Ευγένιος Χαρδαβέλλας 21 Νοεμβρίου 2009 (Εισόδια της Θεοτόκου)

Status
Not open for further replies.

simos

Η μεγαλύτερη φωνή της σύγχρονης Βυζαντινής Μουσική
Αγαπητέ κ.Συμεών.
Απαγορεύεται να κάνουμε κριτική;
Δεν μπορώ να καταλάβω την πρόκληση του μηνυματός σας.
Πότε είπα ότι έχει κάνει εγκλήματα; Αυτό που λέω είναι ότι σύμφωνα με τα ακούσματα που έχω τα οποία είναι παραδοσιακά (εκτός αν δεν θεωρείτε παραδοσιακούς ψάλτες τους Χατζηχρόνογλου,Νταραβάνογλου,Κετσετζή για να μην αναφέρω παλιότερους) ο αγαπητός και καλλιφωνότατος κ.Χαρδαβέλλας δεν έχει καμμία σχέση με την παράδοση αυτή που για μένα είναι η γνήσια μορφή της Β.Μ. Αυτή είναι η αποψή μου.
Ο λόγος για τον οποίο ήμουν πιό καυστικός απ'ότι έπρεπε είναι διότι ακριβώς δεν δεχόταν μία διαφορετική άποψη και μάλιστα προκλητικά μας έλεγε ότι ζηλεύουμε, ότι είμαστε φθονεροί, ότι είμαι ψαλτάκι (που είμαι δηλαδή, αλλά θα το δεχόμουν μόνο από καλόπιστο και άνθρωπο με αγαθή διάθεση) κι απ'ότι είδα σε παλαιότερα μνμ σε άλλη ενότητα του κ.Χαρδαβέλλα ο κ.jinxsalonika είχε αποκαλέσει κάποιο μέλος που κι αυτό έλεγε ότι ο κ.Χαρδαβέλλας δεν είναι παραδοσιακός, τυχάρπαστο! Όλα αυτά σε προδιαθέτουν κατάλληλα!
Εγώ είμαι μόλις 19 στο ξεκίνημα μου, ακόμα μαθαίνω δηλαδή και ευτυχώς όπως λέει ο δασκαλός μου έχω σωστά ακούσματα.
Να σας κάνω μία ερώτηση γιατί δεν προκαλέσατε και τους αγαπητούς κύριους Μιχελουδάκη και Μπουλμπουτζή κατά τον ίδιο τρόπο και τα βάζετε μόνο μαζί μου;
Το μνμ: "Εξηγήστε τί θέλετε να πείτε." δεν ήταν για εσάς αλλά για τον Ν/Α.
Εγώ τους μόνους ψάλτες που "ζηλεύω" είναι όσους προανέφερα και σ'αυτούς θέλω να μοιάσω.

Επειδή ακριβώς είσαι όπως λες 19 χρονών θα πρέπει να είσαι πιο φιδωλός στις γνώμες σου. Άσε άλλους να κρίνουν και εσύ κάτσε άκουγε και μάθαινε. Αυτή η κατάσταση με το τα ξέρουμε όλα πρέπει να τελιώσει! Άσε άλλους να κρίνουν!
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Αγαπητέ Γιάννη(greekψαλτη) περί ορέξεως κολοκυθόπιττα.
Χμμμ...Φτιαχνουμε ωραια κολοκυθοπιτα εδω στο νησι, να ρθειτε να σας κερασουμε.:D Ομως αν προσεξατε προηγ. μνμ μου θα δειτε πως οι αποψεις μας δεν διαφερουν και τοσο πολυ, οχι πως εχει ιδιατερη σημασια απλως το αναφερω.
Εγώ δεν αναφέρθηκα στον ψάλτη αλλά σε αυτούς που μιλάνε για το ψαλτικό του τάλαντο απο τη μια και από την άλλη δηλώνουν θαυμαστές των μεγάλων της ψαλτικής.Εχουν δικαίωμα αλλά εμένα με μπερδεύουν.
Και ως προς αυτο εχω κανει μια αναφορα παλι σε προηγουμενο μνμ μου οπου αναφερω πως δεν υπερασπιζομαστε το ιδιο μεγαλους-κορυφαιους ψαλτες οι οποιοι εψαλλαν πιο συντηρητικα και τους οποιους καποιοι με περισση ασεβεια χαρακτηριζουν οπως τους καπνισει...

Τώρα για την υποτίμηση μάλλον έχεις δίκιο γιατί προφανώς δεν γίνομαι κατανοητός.Εδώ κολλά και η παροιμία:Η στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε
Κατανοητος γινατε απολυτως και αν προσεξατε μιλησα για υποτιμητικο τονο(υφος). Πολλες φορες αυτα που υποννουμε με το τροπο μας ειναι περισσοτερα απο αυτα που λεμε.:wink: Και το ανεφερα παριστανοντας οχι τον κριτη, προς Θεου! Απλως και μονο προς χαριν της συζητησης για να αποφευχθει αυτο που τελικα εγινε...δηλ. τελειως απαραδεκτη συμπεριφορα και σχολια τα οποια ακολουθησαν απο πολλους και τα οποια με λυπη διαβασα πριν λιγο.:(
Υ.Γ. Ως προς τον αιγιαλο υπαρχει το ενδεχομενο να εχει οντως στραβωσει με τις μετακινησεις των τεκτονικων πλακων.:D
 

jinxsalonika

Ηλίας Πανουράκης
Ακούγοντας τον Αλεξόπουλο σε αυτό που έχει παραθέσει κατάλαβα πολλά...και αυτό που έχω να πώ είναι οτι του ζητώ συγνώμη αν τον στεναχώρησα...εύχομαι ο Θεός να τον έχει πάντα καλά...''ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ'' ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ:
Οχι λαθος με συγχωρείται δεν ήσασταν εσείς τότε.
http://analogion.com/forum/showthread.php?t=12303
 

Attachments

  • VN550417.WMA
    1.1 MB · Views: 14
Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ αλλά μην μου ζητάς συγνώμη δεν είμαι τίποτα εγώ για να μου ζητάς συγνώμη...
Όσα έγραψα στην ενότητα του κυρίου Χαρδαβέλλα δεν είχαν ποτέ προσωπικό χαρακτήρα, μόνον την αποψή μου για την παράδοση διατύπωσα και τίποτε περισσότερο.
 

