[Ερώτηση] Πως κάνουμε δίχρωμα τα pdf.

[Σημ. συντ. (π.Μ.)] Μετακίνηση μηνυμάτων από εδώ.

http://www.sendspace.com/file/dflu72
Δεκέμβριος και Ιανουάριος διχρωμος. Κάποιες σελίδες στον Ιανουαριο μου ξέφυγαν στις διαστάσεις. Συνολικά μόνο αυτοί οι δύο μήνες είναι πάνω από το 40% του πρώτου τόμου 168 σελίδες. Οι υπόλοιπες ίσως μετά τις γιορτές.
Συγγνώμη για την εκτός θεματολογίας μήνυμά μου, αλλά δεν έβρισκα το σωστό θέμα.

Ψάχνω να βρω τρόπο που κάνουμε δίχρωμα τα pdf.
Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει;
 
Last edited by a moderator:

NKontis

Παλαιό Μέλος
Συγγνώμη για την εκτός θεματολογίας μήνυμά μου, αλλά δεν έβρισκα το σωστό θέμα.

Ψάχνω να βρω τρόπο που κάνουμε δίχρωμα τα pdf.
Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει;
1) Για να επεξεργαστείτε ένα pdf θα πρέπει το πρόγραμμα με το οποίο ανοίγετε το pdf να είναι κάποιο όπως π.χ. το Adobe Acrobat, το οποίο έχει την δυνατότητα επεξεργασίας του pdf και όχι κάποιο πρόγραμμα όπως το Adobe Reader, το οποίο δεν έχει δυνατότητες επεξεργασίας.

2) Το pdf πρέπει να έχει δημιουργηθεί από κάποιον επεξεργαστή κειμένου (π.χ. Word) και οι γραμματοσειρές να υπάρχουν στον υπολογιστή. Να μην το έχετε δηλ. πάρει από αλλού και εσείς να μην έχετε τις γραμματοσειρές που έχει χρησιμοποιήσει ο δημιουργός του, καθώς επίσης να μην είναι οι σελίδες του pdf σκαναρισμένες εικόνες γιατί έτσι δεν αναγνωρίζει το κείμενο (βλ. περίπτωση 5). Επίσης, η γραμματοσειρά που θέλετε να κάνετε κόκκινη να μην είναι μουσική, γιατί δεν αναγνωρίζονται ως κανονικές γραμματοσειρές έξω από το πρόγραμμα που τις έγραψε.

3) Εάν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε ανοίγετε το pdf με το πρόγραμμα που είπαμε (π.χ. Adobe Acrobat) και επιλέγετε Edit Pdf (στο Acrobat είναι το 3ο εικονίδιο στην κάθετη μπάρα που βγάζει δεξιά στην οθόνη). Τότε βλέπετε τα πλαίσια του κειμένου και εκεί μπορείτε να επιλέξετε το κείμενο που θέλετε. Όταν το επιλέξετε, στην μπάρα δεξιά εμφανίζονται αυτόματα επιλογές επεξεργασίας, μεταξύ των οποίων είναι η επιλογή γραμματοσειράς, να κάνετε το κείμενο πλάγιο, έντονο, κτλ. Πάνω από αυτές τις επιλογές βρίσκεται και το χρώμα του κειμένου. Φαίνεται καθαρά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δείτε.

4) Εάν το pdf προέρχεται από σκαναρισμένες εικόνες ή οι γραμματοσειρές που θέλετε να κάνετε κόκκινες δεν υπάρχουν στο σύστημά σας ή δεν τις αναγνωρίζει το πρόγραμμα ως γραμματοσειρές (π.χ. είναι πολύ πιθανό τους χαρακτήρες της βυζαντινής μουσικής να μην τους αναγνωρίζει ως χαρακτήρες και να μην σας δίνει τις επιλογές επεξεργασίας τους), τότε αναγκαστικά θα πρέπει να εξάγετε τις σελίδες του pdf ως εικόνες και να τις επεξεργαστείτε μετά με κάποιο πρόγραμμα για φωτογραφίες και εικόνες όπως π.χ. το Photoshop. Μετά από την επεξεργασία τις εικόνες τις ξανακάνετε ένα αρχείο pdf. Φυσικά αυτή η διαδικασία χαλάει το αρχικό pdf και μπορεί (αναλόγως των ρυθμίσεων που έχετε κατά την εξαγωγή των εικόνων, την επεξεργασία τους και την δημιουργία πάλι του νέου pdf) να έχετε χάσει την αρχική ανάλυση των σελίδων και να έχει αυξηθεί αισθητά το μέγεθος του τελικού pdf. Επίσης, το νέο pdf με αυτή την μέθοδο δεν είναι πλέον επεξεργάσιμο.

5) Εάν το pdf έχει προέλθει από ΚΑΘΑΡΕΣ σκαναρισμένες εικόνες (δηλ. δεν είναι επεξεργάσιμο ως κείμενο) και ΔΕΝ περιλαμβάνει περίεργες γραμματοσειρές (δηλ. δεν έχει μουσικά μέσα), τότε μπορείτε να το μετατρέψετε σε επεξεργάσιμο κείμενο μέσω του προγράμματος Adobe Acrobat, κάνοντας αναγνώριση της γλώσσας του κειμένου (OCR). Μετά την αναγνώριση ακολουθείτε το βήμα 3.

Εν κατακλείδι θα σας έλεγα, εάν μπορούσατε να αποφεύγατε να επεξεργαστείτε το αρχείο pdf. Εάν έχετε πρόσβαση στο αρχικό αρχείο, από το οποίο δημιουργήθηκε το pdf, να προτιμήσετε να κάνετε εκεί τις αλλαγές που θέλετε και όχι στο pdf. Εάν δεν έχετε πρόσβαση στο αρχικό αρχείο ή προέρχεται από κάποιο βιβλίο σκαναρισμένο, τότε θα πρέπει να δαπανήσετε πολύ χρόνο για να το επεξεργαστείτε και φυσικά να διαθέτετε τα κατάλληλα εργαλεία.

Υ.Γ. Όσο πιο επαγγελματικά και εξειδικευμένα προγράμματα χρησιμοποιείτε, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα βγάλετε. Μην περιμένετε από δωρεάν προγράμματα να έχετε αξιοπρεπές αποτέλεσμα!
 
Top