[Ερώτηση] Εκτέλεση χερουβικού Φωκαέως ήχος βαρύς

simeon

Παλαιό Μέλος
Χαίρετε!

Θα ήθελα την ειλικρινή σας άποψη γι' αυτό το βίντεο εδώ.
Ψάλλουν σωστά το χερουβικό του Φωκαέως σε βαρύ ήχο; Είναι αυτά διαστήματα βαρέως ήχου ή ακούω εγώ στραβά; Από 5.38 έως 6.46 ψάλλουν ότι θα ήταν στα ελληνικά "Τριά... δι".
Σας ομολογώ ότι εγώ δεν μπορώ να ψάλλω, δεν είμαι ψάλτης, αλλά από πολλά ακούσματα βυζαντινής μουσικής επί πολλών ετών νομίζω ότι έχω αποκτήσει έστω και λίγη εμπειρία να διακρίνω τους ήχους.
Εγώ τους είπα στα σχόλια ότι δεν ψάλλουν σωστά και να μελετήσουν με περισσότερη επιμέλεια τη βυζαντινή μουσική. Εσείς τι λέτε;

Σας ευχαριστώ!

Last edited:
Απο λίγο που άκουσα μια χαρά το λένε. Βέβαια λεπτομέρειες και λεπτολογίες επι των διαστημάτων, υπάρχουν άλλοι πιο ειδικοί.

Χαίρετε!

Ψάλλουν σωστά το χερουβικό του Φωκαέως σε βαρύ ήχο; Είναι αυτά διαστήματα βαρέως ήχου ή ακούω εγώ στραβά; Από 5.38 έως 6.46 ψάλλουν ότι θα ήταν στα ελληνικά "Τριά... δι".
Σας ομολογώ ότι εγώ δεν μπορώ να ψάλλω, δεν είμαι ψάλτης, αλλά από πολλά ακούσματα βυζαντινής μουσικής επί πολλών ετών νομίζω ότι έχω αποκτήσει έστω και λίγη εμπειρία να διακρίνω τους ήχους.
Εγώ τους είπα στα σχόλια ότι δεν ψάλλουν σωστά και να μελετήσουν με περισσότερη επιμέλεια τη βυζαντινή μουσική. Εσείς τι λέτε;

Σας ευχαριστώ!
σωστά το λένε

Χαίρετε!

Ψάλλουν σωστά το χερουβικό του Φωκαέως σε βαρύ ήχο; Είναι αυτά διαστήματα βαρέως ήχου ή ακούω εγώ στραβά; ...................................... Εσείς τι λέτε;
Οι απόψεις για τη σωστή ερμηνεία - εκτέλεση του βαρύ διατονικού, διαφέρουν "από Σχολή Ε.Β.Μ., σε Σχολή"...
"Το διάστημα του διαβόλου" (ΖΩ - ΓΑ) - 5η ελαττωμένη (38 ηχομόρια), είναι κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο, αυτού "του μ. δρόμου" κι ανάλογα, προσδιορίζει την πορεία των διαστημάτων...
Άλλοι ερμηνευτές, εκτελούν τα διαστήματα, πάνω από τον ΠΑ, καθαρά διατονικά, κι άλλοι με το μ. διάστημα ΒΟΥ - ΓΑ μείζονα τόνο, ώστε το πεντάχορδο ΖΩ - ΓΑ, να 'χει 42 ηχομόρια.
Επίσης, στο οξύ τετράχορδο, τίθενται αλλοιώσεις (διέσεις) κατά την ανάβαση, στους μ. φθόγγους ΓΑ & ΚΕ και υφέσεις κατά την κατάβαση στους μ. φθόγγους ΖΩ & ΔΙ ώστε να αποδοθεί το ηχόχρωμα αυτού του μ. δρόμου.
Στη πιο πάνω ηχογράφηση, ακούγονται, θα 'λεγα, όλα τα παραπάνω και κάποια χρωματικά διαστήματα, που "μας ξεγελούν..."

