Επιτάφιος της Παναγίας

Σύμφωνα με το Μηναίο του Αυγούστου των παλαιόπιστων ο Επιτάφιος της Παναγίας είναι απαραίτητος στους ναούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αλλά δύναται να τελείται και σε άλλους κατά την επιθυμίαν του προϊσταμενου. Η ψαλμωδία του Άμωμου μαζί με τα μεγαλυνάρια γίνεται μετά το Συναξάριο στον όρθρο απέναντι της εικόνας της Κοιμήσεως και όλη η διαδικασία είναι αρκετά πανηγυρική (όλοι ντυμένοι στα ιερατικά άμφια, θυμιάζει ο ηγούμενος, δίνονται τα κεριά στους αδελφούς, τα μεγαλυνάρια τα αρχίζει να ψάλλει ο δομέστικος). Τα Μηναία ωστόσο δεν περιέχουν το κείμενο. Το βρήκα εδώ από κάποιο χφ του 15ου αι. Τα μεγαλυνάρια τα προσγράφονται στον Θεόκτιστο. Δεν ύπαρχουν τα άλλα υμνογραφηματα.

2) Ἡ συγκεκριμένη τελετή σαφῶς ἔχει τοπική -Ἱεροσολυμίτικη- προέλευση, γίνεται στόν τάφο τῆς Παναγίας καί ἄς μείνει ἐκεῖ. Ἐκεῖ ὄντως ἔχει νόημα καί ἀξία. Παραπέρα χάνει...

Σας παρακαλώ τεκμηριώστε το αυτό.

Τι χειρόγραφα στοιχεία έχετε που να συνδέουν τον Επιτάφιο Θρήνο για την Παναγία με τον Τάφο της Παναγίας για πρώτη φορά;

Σας παρακαλώ τεκμηριώστε το αυτό.
Τι χειρόγραφα στοιχεία έχετε που να συνδέουν τον Επιτάφιο Θρήνο για την Παναγία με τον Τάφο της Παναγίας για πρώτη φορά;
Παραθέτεις μήνυμά μου πρό 17ετίας —κάτι πού δέν μοῦ ἀρέσει— (παρέθεσες καί κεκοιμημένου), ἐνῶ σέ αὐτά τά χρόνια ἔχουν προσαχθεῖ νέα στοιχεῖα σέ πολλά σχεδόν ὅμοια θέματα.
Σέ παρακαλῶ, ἄν δέν ἔχεις καλυφθεῖ ἀπό ὅσα σέ 17 χρόνια ἔχουν γραφεῖ, νά ρωτᾶς χωρίς παράθεση.
Τό τί γίνεται στόν Τάφο τῆς Παναγίας τό βλέπουμε. Περισσότερα νά ρωτήσεις τό Πατριαρχεῖο Ἰεροσολύμων.
Παρά ταῦτα, ὅπως ἔχω ὑποσχεθεῖ, Ἴσως κάποια στιγμή θά πρέπει νά σαρώσω κι αὐτή τήν ἔκδοση, εἰς μνήμην τοῦ μακαριστοῦ Ἀρ. Πανώτη., πρός τό παρόν ἐπισυνάπτω δύο σελίδες τῆς μνημονευομένης ἔκδοσης :

S443.jpg

Κατ' ἀρχὴν κανεὶς δὲν εἶναι ὑποχρεωμένος νὰ τεκμηριώνει μὲ ἀδιάσειστα στοιχεία ὁ,τιδήποτε. Ἐδῶ στὸ φορουμ γίνεται κουβέντα καὶ δίνονται κατὰ βάσιν ἐρεθίσματα, ἄν θέλει κάποιος νὰ το ψάξει. Ἀλλιῶς πρόκειται γιὰ μασημένη τροφή νὰ τὸ παίζουν ὅλοι εἰδικοί ἐπειδὴ ἀπέκτησαν μιὰ ἔκδοση τοῦ TLG.

Ἄν ἔχεις ἀντίρρηση ἐπί τῆς παρατήρησης τοῦ π. Μαξίμου, ἐσὺ ὀφείλεις νὰ τὸ ἀντικρούσεις ἄν θές.

