Εξαποστειλάρια - Αίνοι - Εωθινά (Από το Αναστασιματάριον Αθ. Παναγιωτίδη)

Από εδώ:

http://athanasios-panagiotidis.blogspot.gr/2014/09/25-9-2014.html

Ξεκινάει σήμερα στο ιστολόγιό μας μια νέα προσπάθειας προβολής του συνθετικού έργου του Αθανασίου Παναγιωτίδη. Πρόκειται για τα μέλη που κυκλοφόρησε στο μόνο επίσημο βιβλίο που εξέδωσε για τις ανάγκες του αναλογίου, το «Επίτομον Αναστασιματάριον» (1955). Το πόνημα αυτό βγήκε με πρωτοβουλία του πρωτοψάλτου κ. Αστερίου Δεβρελή, μαθητή της τέχνης του Αθανασίου Παναγιωτίδη και στενού του συνεργάτη. Ο Παναγιωτίδης έψαλλε, ο Δεβρελής κατέγραφε. Το έργο διακρίνεται από σωστό τονισμό του κειμένου, απουσία πλατειασμών στις μουσικές φράσεις, ευφάνταστες θέσεις που, όμως, δεν ξεφεύγουν της σοβαρότητος του κειμένου και μεγαλοπρέπεια!

Όπως μας εξιστορεί ο κ. Δεβρελής, ο Αθανάσιος Παναγιωτίδης, όπως και οι υπόλοιποι παλαιοί διδάσκαλοι της ψαλτικής, το μάθημά τους το έκαναν ψάλλοντας στο μαθητή τα μέλη της προσεχούς Κυριακής ή εορτής. Με αυτή τη φιλοσοφία, λοιπόν, αποφασίσαμε να προβάλουμε κι εμείς τα μέλη του έργου αυτού. Έτσι, από τα μέσα της εβδομάδος θα δημοσιεύονται το Εξαποστειλάριο, οι Αίνοι και το Εωθινό της επομένης Κυριακής ώσπου να ολοκληρωθεί η σειρά των μαθημάτων, οπότε και θα περιέλθουν τα βίντεο σε 3 αναρτήσεις κατά είδος (Εξαποστειλάρια, Αίνοι και Εωθινά). Βέβαια, ακόμη και για τις Κυριακές που παραλείπεται κάτι απ' αυτά, εμείς θα τα δημοσιεύουμε προκειμένου να κλείσει γρηγορότερα ο κύκλος των μαθημάτων.

Κατά ευτυχή συγκυρία, το πόνημα έχει ηχογραφηθεί υποδειγματικά από τον άνθρωπο που το άκουσε και το κατέγραψε, τον κ. Δεβρελή, ο οποίος «έκλεψε» όσο ελάχιστοι την τέχνη του μεγάλου διδασκάλου. Τις ηχογραφήσεις αυτές μου τις έχει δώσει και τον ευχαριστώ θερμά γι' αυτό! Πολλώ δε μάλλον, για τη διάθεση προσφοράς του, καθώς όταν του πρότεινα να τις αναρτήσω στο Διαδίκτυο μαζί με το κείμενό τους, δέχτηκε ευχαρίστως!

Για τα βίντεο χρησιμοποιούνται σαρώσεις άμεσα από το πρωτότυπο φυλλάδιο και όχι από αντίγραφα, με κάποια απαραίτητη επεξεργασία. Ακόμη, στις ηχογραφήσεις έχει εφαρμοστεί αποθορυβοποίηση όπου χρειαζόταν, καθώς σε πολλά μέλη εκτός από φύσημα υπήρχε και βόμβος, πάντοτε, όμως, με τη φιλοσοφία να μην αλλοιωθεί η φωνή. Τα μέλη που απουσιάζουν, δηλαδή κάποια τροπάρια των Αίνων του αριστερού χορού, δυστυχώς δεν περιέχονταν ούτε στο πρωτότυπο.

Καλή ακρόαση και καλή μελέτη!!!

