Εσπερινός Αγίου Σπυρίδωνος Α - 12/12/2008

#1
Ανεβάζω (τμηματικά) την Ακολουθία του Εσπερινού του Αγίου Σπυρίδωνος, από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου στην Κέρκυρα (12-12-2008), στον οποίο έψαλε ο Ψαλτικός Χορός του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Την Δ/νση είχε ο Σπ. Ασπιώτης, ενώ Χοροστατούσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος. Σημειωτέον ότι η Ακολουθία του Αγίου ψάλλεται από ιδιαιτέρα φυλλάδα.

Πάντως, νομίζω πως το απήχημα είναι μεγάλη υπόθεση στην από Χορού έναρξη της ψαλμωδίας, χωρίς δηλαδή να ξεκινάει ένας και να ακολουθούν έπειτα οι υπόλοιποι!

Ο Ψαλτικός Χορός του Τ.Μ.Σ. κατά την Ακολουθία του Εσπερινού:
Μεταλληνός Δ., μέλος ΕΕΔΙΠ/Ι.Π., Αθηνοδώρου Β., Ανδρουτσόπουλος Π., Γεωργούλης Β., Γιαννόπουλος Χ., Γκαντίδης Ι., Δραγανίγος Γ., Ζάγορας Θ., Ζαφείρης Π., Ησαΐας Η., Θεοδωρόπουλος Χ., Καρκατσέλας Θ., Κουγκούνη Ε., Κουτσοσπύρος Α., Λεοντάρης Δ., Λυμπανοβνός Θ., Μανιάτης Κ., Μήτσιος Α., Μπάρπας Α., Μωυσιάδης Ι., Πογρεβνόης Α., Πονηρός Δ., Σπύρη Γ., Τσεντούρου Μ., Τσιότσιου Ε., Χρυσοστόμου Κ.
Διδασκαλία & Διεύθυνση: Ασπιώτης Σπ.

Σημείωση για την ηχογράφηση: Η ηχογράφηση είναι εξωτερική. Σε ορισμένα σημεία ακούγονται ομιλίες από τους εκκλησιαζομένους που περνούν δίπλα από το μικρόφωνο, ενώ στο Κεκραγάριον και στο Οκτώηχον Δοξαστικόν ακούγονται "παρεμβάσεις" από τον Μητροπολίτη και τους Ιερείς! Επιπλέον, δεν ανεβάζω το κήρυγμα του Μητροπολίτου.

1. Εις πολλά έτη (το Πατριαρχικόν), ήχος Β΄.
2. Ο Προοιμιακός (αναγινώσκει ο Μητροπ. Κερκύρας Νεκτάριος)
3. Τα Ειρηνικά.
 

Attachments

Last edited:

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
#2
Να κάνω τον "έξυπνο" κι εγώ εδώ και να συμπληρώσω, ότι ο φίλος Σπύρος Ασπιώτης έκανε και παραδομέστιχος στα Πατριαρχεία για κανα-δυο-τρία χρόνια (επι των σημερινών χορών), και είναι γνώστης της τωρινής πρακτικής του Π.Ναού.

Είναι διδάσκων του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου και ετοιμάζει την διδακτορική του διατριβή.
 
#3
4. Κεκραγάριον & Στιχολογία μετά εφυμνίου υπό Πέτρου Πελοποννησίου (η Στιχολογία από το αναστασιματάριον της εκδόσεως του Βουκουρεστίου), ήχος Α΄. Το Κέλευσον εκφωνείται υπό του Πέτρου Ανδρουτσόπουλου, φοιτητή του Τμήματος Ιστορίας, εκ Λάππα Αχαΐας, η δε στιχολογία υπό των Θεοχάρη Ζάγορα, εκ Ρόδου, και Άγγελου Μήτσιου, εκ Κονίτσης, φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
5. Εσπέρια Προσόμοια προς το "Των ουρανίων ταγμάτων", ήχος Α΄.
6. Εσπέρια Προσόμοια προς το "Ω του παραδόξου θαύματος", ήχος Α΄.
 

Attachments

Last edited:
#4
7. Οκτώηχον Δοξαστικόν "Θεαρχίω νεύματι", ποίημα Μανουήλ, του παλαιού Χρυσάφου (ομόλογο και ομόρρυθμο προς το της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) σε μέλος της Προφορικής Πατριαρχικής Παραδόσεως. (Κάποιος που στέκεται δίπλα από το μικρόφωνο χτυπά ή πόδι ή χέρι και δυστυχώς ακούγεται...)
 

Attachments

#5
8. Φως ιλαρόν, ψάλλουν ο Μητροπολίτης και οι Ιερείς.
9. Προκείμενον της ημέρας (της Παρασκευής, καθώς πρόκειται για τον Εσπερινό, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος).
 

Attachments

Μ.Β.

Ματθαίος Βλάχος
#7
Να κάνω τον "έξυπνο" κι εγώ εδώ και να συμπληρώσω...
Δεν πιστεύω πως είναι "εξυπνάδα" φίλε Βασίλη να παραθέτεις πληροφορίες για κάποιο αξιόλογο πρόσωπο που εκτιμάς. Περισσότερο αποδοχή δηλώνει, πιστεύω.
 
#8
11. Απόστιχα, Προσόμοια προς το "Χαίροις ασκητικών", ήχος πλ. Α΄.
12. Δόξα των αποστίχων, του Αγίου και προεόρτιον "Και νυν" σε μέλος αμφότερα Πέτρου Πελοποννησίου, από το Δοξαστάριον της εκδόσεως του Βουκουρεστίου, ήχος Β΄.
 

Attachments

#9
13. Τρισάγιον.
14. Απολυτίκια και Απόλυσις.
Οι στίχοι του ποιήματος, διαφέρουν από τις εκδόσεις των Μηναίων και των Ωρολογίων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και συναντώνται στο Μηναίον του Δεκεμβρίου, του ελληνικού τυπογραφείου «ο Φοίνιξ» (έκδ. στ΄, Βενετία, 1895). Σπ. Ασπιώτης, Πρόγραμμα Συναυλίας του Ψαλτικού Χορού του Τ.Μ.Σ. "Η Θεία Λειτουργία", στο Ιερό Προσκύνημα Αγίου Σπυρίδωνος, 10/05/08.
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Σπυρίδωνος.
Τῆς Συνόδου τῆς πρώτης ἀνεδείχθης ὑπέρμαχος, καὶ θαυματουργῷ λόγῳ μόνῳ ποταμοὺς ἀνεχαίτισας· Σπυρίδων μακάριε, σοφὲ, ὅθεν νεκρά σοι ἐκ τάφου προσφωνεῖ, καὶ ὄφιν εἰς χρυσοῦν μετέβαλες· καὶ ἐν τῷ μέλπειν τὰς ἁγίας σου εὐχάς, Ἀγγέλους ἔσχες συλλειτουργοῦντάς σοι Ἱερώτατε· Δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχὺν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι· δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

15. Τον Δεσπότην - Δι' ευχών.
 

Attachments

Last edited:
Top