Εορτή Πανελληνίου Συνδέσμου και άλλες δραστηριότητες

Papazaris

Μέλος
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ «ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΑ : ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 95 (3ος όροφος) – 106 77 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 3236568 – Φορητό : 6976980509 Διαδίκτυο : www.pasier.gr Ηλ. ταχ/μείο : pasier@hotmail.gr
Αρ. Πρωτ. 98 / 2014 Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2014
Προς
τα Τακτικά & Αρωγά Μέλη
του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την είσοδό μας στο νέο εκκλησιαστικό έτος, σας ευχόμαστε να είναι αυτό καλό και ευλογημένο, και είθε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να σας χαρίζει υγεία και μακροημέρευση τόσο προσωπικά όσο και στα μέλη της οικογένειάς σας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την επίτευξη των στόχων μας, προγραμμάτισε για το εκκλησιαστικό και ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 διάφορες εκδηλώσεις όπως:
α) Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του εκ των προστατών του Συνδέσμου, Αγίου Ρωμανού του Μελωδού, του και ποιητού των κοντακίων, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας (Ακαδημίας 67 – Αθήνα), την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 7.00΄ μ.μ. (η δοκιμή της Χορωδίας θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο Ιερό Ναό, την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 6.00΄ μ.μ.)
β) Προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, από 9-15 Νοεμβρίου 2014 (βλ. αναλυτικό πρόγραμμα)
γ) Συμμετοχή της Χορωδίας μας στην προσπάθεια καταγραφής και εκτέλεσης σε στούντιο των μουσικών κειμένων του Μαθηματαρίου. Το αποτέλεσμα αυτής της καταγραφής θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η εγγραφή έχει προγραμματιστεί για το τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους και γι’ αυτό θα παρακαλούσαμε όλους τους συναδέλφους να πλαισιώσουν την Χορωδία μας συμμετέχοντας πρωτίστως στις δοκιμές που θα πραγματοποιούνται εβδομαδιαίως στον Μουσικό Οργανισμό «ΤΕΤΤΙΞ» (Λυσίου 9 – Πλάκα), αρχής γενομένης από Τετάρτης 8 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 6.30΄ μ.μ.
δ) Συνεστίαση στις 22 Φεβρουαρίου 2015, την ημέρα της Τσικνοπέμπτης
ε) Συμμετοχή της Χορωδίας του Συνδέσμου μας σε Κατανυκτικούς Εσπερινούς της προσεχούς Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής σε Ιερούς Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των λοιπών Ιερών Μητροπόλεων του Λεκανοπεδίου Αττικής (ως προς τις δοκιμές, θα ισχύσει ό,τι και στο υπό στοιχείο γ προαναφέραμε) και
στ) Εκδήλωση για την συμπλήρωση διακοσίων (200) ετών από την καθιέρωση και ίδρυση της Σχολής εκμάθησης της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής σύμφωνα με την Μέθοδο των Τριών Δασκάλων. Στην εκδήλωση αυτή, η οποία τοποθετείται χρονικά μετά το Πάσχα του 2015, θα συμμετάσχουν, εκτός από την Χορωδία μας, και άλλες Χορωδίες, στις οποίες εξέχουσα θέση θα έχει η περιώνυμη Αδελφότητα των Δανιηλαίων του Αγίου Όρους (ως προς τις δοκιμές, θα ισχύσει ό,τι και στο υπό στοιχείο γ προαναφέραμε).
Επίσης, μετά από πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς & Φαλήρου κ. Σεραφείμ, θα μας παραχωρηθεί ραδιοφωνικός «χρόνος» για την παρουσίαση θεμάτων ιεροψαλτικών και γενικής φύσεως, μέσω των διαύλων του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας. Συγχρόνως, με την βοήθεια εκλεκτών συναδέλφων και ακαδημαϊκών δασκάλων, επεξεργαζόμαστε την έκδοση ετήσιου επιστημονικού περιοδικού. Αυτονόητο είναι ότι η έκδοση αυτή δεν θα αντικαταστήσει την ιστορική εφημερίδα μας «ΙΕΡΟΨΑΛΤΙΚΑ ΝΕΑ», την οποία, εντός του επομένου μηνός, θα λάβετε όλοι και μάλιστα στην καινούρια της μορφή.
Επιπλέον, και μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, έχουμε ήδη δρομολογήσει την εκκαθάριση του μητρώου των μελών μας. Επί τούτου, σας παρακαλούμε θερμά να μας επιβεβαιώσετε την διεύθυνση αλληλογραφίας σας και τα λοιπά στοιχεία επικοινωνίας σας (τηλεφωνικό αριθμό, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κτλ.), είτε απευθείας στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Συνδέσμου (pasier@hotmail.gr), είτε επικοινωνώντας με τους συναδέλφους κ. κ. Καμπίτση (τηλ. 6976980509) και Ρουστέμη (τηλ. 6972624381).
Τέλος, ευρισκόμεθα στο στάδιο τροποποίησης του υπάρχοντος καταστατικού, ούτως ώστε τούτο να ανταποκρίνεται αφενός στις εκφρασθείσες απόψεις και επιθυμίες εκλεκτών μελών μας, και αφετέρου στις σημερινές συνθήκες, αφού όπως είναι φανερό ζούμε μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο. Στο υπό τροποποίηση καταστατικό, έχει προβλεφθεί διάταξη περί κανονισμού της λειτουργίας της Χορωδίας του Συνδέσμου μας, την οποία θα θέσουμε υπ’ όψιν σας προσεχώς.