Ιωάννης Μπουλμπουτζής​

Εξαποστειλάριον - Αίνοι - Εωθινόν Κυριακής 28-9-2014






 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Από εδώ*:

Εξαποστειλάριον - Αίνοι - Εωθινόν Κυριακής 5-10-2014

Στα πλαίσια των αναρτήσεων των μελών της προσεχούς Κυριακής από το «Επίτομον Αναστασιματάριον» του Αθανασίου Παναγιωτίδη κατ' εκτέλεσιν του μαθητού του Αστερίου Δεβρελή, που κατέγραψε τα μέλη και επιμελήθηκε την έκδοσή τους, προσπάθεια που αναλύεται διεξοδικώς εδώ, αναρτούμε σήμερα τους Αίνους του πλ. δ' ήχου, το στ' Εξαποστειλάριον και το στ' Εωθινόν.

Οφείλουμε να παρατηρήσουμε μια μικρή διαφοροποίηση του μέλους του «Κύριε, όπλον κατά του διαβόλου», όπου ο κ. Δεβρελής στη φράση «διά τούτο προσκυνούμεν» δεν καταλήγει στον κάτω Δι, όπως καταγράφεται στο πόνημα του Παναγιωτίδη, αλλά στο Δι της μέσης. Δεν γνωρίζω το λόγο που το πράττει αυτό. Πιστεύω, όμως, πως είναι σχετικό με κάτι άλλο που μου είπε αναλύοντάς μου τη λογική της δικής του μελοποιήσεως στο δ' Εωθινό, όπου δεν καταλήγει στον κάτω Δι τη φράση «Όρθρος ην βαθύς» διότι βρίσκει ανούσιο για μία και μόνη μουσική φράση να αναγκαστεί ο ψάλτης να πάρει ψηλά το μέλος και να ζοριστεί στις υψηλές γραμμές του. Δε θεωρώ, πάντως, πιθανό να φοβήθηκε μήπως δε βγει στη χαμηλή θέση, καθώς είναι άνθρωπος ιδιαίτερα χαρισματικός φωνητικά και, ακόμη, ξέρει να προνοεί στο να πιάνει σε σωστή βάση τα μέλη ώστε να αποφεύγει τον κίνδυνο να μην ανταπεξέλθει.

Από τις ηχογραφήσεις αφαιρέθηκαν δύο τμήματα. Το πρώτο είναι η επανάληψη του Εξαποστειλαρίου από τη φράση «Υπέρθεε Θεάνθρωπε» κ.ε. που γίνεται σε αργότερο χρόνο για να τονιστούν τα διαστήματα. Ο λόγος που αφαιρέθηκε είναι αφ' ενός μεν γιατί δε θα το ακούσουν όλοι από το youtube για παιδαγωγικούς λόγους αλλά και για ψυχαγωγικούς, αφ' ετέρου δε γιατί στην ψηφιακή εποχή αρκεί ένα κλικ για να επιστρέψει κανείς στη λεπτομέρεια του μέλους που τον δυσκολεύει. Το δεύτερο τμήμα είναι ο στίχος «Αινείτε Αυτόν επί ταις δυναστείαις αυτού» που παρατίθεται δεύτερη φορά πριν το «Κύριε όπλον». Ο δάσκαλος αντιλαμβάνεται ότι έχει ξαναπεί το στίχο και, μόλις τον τελειώνει, λέει τον επόμενο του δεξιού χορού, το «Αινείτε Αυτόν εν τυμπάνω και χορώ», ο οποίος και διατηρήθηκε. Πιστεύω πως και ο δάσκαλος, αν είχε γνώση υπολογιστή, αυτό θα έπραττε σε μία επίσημη ανάρτηση της ηχογραφήσεως αυτής.

Ιωάννης Μπουλμπουτζής​






__________
*Όταν αποφάσισα να κάνω αυτό το project, βρήκα ιδανικό χώρο για να το φιλοξενήσει το blog του φίλου Νίκου Μάννη για τον Αθανάσιο Παναγιωτίδη, καθώς την τέχνη αυτού του μεγάλου διδασκάλου αναδεικνύουμε μέσω των γραπτών του και των εκτελέσεων του μαθητού του. Εδώ είχα στο μυαλό μου να βάζαμε μια απλή παραπομπή. Ο Νίκος επέμενε να τα ανεβάσουμε κανονικά κι εδώ για να οφεληθεί ο κόσμος, οπότε ακολουθώ τη βούλησή του, παραπέμπω όμως και στο ιστολόγιο στο οποίο ανήκουν.
 