Παρ' ὅλα αὐτά γιὰ νὰ μαθαίνεις νὰ ἐρευνᾶς ἔστω καὶ στὰ «ἔτοιμα» τοῦ Ψαλτολογίου σοῦ δίνω τὸν σχετικὸ σύνδεσμο μὲ ὑλικὸ ποὺ ἀνέβασε ὁ Shota, νὰ προβληματισθεῖς καὶ νὰ τὸ ... ἐρευνήσεις ...

Παραθέτεις μήνυμά μου πρό 17ετίας —κάτι πού δέν μοῦ ἀρέσει— (παρέθεσες καί κεκοιμημένου), ἐνῶ σέ αὐτά τά χρόνια ἔχουν προσαχθεῖ νέα στοιχεῖα σέ πολλά σχεδόν ὅμοια θέματα.
Σέ παρακαλῶ, ἄν δέν ἔχεις καλυφθεῖ ἀπό ὅσα σέ 17 χρόνια ἔχουν γραφεῖ, νά ρωτᾶς χωρίς παράθεση.
Τό τί γίνεται στόν Τάφο τῆς Παναγίας τό βλέπουμε. Περισσότερα νά ρωτήσεις τό Πατριαρχεῖο Ἰεροσολύμων.
Παρά ταῦτα, ὅπως ἔχω ὑποσχεθεῖ, Ἴσως κάποια στιγμή θά πρέπει νά σαρώσω κι αὐτή τήν ἔκδοση, εἰς μνήμην τοῦ μακαριστοῦ Ἀρ. Πανώτη., πρός τό παρόν ἐπισυνάπτω δύο σελίδες τῆς μνημονευομένης ἔκδοσης :

View attachment 130425

πάτερ,

το μήνυμά σας δεν έχει την απαραίτητη ιερατική ιεροπρέπεια.

Αρέσκεστε να μου κάνετε προσωπικές επιθέσεις, προσπαθώντας να δολοφονήσετε τον χαρακτήρα μου.

Δεν ξημεροβραδυάζομαι στο Ψ, ούτε γνωρίζω τους περισσότερους εδώ μέσα. Πολλώ μάλλον, δεν γνωρίζω πόσοι έχουν κοιμηθεί από τα μέλη του φόρουμ εκτός ενός που γνώριζα (αν είναι κι άλλοι που γνωρίζω, δεν θυμάμαι τώρα). Ούτε βάζετε κάποιο σημάδι στο προφίλ ότι οι άνθρωποι έχουν κοιμηθεί. Πως να το ξέρω; Ο Θεός να τους αναπαύσει.

Διαγράψατε εκείνο το μήνυμα μου. Τώρα τι σκοπό επί πλέον επιζητείτε σε αυτό το μήνυμα με την εκτός θέματος εκ νέου αναφορά σε εκείνο το μήνυμα (που διαγράψατε) ότι παρέθεσα κεκοιμημένο, που δεν τον ήξερα τον άνθρωπο; (Ο Θεός να τον αναπαύσει).

Δεν βρήκα κάποιον άλλον που γράφει στο Ψ και αναφέρει ότι ο νεωτεριστικός επιτάφιος θρήνος της Παναγίας ξεκίνησε από τον Τάφο της Παναγίας. Εσάς βρήκα και τον μακαριστό (που κατάλαβα δεν ήταν υπέρ), για αυτό σας ρώτησα με παράθεση, για να βεβαιώσω την σχετικότητα της ερώτησής μου προς τα γραφόμενά σας αφού απευθύνθηκα σε εσάς. Αν δεν σας αρέσουν οι παραθέσεις σας, τι να σας πω, μην τα γράφετε.

Δεν έχει προσαχθεί καμία απόδειξη για το θέμα αυτό εξ όσων είδα στο Ψ. Μόνο λόγια. Και ο Πανώτης που αναφέρετε, μόνο λόγια ... .

Απόδειξη τεκμηριωμένη (χειρόγραφο) ότι ξεκίνησε από τον Τάφο της Παναγίας δεν έχω δει.

