Ευλογητάρια σύντομα

Τα σύντομα ευλογητάρια που υπάρχουν σήμερα στο Αναστασιματάριο, δεν κατάφερα να τα βρω στην Πατριαρχική έκδοση (Ιωάννου Πρωτοψάλτου) του 1905. Αντίθετα εκεί βρήκα τα από του ΠΑ, του κυρ Πέτρου Λαμπαδαρίου. Σύντομα βρήκα μόνο στην Πατριαρχική Έκδοση (Κωνσταντίνου Πρωτοψάλτου) του 1865.
Άρα, αυτό που ακούγεται συχνά "ευλογητάρια Ιωάννου Πρωτοψάλτου" μήπως είναι λάθος; Από την άλλη όμως οι μουσικές γραμμές είναι ελαφρώς διαφορετικές. Ποιο είναι το πρώτο έντυπο βιβλίο που περιέχει τα σημερινά σύντομα ευλογητάρια, και ποιος θεωρείται ο συγγραφέας τους;
 

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος


Ἐμφανίζονται γιὰ πρώτη φορὰ στὴ Μουσικὴ μέλισσα Θεοδώρου φωκαέως τ. 1 1847.
 


Ἐμφανίζονται γιὰ πρώτη φορὰ στὴ Μουσικὴ μέλισσα Θεοδώρου φωκαέως τ. 1 1847.

Και φέρονται ως "Θ. Π. Π."
Αλλά και αυτά έχουν διαφορετικές θέσεις. Για παράδειγμα, στο "καθελόντα", τα σημερινά ευλογητάρια έχουν κατάληξη στον ΔΙ, ενώ αυτά στον πάνω ΝΗ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όποια και αν ήταν η πηγή (Μουσική Μέλισσα-Φωκαεύς ή Αναστασιματάριον-άρχ. Κωνσταντίνος) τα σημερινά σύντομα ευλογητάρια είναι "πειραγμένα", και μάλιστα ΟΧΙ από τον Ιωάννη Πρωτοψάλτη... τουλάχιστον έτσι φαίνεται από την παντελή απουσία από το αναστασιματάριο που επιμελήθηκε.
 
Last edited:

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Στο "ελευθερώσαντα" πρέπει να φύγει το κέντημα. (αν υπάρχει)
 

Shota

Παλαιό Μέλος
Τα σύντομα (πλην των Δόξα... Και νυν..., τα οποία είναι εκτεταμένα) από τον Κε του Διονυσίου Φωτεινού (+1821). Έκανα την προσπάθεια να τα καθαρογράψω, τα υπόλοιπα θα τα δείτε εσείς. Ίσως μένουν κάποια λαθάκια της αναγνώσεως.
 

Attachments

  • Foteinos_Euloghtaria_PlA.pdf
    103.2 KB · Views: 61
  • Foteinos_Euloghtaria_PlA.byz.zip
    5.5 KB · Views: 17
  • Foteinos_Euloghtaria_PlA_manuscript.pdf
    3.1 MB · Views: 53
Top