[Ερώτηση] Σε τι ήχο θα ψάλετε το (Τρισάγιο) χερουβικό (τα λειτουργικά) και το κοινωνικό την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου; Το τυπικό τι προβλέπει;

Μηπως παει με την εβδομαδα που ειναι τριτος ηχος, με το απολυτικιο του αγιου που ειναι επισης τριτος ηχος ή με ο,τι θελει ο ιερεας και ο ψαλτης; Σε τι ηχο ψαλλατε το (Τρισάγιο) χερουβικό (τα λειτουργικα) και το κοινωνικο την Πεμπτη 26 Οκτωβρίου του 2022;
 
Το Τυπικό (σαν βιβλίο και με την έννοια που το αντιλαμβανόμαστε όλοι) δεν "προβλέπει" τίποτε για ήχους χερουβικών και λειτουργικών. Υπάρχει όμως το λεγόμενο "άγραφο τυπικό", δηλαδή η συνήθης ψαλτική παράδοση καθιερωμένη τους τελευταίους (και πιο σύγχρονους) "ψαλτικούς" αιώνες, μερικά στοιχεία της οποίας επιβεβαιώνονται από τη χειρόγραφη παράδοση, π.χ. στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ήχοι στους οποίους παραδίδονται τα χερουβικά "της εβδομάδας" του Πέτρου Πελοποννησίου.

Επομένως, σύμφωνα με το "άγραφο τυπικό" (το οποίο πλέον μπορείς να βρεις "γραμμένο"😁), ο ήχος του χερουβικού είναι συγκεκριμένος για κάθε ημέρα της εβδομάδας, και για την Πέμπτη είναι ο πλάγιος του τετάρτου.

Ωστόσο, αυτή η "οδηγία" δεν έχει μεταξύ των περισσότερων ψαλτών την αυστηρότητα ενός "γραπτού" κανόνα, επομένως μπορείς να βάλεις ότι ήχο θέλεις. Εύκολα θα βρεις και το κοινωνικό του αγίου (Εις μνημόσυνον) στον ήχο που θα επιλέξεις. Το απολυτίκιο του αγίου και ο ήχος της εβδομάδας δεν παίζουν κανένα απολύτως ρόλο, εκτός από το Σάββατο όπου "αποδίδεται" ο ήχος της προηγούμενης Κυριακής (αλλά κι αυτό όχι με απόλυτη αυστηρότητα!).
 

chryslago

Member
Το άγραφο τυπικό ορίζει σε ημέρα Πέμπτη να ψάλλεται χερουβικο και κοινωνικό σε ηχο πλΔ. Αυτό βέβαια δεν είναι δεσμευτικό. Προσωπικά, στην αγρυπνια που θα τελεστεί στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο μας θα ψάλω -πρώτα ο Θεός- χερουβικο σε Β' ήχο και λειτουργικα σε Δευτερόπρωτο. Κοινωνικό είτε σε βαρύ είτε σε Δ' αγια (έτσι για να υπάρχει ποικιλία). Πέρσι, απ' ότι θυμάμαι είπαμε χερουβικο σε Γ ήχο (Φωκαεως) λειτουργικα του Χρυσανθου και κοινωνικό σε Δ' του Κωνσταντίνου πρωτοψάλτου με κράτημα.
 

chryslago

Member
Πάντως, πολλάκις ανήμερα της μνήμης του Αγίου στο ναό του στην Θεσσαλονίκη, έχω ακούσει να ψάλλονται τα λεγόμενα "πατριαρχικα" λειτουργικα.
 
Top