---------------

Σχετικό με το θέμα, και του κ. Διονυσίου Ανατολικιώτου: "Σχετικὰ μὲ τὰ ἐγκώμια τῆς Παναγίας", «Στῦλος ᾿Ορθοδοξίας», φύλλο ἰουλίου, ἀρ. 191, 12/8/2017.

Το άρθρο του Δετορακη το διάβασες; Ειδικά προς το τέλος του; Αναφέρει και χφφ για να ξεκινήσεις ...

Από το ποιητικό κείμενο εγκωμίων Ιησού και Θεοτόκου και τη μουσική που δεν μπορεί να βυζαντινοποιηθεί, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ξένο μέλος , μεταγενέστερο. Κάτι σαν το Αγνή Παρθένε Δέσποινα που έχει αντικαταστήσει το κοινωνικό και τίνει να τυπικοποιηθεί. Και τά της Μ. Εβδομάδος εγκώμια είναι σεβαστά γιατί είναι ημέρα πένθους και νηστείας. Στα 15αυγουστιανά πού κολλάει το πένθος; Πέθανε η καλή μας Μητέρα και δεν θα την ξαναδούμε κατά το ειδωλολατρικό; Έκλαιγαν και οι Απόστολοι αναθεωρώντας τις απόψεις των; Ή απλά συγκινήθηκαν κατά το ανθρώπινο; Είχα τύχει σε ακολουθία εγκωμίων στην Γεθσημανή και η φυλλάδα έλεγε, μόνο για την Γεθσημανή. Εχει μια λογική γιατί εκεί κάτω όλα δραματοποιούνται. Στην υπόλοιπη ορθόδοξη κοινότητα είναι πολύ εύκολο να μπερδευτεί ο χριστιανός και να θεωρήσει την ημέρα χαράς που η Θεοτόκος και Κυρία ημών πήγε στην χαρά του Υιού της και σώζει ημάς, σε ημέρα πένθους. Εντάξει πένθους με κοντοσούβλι την ίδια μέρα.

Από το ποιητικό κείμενο εγκωμίων Ιησού και Θεοτόκου και τη μουσική που δεν μπορεί να βυζαντινοποιηθεί, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ξένο μέλος , μεταγενέστερο. Κάτι σαν το Αγνή Παρθένε Δέσποινα που έχει αντικαταστήσει το κοινωνικό και τίνει να τυπικοποιηθεί. Και τά της Μ. Εβδομάδος εγκώμια είναι σεβαστά γιατί είναι ημέρα πένθους και νηστείας. Στα 15αυγουστιανά πού κολλάει το πένθος; Πέθανε η καλή μας Μητέρα και δεν θα την ξαναδούμε κατά το ειδωλολατρικό; Έκλαιγαν και οι Απόστολοι αναθεωρώντας τις απόψεις των; Ή απλά συγκινήθηκαν κατά το ανθρώπινο; Είχα τύχει σε ακολουθία εγκωμίων στην Γεθσημανή και η φυλλάδα έλεγε, μόνο για την Γεθσημανή. Εχει μια λογική γιατί εκεί κάτω όλα δραματοποιούνται. Στην υπόλοιπη ορθόδοξη κοινότητα είναι πολύ εύκολο να μπερδευτεί ο χριστιανός και να θεωρήσει την ημέρα χαράς που η Θεοτόκος και Κυρία ημών πήγε στην χαρά του Υιού της και σώζει ημάς, σε ημέρα πένθους. Εντάξει πένθους με κοντοσούβλι την ίδια μέρα.
Ἀθεολόγητος λαϊκισμός ἀδελφέ !
Ἀπορῶ πῶς δέν τό ἔχεις σβήσει ἀκόμα ... ;)

Ἀθεολόγητος λαϊκισμός ἀδελφέ !
Ἀπορῶ πῶς δέν τό ἔχεις σβήσει ἀκόμα ... ;)
Δεν έχω σχέση με θεολογία, κουβέντα κάνουμε, απλή παρατήρηση ότι ποιητικά και μουσικά δεν συνάδουν τα εγκώμια με τα υπόλοιπα.