N/A

Μέλος
Εξηγήστε τί θέλετε να πείτε.

Το γεγονός ότι έχεις καταλάβει τη δυτική μουσική και γενικά την εκκλησιαστική μουσική των υπολοιπων "θρησκειών" μήπως θα μπορούσες να μας αναλύσεις και πως η βυζαντινή μουσική μπορεί να γίνει μεταδοθεί σαύτους τους λαούς? και προσθέτω την Ασία και την Αφρική.Γιατί πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να συνδεθεί το γλωσσικό στοιχειο με την παράδοση που έχουν. Εκτος και αν πρέπει να μάθουν αρχαία ελληνικά και μάλιστα να καταλαβαίνουν ακριβώς τη σημασία των λέξεων, προτάσεων κτλ
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Το θέμα αυτό εκτροχιάζεται όπως πάει και ήδη το ύφος της συζήτησης δεν νομίζω να αρέσει σε κανέναν. Ακούστηκαν μάλιστα και αρκετά προσωπικά σχόλια και απαράδεκτες εκφράσεις που δεν έχουν σχέση με τη μουσική ερμηνεία του κ. Χαρδαβέλλα. Παρακαλώ το θέμα να σταματήσει εδώ εφόσον δεν έχει να σχολιαστεί κάτι που δεν ακούστηκε ήδη για τις ερμηνείες που ανέβηκαν. Αφήνω το θέμα ανοιχτό για να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας όπου χρειάζεται σύμφωνα με τους κανόνες του φόρουμ.
 
Το γεγονός ότι έχεις καταλάβει τη δυτική μουσική και γενικά την εκκλησιαστική μουσική των υπολοιπων "θρησκειών" μήπως θα μπορούσες να μας αναλύσεις και πως η βυζαντινή μουσική μπορεί να γίνει μεταδοθεί σαύτους τους λαούς? και προσθέτω την Ασία και την Αφρική.Γιατί πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να συνδεθεί το γλωσσικό στοιχειο με την παράδοση που έχουν. Εκτος και αν πρέπει να μάθουν αρχαία ελληνικά και μάλιστα να καταλαβαίνουν ακριβώς τη σημασία των λέξεων, προτάσεων κτλ
Αγαπητέ Ν/Α το θέμα που θίγετε είναι πολύ ενδιαφέρον και έχω την όρεξη να πω κάποια πράγματα αλλά η ενότητα αυτή δεν είναι η κατάλληλη καθώς θα βγούμε εκτός θέματος.
Παρακαλώ αν θέλετε δημιουργήστε μία ενότητα, αν όντως ενδιαφέρεστε να έχουμε μία τέτοιου είδους κουβέντα, διατυπώστε τις απόψεις σας και τα ερωτηματά σας και τα συζητάμε.Να ξέρετε πάντως πως το θέμα είναι πολύ μεγάλο και θα πάρει πολύ χρόνο καθώς οι παράμετροι είναι πάρα πολλοί.
 
Last edited:

kostaeri

Μπουσδέκης Κώστας
Πείτε μου σας παρακαλώ όλοι εσείς που ομιλείτε για τον ταλαντούχο ψάλτη που εντοπίζετε ψαλτική σε αυτά που λέει.Μιλάμε για ψάλτες με ψαλτική η μήπως για ψάλτες μόνο με φωνή;Ο άνθρωπος διαθέτει το τελευταίο αλλά τι άλλο διαθέτει για να μην τρελλαθούμε τελείως.Είναι δυνατόν να εκθειάζουμε τα ιερά τέρατα της ψαλτικής απο τη μια και από την άλλη να διακρίνουμε ψαλτικό τάλαντο στα παραπάνω ακούσματα?

Εγώ δεν αναφέρθηκα στον ψάλτη αλλά σε αυτούς που μιλάνε για το ψαλτικό του τάλαντο απο τη μια και από την άλλη δηλώνουν θαυμαστές των μεγάλων της ψαλτικής.Εχουν δικαίωμα αλλά εμένα με μπερδεύουν.

κ. Αντώνη δεν ξέρω αν αναφέρεστε σε μένα, πάντως θα απαντήσω.
Δεν είναι μόνο θέμα φωνής αλλά και μουσικής ευφιίας, κατάρτισης, αντίληψης κτλ κτλ... Υπάρχουν κάποιοι που όσο και να θέλουν και όσο και να ασχολούνται, δε μπορούν να πάνε παραπέρα από ένα σημείο... Ο συγκεκριμένος νέος έχει όλα τα φόντα για να γίνει πολύ καλός (άμα το θελήσει). Αυτό εννοώ. Όπως και ο Βασιλικός που άμα θέλει ψάλλει. Άμα θέλει όμως...
Ξεκαθάρισα από την αρχή τη θέση μου ότι δε συμφωνώ σε καμία περίπτωση με αυτό το "ύφος".
 
Status
Not open for further replies.
Top