[Ψάχνω] Ευστάθιος Ανάτσ(ης)

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Σε παλαιότερο post είχα γράψει
Γιώργος Μ.;42309 said:
ΥΓ Τον ψάλτη αυτό (Τυζανάκο) διαδέχτηκε (επί 23 χρόνια) ένας άλλος από την Πόλη ονόματι Άνατς, για τον οποίο, τί σύμπτωση, θα μπορούσα να πω ότι είναι ο εν ζωή φωνητικός σωσίας του Στανίτσα (τηρουμένων των αναλογιών).
Μπορεί να ακούγομαι γραφικός λέγοντας αυτό, ωστόσο μόνο αν τον ακούγατε θα μπορούσατε να καταλάβετε τι σας λέω.

Σήμερα έπεσα τυχαία πάνω σε κάτι που δικαιολογεί με το παραπάνω αυτή τη συνάφεια ύφους.

Ανάτσης Ευστάθιος
σύγχρονος πρωτοψάλτης στο ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου (Γούβα), με προϋπηρεσία σε άλλους ναούς της Αθήνας. `Ηρθε το 1965 από την Κων/πολη. Εκεί είχε μαθητεύσει στον Θρ. Στανίτσα και μάλιστα έψαλλε κοντά του ως κανονάρχης στον Πατριαρχικό Ναό. Είναι εγγονός του Ευστ. Βιγγόπουλου.

(από τη musipedia, οι υπογραμμίσεις δικές μου).

Μήπως κάποιος έχει ηχογραφήσεις του (για μεγάλο διάστημα πρέπει να ήταν και στον ΣΜΚ);
 
Last edited:

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Πώς τα φέρνει η ζωή...Πριν από 3 χρόνια έψαχνα ηχογραφήσεις αυτού του ψάλτη (βλ. παραπάνω post).

Σήμερα βλέπω εδώ την ανακοίνωση του προγράμματος της εκδήλωσης για τον Βιγγόπουλο.

Β' ΜΕΡΟΣ: ΥΜΝΟΙ Ε. ΒΙΓΓΟΠΟΥΛΟΥ
Συντονιστής: Δημήτριος Ζαγγανάς
-Γύμνασμα εκ του φθόγγου Νη: Κ. Μαφίδης
-Κεκραγάριον (ήχ. α'): Στ. Παπαμανωλάκης
-Κοινωνικόν Μεταμορφώσεως (ήχ. πλ. δ'): Δ. Παϊκόπουλος
-Δοξαστικόν αγ. Ευσταθίου (ήχ. πλ. β'): Ε. Ανάτς
-Σε υμνούμεν -Άξιόν εστι "τα Πατριαρχικά" (ήχ. πλ. α'): χορωδία του εν Αθήναις Σ.Μ.ΚΩΝ.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Θα πήγαινα στην εκδήλωση μόνο και μόνο για να ακούσω αυτόν τον σπάνιο, αλλά και άγνωστο, όπως φάνηκε ψάλτη. Δεν διαψεύστηκα.

Έψαλε το ακόλουθο δοξαστικό του αγίου Ευσταθίου, σύνθεση του παππού του, Βιγγόπουλου. Αν και η ηχογράφηση δεν είναι ιδανική (περιέχει μια-δυο παύσεις) και ο τέως πρωτοψάλτης είναι σε μεγάλη ηλικία και εμφανώς συγκινημένος, ωστόσο το παρακάτω άκουσμα είναι πολύ χαρακτηριστικό.
Όπως είχα πει και εδώ με κάποια δόση υπερβολής μου θυμίζει τον Στανίτσα, όχι γενικά και αόριστα, αλλά σε πολύ βασικά πράγματα, κυρίως στο είδος της φωνής με την ιδιαίτερα ζεστή φαρυγγική χροιά, που θεωρώ πολύ σπάνιο πράγμα. Έχει επίσης αντιγράψει κατά γράμμα επιμέρους στοιχεία τεχνικής (νευρωδών αναλύσεων, παρεστιγμένων, παράτασης των ένρινων συμφώνων κ.λπ.) συνδυασμένα και με άλλα στοιχεία πολίτικου ψαλσίματος (π.χ. στρογγύλεμα καταληκτικών φωνηέντων, απότομες παύσεις, ελαφρός συριγμός του σ κ.ά.).
Το επιχείρημα ex silentio ότι αν ήταν μεγάλος ψάλτης θα ήταν γνωστός, δεν ισχύει. Τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε ποτέ πολύ γνωστός τους εικάζω, αλλά δεν είναι του παρόντος. Συνδέονται πάντως πιθανόν με το γεγονός ότι λόγω έντονων επαγγελματικών δραστηριοτήτων έβλεπε τη μουσική πάντα ως μεράκι και μόνο. (Γι' αυτό και, απ' όσο ξέρω, δεν ανέλαβε αναλόγιο, αφότου έφυγε από τους αγίους Αποστόλους Υμηττού).
Ελπίζω οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης να έχουν κάποια καλύτερη ηχογράφηση. Τέλος, απευθύνω έκκληση στην οικογένειά του, που φαίνεται (και φάνηκε στα πρόσωπά τους) ότι έχει μεγάλη αγάπη στην ψαλτική παράδοση, να διασώσει και να διαδώσει ηχογραφήσεις αυτού του σπάνιου ψάλτη, του οποίου το ύφος και το ηχόχρωμα έρχονται από πολύ παλιά. Είναι κι αυτό μέρος της κληρονομιάς της.

Θα ήταν βέβαια παράλειψη να μην αναφέρω ότι το μέλος του Βιγγόπουλου είναι εξαιρετικό ως σύνθεση, ιδανικό δείγμα του πώς μπορεί να συνδυαστεί έμπνευση και απόδοση του νοήματος με την απόλυτη πιστότητα στην παράδοση. Μακάρι να είναι έτσι και οι υπόλοιπες συνθέσεις.
 

Attachments

  • ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ__ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ.WMA
    925.3 KB · Views: 48
Top