Δεν έχω σχέση με θεολογία, κουβέντα κάνουμε, απλή παρατήρηση ότι ποιητικά και μουσικά δεν συνάδουν τα εγκώμια με τα υπόλοιπα.
Γιατί, συνάδουν μέ τόν Χριστό ;
Τό "πένθος" εἶναι λαϊκισμός. "Θεός Κύριος" καί χαρμόσυνη ἀκολουθία.
Διάβασε καί ἕνα παλαιότερο ἐδῶ.

Εγώ θα σταθώ σε αυτό το οποίο θεωρώ σημείο παρακμής, τον αριθμό των τροπαρίων. Έχουμε τρεις στάσεις, με ένα μοτίβο η κάθε μία και έχει γραφθεί απίστευτα μεγάλος αριθμός τροπαρίων, από τα οποία ελάχιστα στην ουσία είναι άξια λογου. Πέραν αυτού, είναι και μονότονο το όλο άκουσμα, να ακούς για πάνω από ένα τέταρτο ή και παραπάνω τον ίδιο σκοπό. Δεν υπάρχει αλλού στη λατρεία μας κάτι τέτοιο... Τι τους έπιασε και έγραφαν συνεχώς τροπάρια, προσπαθώ να το καταλάβω λίγο... Μπορεί ακόμα να μου πει κάποιος πώς ξεκίνησαν τα Εγκώμια με αυτήν τη μορφή; Εμφανίστηκαν έτσι ξαφνικα;

Πρὸ τῆς εἰσαγωγῆς τῶν Μεγαλυναρίων «Ἡ Ζωὴ ἐν τάφῳ...» κ.λπ. ὑπῆρχαν στὸν ὄρθρο τοῦ μεγάλου Σαββάτου τὰ παλαιότερα στιχηρὰ «τροπάρια τοῦ ἀμώμου»[1], τὰ σημερινὰ «εὐλογητάρια» «Τῶν ἀγγέλων ὁ δῆμος...» κ.λπ., ἐκδεδομένα καὶ μή, τὰ ὁποῖα ἐπίσης ψαλλόταν μετὰ ἀπὸ κάθε ἕναν ἀπὸ τοὺς τελευταίους στίχους τοῦ ἀμώμου καὶ τὸ τελικὸ Δόξα, Καὶ νῦν. Μὲ τὴν εἰσαγωγὴ τῶν Μεγαλυναρίων, ἀρχικὰ μικροῦ ἀριθμοῦ καὶ βαθμιαῖα μέχρι ἰσαρίθμων μὲ τοὺς 176 στίχους τοῦ ψαλμοῦ, τὰ παλαιὰ «τροπάρια τοῦ ἀμώμου» ἐκτοπίστηκαν ἀμέσως μετὰ ἀπὸ αὐτόν μὲ μόνιμο προΰμνιο τὸν βασικὸ στίχο «Εὐλογητὸς εἶ Κύριε δίδαξόν με τὰ δικαιώματά σου[2]», καὶ ὀνομάστηκαν πλέον «εὐλογητάρια» κατὰ τὸν ιβ’ αἰ.

[1] Βλ. διάταξη Μ. Σαββάτου στὰ χφφ. Μ. Λαύρας Δ-45 τριῴδιο ια’-ιβ’ αἰ. φ. 310r, Τ. Σταυροῦ 43 τυπικὸ τοῦ ναοῦ τῆς ᾿Αναστάσεως Ἱεροσολύμων τοῦ ἔτους 1122 ἀναγόμενο στὸν ι’ αἰ. (Ἀθ. Παπαδοπούλου-Κεραμέως ᾿Ανάλεκτα Ἱεροσολυμιτικῆς Σταχυολογίας τ. 2 1894 σ. 163), Μ. Λαύρας Γ-5 ΤΑΣ ιβ’ αἰ. φ. 134v, Σινὰ 1095 ΤΑΣ ιβ’ αἰ. φ. 134v, Κρατικῆς Βιβλιοθήκης τῆς Ῥωσίας 173.Ι 501 ΤΑΣ ιβ' αἰ. φ. 106r, Σινὰ 1097 τυπικὸ Συμεὼν ἀρχιεπισκόπου Σινὰ τοῦ ἔτους 1214 φ. 50v.
[2] Ψαλμὸς 118, 12.

Back