σημεία που έχει αρκετές εναρμόνιες φθορές. Οπότε με στόμφο μου λέει
«είδες εδώ τι κάνει το κλιτό»;;;!!!
Και λίγο αργότερα, δείχνοντάς μου παραπέρα το κείμενο:
«όλα αυτά εδώ δικά του είναι»!!!

Αίσχος! Εδώ αρμόζει το ρητό από το Α' Βασιλειών, "καὶ ἦλθεν ὁ ἄνθρωπος Θεοῦ πρὸς ῾Ηλὶ καὶ εἶπε· ἱνατί ἐπέβλεψας ἐπὶ τὸ θυμίαμά μου καὶ εἰς τὴν θυσίαν μου ἀναιδεῖ ὀφθαλμῷ;"

...καὶ ἡ πληθὺς τῶν παρασκευασασῶν οὕτως ἐβόα·
λάβε παρ᾿ ἡμῶν πλακοῦντα τὸν ἐπιούσιον,
καὶ δὸς ἡμῖν τινα γαμβρόν, πτωχὸν ἢ πλούσιον.

Attachments

• εν τη χειρί και ούτω βοήσωμεν.jpeg
    εν τη χειρί και ούτω βοήσωμεν.jpeg
    1.4 MB · Views: 92
Is this the proper topic?

ἐκ λιτανείας ἐν Άμπελοκήποις.

Ἰούνιος 2025
Με ιστορικό δεδομένο, πως οι μπάντες είναι Οθωμανικής προέλευσης, θα μπορούσε να πεί κάποιος πως οι ανίδεοι εκτελεστές της μπάντας, φόρεσαν στα ιερά αυτά άσματα....σαρίκι.

Πρίν 7 με 8 χρόνια, καλοκαίρι, στο Άστρος Κυνουρίας που είναι κοντά στο χωριό μου, σε μία εκκλησία είχαν ένα γέρο ψάλτη.
Αυτός, όταν έρχεται η ώρα των Καταβασιών (εν περιόδω των ειρμών "Ανοίξω το στόμα μου"), αρχίζει να ψάλλει την ανωτέρω καταβασία παράφωνος ων.
Αμέσως, πετάγεται ένας γέρος που καθόταν από κάτω και ψάλλει στον ίδιο ρυθμό και ήχο: "Καλλίτερα νά μήν τό άνοιγες!!"

Πρίν 7 με 8 χρόνια, καλοκαίρι, στο Άστρος Κυνουρίας που είναι κοντά στο χωριό μου, σε μία εκκλησία είχαν ένα γέρο ψάλτη.
Αυτός, όταν έρχεται η ώρα των Καταβασιών (εν περιόδω των ειρμών "Ανοίξω το στόμα μου"), αρχίζει να ψάλλει την ανωτέρω καταβασία παράφωνος ων.
Αμέσως, πετάγεται ένας γέρος που καθόταν από κάτω και ψάλλει στον ίδιο ρυθμό και ήχο: "Καλλίτερα νά μήν τό άνοιγες!!"
Ωραίο !

Ἀνοίξω τὸ στόμα μου, καὶ ξανακλείσω τὸ στόμα μου...

Στην Κωνσταμονίτου προ 35ετίας...λιτανεία...Κανονάρχης: "π. Αντώνιε, λέγε, ο Άγγελος εβόα..." και ο π. Αντώντιος "ο Άγγελος εβόα, πιδίμ αλλά εγώ δεν μπορω..."
Σὲ ἀγρυπνία Ὑπαπαντῆς·
Κανονάρχης· «Λέγε Συμεώωωωων...»
Γερο-Συμεών· Τί νὰ πῶ βρε Γεδεών;

Σημείωμα συντονιστού
Μηνύματα εκτός θεματολογίας του φόρουμ διεγράφησαν. Το φόρουμ ΔΕΝ μπορεί να δώσει απαντήσεις σε τέτοια θέματα. Όποιος ενδιαφέρεται τόσο πολύ για να τα λύσει, ας επικοινωνήσει με τις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές.
Ευχαριστώ για τη συνεργασία.

Σημείωμα συντονιστή
Προσοχή στο τι γράφετε και ανεβάζετε. Συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα στο αναλόγιο, λογικό είναι, ωστόσο χρειάζεται διάκριση στο τι δημοσιοποιούμε και τι σχολιάζουμε. Διέγραψα αρκετά πρόσφατα μηνύματα. Ευχαριστώ.

Back