Last edited:
Σας ομολόγησα ότι δεν ειμαι ψάλτης.
Σίγουρα να εχώ μπερδευθεί και εξαιτίας του ισοκρατήματος που είναι στο Δι όταν εγώ το περίμενα στο Ζω (5:43-6:46 και 7:40-8:24), πιο πριν άκουσα και στο Νη (4:53-5:18) σαν να βγουν από το πρώτο ήχο και να ψάλλουν στο πλ. του τετάρτου, επίσης στο 7:30-35 μου φαίνεται παράξενο.
Προσπάθησα να βρω μια ηχογράφηση του εν λόγω χερουβικού ὀπως την θεωρὠ εγώ οτι θα ακουγόταν σωστά όσον αφορά το μέλος και το ίσοκρἀτημα και βρήκα αυτή του π. Γεωργίου Τσέτση.
Με συγχωρεἰτε αν κάνω λανθασμένες ασήμαντες παρατηρήσεις και ομιλώ για πράγματα τα οποία δεν τα καταλαβαίνω καλά και μήπως θα έπρεπε να τους ζητήσω συγγνὠμη και στους ιδίους τους ψάλτες από το βίντεο για το σχόλιο.

ἅπαξ λελάληκα, ἐπὶ δὲ τῷ δευτέρῳ οὐ προσθήσω!

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

Σίγουρα να εχώ μπερδευθεί και εξαιτίας του ισοκρατήματος που είναι στο Δι όταν εγώ το περίμενα στο Ζω (5:43-6:46 και 7:40-8:24), πιο πριν άκουσα και στο Νη (4:53-5:18) σαν να βγουν από το πρώτο ήχο και να ψάλλουν στο πλ. του τετάρτου, επίσης στο 7:30-35 μου φαίνεται παράξενο.
Προσπάθησα να βρω μια ηχογράφηση του εν λόγω χερουβικού ὀπως την θεωρὠ εγώ οτι θα ακουγόταν σωστά όσον αφορά το μέλος και το ίσοκρἀτημα και βρήκα αυτή του π. Γεωργίου Τσέτση.
Με συγχωρεἰτε αν κάνω λανθασμένες ασήμαντες παρατηρήσεις και ομιλώ για πράγματα τα οποία δεν τα καταλαβαίνω καλά και μήπως θα έπρεπε να τους ζητήσω συγγνὠμη και στους ιδίους τους ψάλτες από το βίντεο για το σχόλιο.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!
δεν πρέπει να ζητάς συγνώμη, άλλωστε, εδώ είναι φόρουμ, μπορούμε να συζητάμε τα πάντα που αφορούν την ψαλτική

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις
Δεν ειναι κακο να διαφωνουμε με καποιον αναφορικα με τον τροπο που ψαλλει, ομως δεν νομιζετε οτι ειναι καπως αγενες να του λεμε "πηγαινε να μελετησεις περισσοτερο";; Δεν ειναι σαν να υποτιμουμε την ολη δουλεια που εχει κανει;

Το ισοκρατημα ειναι πολυ φυσιολογικο να μεταβαλλεται μεσα στο κειμενο, αναλογως με την μουσικη φραση που εχουμε. Οταν λοιπον μια φραση ανηκει στον τεταρτο ηχο, οπως στο 5:43, ειναι πολυ λογικο να εχουμε δι ισοκρατημα.
Βαζουν νη ισοκρατημα θεωρωντας οτι εκει γινεται φραση του πλαγιου δ, αν και μαλλον πιο λογικο ειναι το δι κι εκει.
Παντως δεν ακουγονται καθολου ασχημα τα ισοκρατηματα τους και δικαιολογουνται γενικα, κι ας ξενιζουν σε καποια σημεια.
Μην ξεχνατε οτι οι συνθετες δεν σημειωναν τα ισοκρατηματα στα κειμενα, οποτε υπαρχει μια σχετικη ελευθερια σε αυτο το θεμα απο εκτελεση σε εκτελεση.

Θα σας συμβουλευα γενικα να μην ειστε απολυτος σε μουσικα θεματα διοτι δεν υπαρχει "μια και μονο" σωστη αποψη στη μουσικη, υπάρχει ενα γενικοτερο πλαισιο μεσα στο οποιο κινουμαστε ολοι με μικροδιαφορες μεταξυ μας.

Θα ήθελα να σας πω ότι τους παρακάλεσα να με συγχωρήσουν για το σχόλιο που τους είχα αφήσει στο Youtube και δέχθηκαν την συγγνώμη μου. Τους είπα επίσης να διαγράψω το σχόλιο και αυτοί επέμειναν να μην το κάνω αυτό μήπως, όπως είπαν, κάποιοι θα βοηθηθούν.
Και εδώ αν νομίζετε ότι θα ήταν προτιμότερο να διαγραφεί το θέμα αυτό ή να μείνει, εσείς να το αποφασίσετε.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και συμβουλές σας!

Back