Για όλες τις δραστηριότητες που προαναφέραμε θα λαμβάνετε έγκαιρα όλες τις λεπτομέρειες που θα χρειάζεσθε για την όσο μεγαλύτερη ενεργή συμμετοχή σας. Επί τούτου, επισυνάπτουμε το (ενδεικτικό) πρόγραμμα για την προσκυνηματική μας εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη.
Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, τίποτα από όσα προγραμματίζουμε δεν θα έχει ευτυχή κατάληξη αν δεν δραστηριοποιηθούμε όλοι και δεν είμαστε κοντά στο Σύνδεσμό μας. Το καινούριο Δ.Σ. κρίνει αναγκαία τη συνεργασία όλων μας χωρίς μεμψιμοιρίες και αποκλεισμούς με το σύνθημα “εν τω συνδέσμω της αγάπης συνδεόμενοι”.
Προηγουμένως αναφερθήκαμε στην επανασύσταση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Χορωδίας, η οποία απέσπασε κολακευτικά σχόλια για την παρουσία της στον Εσπερινό στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης (Πνύκα). Γι’ αυτό το λόγο, το Δ.Σ. εκφράζει και δημόσια την ευγνωμοσύνη του στα μέλη του Συνδέσμου μας που για μια ακόμη φορά πλαισίωσαν τη χορωδία μας.
Το Δ.Σ. έχει επεξεργασθεί κανονισμό λειτουργίας της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Χορωδίας του Συνδέσμου μας, του οποίου αντίγραφο σας παραθέτουμε, ελπίζοντας να έχουμε τις δικές προτάσεις –παρατηρήσεις. Αυτονόητο είναι ότι η τελική διαμόρφωση του κανονισμού αυτού θα ενσωματωθεί στο καινούριο καταστατικό του Συνδέσμου μας.
Ο προτεινόμενος κανονισμός οργάνωσης & λειτουργίας της χορωδίας μας είναι όπως παρακάτω:
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ
Ο Σύνδεσμος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των στόχων του οργανώνει Βυζαντινή Εκκλησιαστική Χορωδία.
Μέλη της Εκκλησιαστικής αυτής Χορωδίας δύνανται να είναι όλα τα Τακτικά και Αρωγά μέλη του Συνδέσμου.
Υπεύθυνος Διευθυντής - Χοράρχης της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Χορωδίας του Συνδέσμου είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς τούτο να αποκλείει την ανάθεση της Διεύθυνσης σε άλλο μέλος του Συνδέσμου, για ειδικές περιπτώσεις- αφιερώματα μετά από εισήγηση του Προέδρου του Δ.Σ. και σχετικής ομοφώνου αποφάσεως του Δ.Σ.
Ο καλούμενος να διευθύνει περιστασιακά την Βυζαντινή Εκκλησιαστική Χορωδία του Συνδέσμου, απαραιτήτως θα πρέπει να είναι τακτικό μέλος του Συνδέσμου και να συμμετέχει ανελλιπώς ως μέλος-χορωδός εις αυτήν.
Κάθε μέλος της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Χορωδίας οφείλει:
α. να προσέρχεται ανελλιπώς εις τις δοκιμές (πρόβες) της Χορωδίας, στις τελικές εμφανίσεις και να συμβάλει αναλόγως των δυνατοτήτων του εις την άρτια εκτέλεση και επιτυχία των εκδηλώσεων.
β. να ενημερώνει έγκαιρα τον υπεύθυνο παρουσιολογίου, στην περίπτωση κωλύματος προσέλευσης σε κάποια από τις ορισθείσες κατά περίπτωση δοκιμές.
Επίσης οφείλει να γνωρίζει ότι
γ. στην περίπτωση που δεν συμμετέχει στα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των δοκιμών εκάστης εκδηλώσεως δεν δύναται να συμμετάσχει εις την εκδήλωση, θεωρούμενος ως ανεπαρκώς προετοιμασμένος γι’ αυτήν την περίπτωση.
δ. στην περίπτωση που δεν συμμετέχει σε δυο (2) εκδηλώσεις εντός του αυτού έτους θα θεωρείται ότι έθεσε τον εαυτόν του εκτός των μελών της Χορωδίας.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Χορωδίας καταρτίζεται από τον Έφορο του Συνδέσμου σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και σε ειδικές περιπτώσεις με τον φιλοξενούμενο χοράρχη, κατά μήνα Σεπτέμβριο κάθε έτους.
Παρέκκλιση από το εγκριθέν από το Δ.Σ. πρόγραμμα εκδηλώσεων δύναται να υπάρξει μετά από απόφαση του Δ.Σ. και εισήγηση του Εφόρου και σύμφωνη γνώμη του Προέδρου-Χοράρχη.
Τα χρησιμοποιούμενα από την Χορωδία έντυπα ή χειρόγραφα φυλάσσονται εις το αρχείο του Συνδέσμου με φροντίδα και επιμέλεια του Εφόρου του Συνδέσμου.
Εις τα μέλη της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Χορωδίας χορηγούνται έξοδα κινήσεως, το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. λαμβάνοντας υπόψη και τις οικονομικές δυνατότητες του Συνδέσμου.
Η παραγωγή δίσκων βινυλίου, CD’s, DVD, κ.ά. παρομοίων εκδόσεων, αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει και την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα παραγωγής και διαθέσεως.
Και πάλι σας ευχόμαστε καλό και ευλογημένο εκκλησιαστικό έτος, με υγεία και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αθανάσιος Χρ. Παπαζαρής Σπυρίδων Ι. Καμπίτσης
 
Last edited by a moderator:
Top