Ετυμολογία Ελληνικών ονοματεπωνύμων

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Πολύ "Τουρκιά" στα επίθετα τελικά...:D Έτσι έτσι να φαίνονται οι "σχέσεις"...:D
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
ΠΟλύ ενδιαφέρουσα σελίδα.

Ξεχώρισα αυτό:


Καράμανλης (Καραμάνης) Από το τουρκ. karaman, ο μαυριδερός, ή ο καταγόμενος από την Καραμανία. Παρόμοια μη πατριδωνυμική χρήση του παραγωγικού επιθήματος -li(λής)μπορούμε να τη συναντήσουμε στα νεοελληνικά λεξιλογικά δάνεια απο την τουρκική μερακλής, μπελαλής, παραλής(παράς-λεφτά), σεβνταλής κτλ. Φυσικά η περίπτωση να σχετίζεται το επώνυμο με την περιοχή της Τουρκίας Karaman δεν είναι καθόλου απίθανη, απλώς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε κάθε περίπτωση πως χρησιμοποιείται το παραγωγικό επίθημα -λής(τουρκ. li) (ΕΠΜΑ) και (ΛΜ)

Πολύ "Τουρκιά" στα επίθετα τελικά...:D Έτσι έτσι να φαίνονται οι "σχέσεις"...:D
Υπάρχει και το βιβλίο του Δ. Τομπαϊδη "Ελληνικά επώνυμα τουρκικής προέλευσης" (εκδ. Επικαιρότητα), όπου καταλογογραφούνται και ερμηνεύονται πάνω από 5.000 επώνυμα.
 
Last edited:

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Είχα βρεί προ χρόνων σε προσφορές βιβλιοπωλείου το "Πώς να ξετουρκέψουμε τη γλώσσα μας" (ή κάπως έτσι). Είχε πολλή πλάκα, διότι προσπαθούσε ο συγγραφεύς να βρεί ελληνικές λέξεις για τον μπακλαβά, το καταΐφι κλπ. (σαν τα καθαρευουσιάνικα: αλευροκολώνες, κρεατοσφαιρίδια, χλωροσφαιρίδια κλπ, αλλά αυτός νομίζω στην δημοτική). Το έχω δανείσει σε ένα φίλο εδώ και κάτι χρόνια. Αν του το ζητήσω (και το έχει ακόμα βέβαια!!), μπορεί να γράψω κατιτίς απ' αυτό. Για να καθαρίσουμε επι τέλους :)
Περί των τουρκικών λημμάτων στη γλώσσα μας και την σχέση τους με την μαγειρική κά, βλ. το ιδιόμορφο και ωραίο βιβλίο του Λάμπρου Καμπερίδη 'Το νάϊ το γλυκύ, το πράον' (είναι ένας παπαδιαμαντικός 'κέντρων', υπό μία έννοια).
 
Top