Επέτειος Ψαλτολογίου: 13 χρόνια!

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Αγαπητοί φίλοι του Ψαλτολογίου, χρόνια πολλά! Οι Αρχάγγελοι βοήθειά μας!

Η ημέρα αυτή όπως κάθε χρόνο με παρακινεί να αναλογιστώ την ιστορία της κοινότητάς μας. Σαν σήμερα 8 Νοεμβρίου 2007 των Ταξιαρχών το Ψαλτολόγιον πήρε τη μορφή που έχει μέχρι σήμερα. Δεκατρία χρόνια αναζήτησης και αφιλοκερδούς προσφοράς ψαλτικής γνώσης από χιλιάδες ιεροψάλτες, κληρικούς και φιλόμουσους από όλο τον κόσμο. Ένα θαύμα του Θεού και της αγάπης μας για τον πολύτιμο αυτό θησαυρό που μας μετάδωσαν οι δάσκαλοί μας και οι δάσκαλοί τους ανά τους αιώνες.

Και μια και μιλάμε για ιστορία, μοιράζομαι μαζί σας μερικές στιγμές από την πορεία που οδήγησε να βρισκόμαστε σήμερα εδώ όλοι μαζί. Την πρώτη μου απόπειρα για διαδικτυακή ιστοσελίδα με αρχεία Βυζαντινής Μουσικής γύρω στο 1996 ήδη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την έμπνευση από την πρωτοποριακή ιστοσελίδα του Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως γύρω στο 2000. Tην πρώτη διαδικτυακή κοινότητα για το Τυπικό και το Βυζαντινό μέλος στο yahoogroups το 2002 από τον π. Ιvan Moody. Την ιστοσελίδα analogion.com που ξεκίνησε σε πρώιμη μορφή το 2004 (η ιστοσελίδα υπάρχει ακόμα! στο http://byzantinemusic.blogspot.com) και επίσημα το 2005. Τέλος το Ψαλτολόγιον αρχικά στο googlegoups (η ιστοσελίδα υπάρχει ακόμα! στο https://groups.google.com/forum/#!forum/psaltologion) και ανεξάρτητο από το 2007. Μια ιδέα που ξεπήδησε από φιλικές συζητήσεις με το Βασίλη Ζάχαρη και Shota Gugushvili εκείνο τον καιρό. Τη συμμετοχή σχεδόν από την αρχή ανθρώπων όπως ο π. Μάξιμος , ο παπά-Δαβίδ Σόμαλης (άξιος!), ο Νεοκλής Λευκόπουλος και τόσοι άλλοι αξιόλογοι συντονιστές και μη που σημάδεψαν την πορεία της κοινότητας. Μερικοί ήδη αείμνηστοι όπως ο Βαγγέλης Λιναρδάκης και ο Βασίλης Σταυρόπουλος. Και τόσοι άλλοι εξαιρετικοί συνταξιδιώτες που έκαναν αυτή την ψηφιακή συντροφιά μια μοναδική και πολύτιμη κληρονομιά για όλους μας.

Η τελευταία χρονιά ήταν δύσκολη για όλους μας και για μένα προσωπικά. Και συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί, ελπίζω όχι για πολύ ακόμα. Καλές υπομονές. Εύχομαι το Ψαλτολόγιον να συνεχίσει να μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα. Να μας "σώζει" κάθε φορά που ψάχνουμε μια απάντηση, μια ακολουθία, μία μουσική σύνθεση. Αλλά το πιό σημαντικό να συνεχίσει να χτίζει ανθρώπινες σχέσεις και φιλίες που μένουν για πάντα.

Σας ευχαριστώ όλους, έτη πολλά και καλά σε όλους τους εορτάζοντες!

Δημήτρης
 

zoslen

Βύρων Αναγνωστόπουλος
Η αφιλοκερδης προσφορα τοσων μελων στα μουσικα κειμενα ειναι απλως ανεκτιμητη: παμπαλαια βιβλια, στα οποια δεν θα μπορουσε η πλειοψηφια να εχει ποτε προσβαση, σκαναρονται, καθαριζονται και ανεβαινουν, άλλα δαχτυλογραφουνται σε καινουρια προγραμματα και παρα τον μοχθο του πονησαντος ανεβαινουν και προσφερονται δωρεαν, ανεβαινουν σπανιες ηχογραφησεις παλαιων ψαλτων απο τα προσωπικα αρχεια μελων, διδονται διευκρινισεις και εξηγησεις σε θεματα τυπικου, και ολα αυτα αφιλοκερδως και ανανταλλακτως λογω της αγαπης των συμμετεχοντων για τον χωρο της Εκκλησιας και της Μουσικης της.

Ο ιστοτοπος αυτος ειναι θησαυρος γνωσεων, ενα μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ λοιπον σε ολους τους επωνυμους και ανωνυμους που ο καθενας προσφερει το λιθαρακι του στη συνεχιση της μουσικης μας παραδοσης.
 

ΠΛΗΘΩΝ ΜΒ

Παλαιόν Μέλος
Να τα κατοστήσει και οι συντελεστές του, να έχετε υγεία και δύναμη παρά Θεού.
Η συμμετοχή στην σελίδα, από Καθηγητές Πανεπιστημίου, μέχρι το τελευταίο νεαρό παιδί που πρωτοανεβαίνει στο αναλόγιο, καθιστά το Ψαλτολόγιο σχεδόν μοναδικό και....αξιαγάπητο ! Αληθινή κοινωνία, εν Χριστώ, αδελφών. Χρόνια Πολλά !
 
Top