Last edited:

ΓεωΣαβ

Μέλος
Ευχαριστούμε για τις αναρτήσεις. Για το "επίτομον Αναστασιματάριον" δεν βρήκα πληροφορίες. Είναι διαθέσιμο σε βιβλιοπωλεία; Μήπως υπάρχει κάπου σε PDF;
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Από εδώ:

Στα πλαίσια των αναρτήσεων των μελών της προσεχούς Κυριακής από το «Επίτομον Αναστασιματάριον» του Αθανασίου Παναγιωτίδη κατ' εκτέλεσιν του μαθητού του Αστερίου Δεβρελή, που κατέγραψε τα μέλη και επιμελήθηκε την έκδοσή τους, προσπάθεια που αναλύεται διεξοδικώς εδώ, αναρτούμε σήμερα τους Αίνους του α' ήχου, το ζ' Εξαποστειλάριον και το ζ' Εωθινόν. Καλή ακρόαση!

Ιωάννης Μπουλμπουτζής​





 
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Από εδώ:

Στα πλαίσια των αναρτήσεων των μελών της προσεχούς Κυριακής από το «Επίτομον Αναστασιματάριον» του Αθανασίου Παναγιωτίδη κατ' εκτέλεσιν του μαθητού του Αστερίου Δεβρελή, που κατέγραψε τα μέλη και επιμελήθηκε την έκδοσή τους, προσπάθεια που αναλύεται διεξοδικώς εδώ, αναρτούμε σήμερα τους Αίνους του β' ήχου, το η' Εξαποστειλάριον και το η' Εωθινόν.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο δάσκαλος ξεκινάει λίγο διαφορετικά το «Πάσα πνοή», αναλύοντας τη θέση που καταγράφει και ο Ιωάννης, αλλά αμέσως μετά συνεχίζει με τις θέσεις που καταγράφονται στο Αναστασιματάριο του Παναγιωτίδη. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά το «Έρραναν μύρα» του Αθανασίου Παναγιωτίδη, ο δάσκαλος ψάλλει άλλο μονωδικό μέλος, το οποίο έχει καταγεγραμμένο στο δικό του «Επίτομον Αναστασιματάριον» (1985). Παρ' όλο που δεν προέρχεται από το Αναστασιματάριο του Παναγιωτίδη, θεώρησα καλό να το διατηρήσω στο βίντεο, παραθέτοντας και το κείμενό του, προκειμένου να μην κόψω την ηχογράφηση.

Καλή ακρόαση!

Ιωάννης Μπουλμπουτζής​





 
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Από εδώ:

Στα πλαίσια των αναρτήσεων των μελών της προσεχούς Κυριακής από το «Επίτομον Αναστασιματάριον» του Αθανασίου Παναγιωτίδη κατ' εκτέλεσιν του μαθητού του Αστερίου Δεβρελή, που κατέγραψε τα μέλη και επιμελήθηκε την έκδοσή τους, προσπάθεια που αναλύεται διεξοδικώς εδώ, αναρτούμε σήμερα τους Αίνους του γ' ήχου, το θ' Εξαποστειλάριον και το θ' Εωθινόν. Καλή ακρόαση!

Ιωάννης Μπουλμπουτζής​





 
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Από εδώ:

Στα πλαίσια των αναρτήσεων των μελών της προσεχούς Κυριακής από το «Επίτομον Αναστασιματάριον» του Αθανασίου Παναγιωτίδη κατ' εκτέλεσιν του μαθητού του Αστερίου Δεβρελή, που κατέγραψε τα μέλη και επιμελήθηκε την έκδοσή τους, προσπάθεια που αναλύεται διεξοδικώς εδώ, αναρτούμε σήμερα τους Αίνους του δ' ήχου, το ι' Εξαποστειλάριον και το ι' Εωθινόν. Καλή ακρόαση!

Ιωάννης Μπουλμπουτζής​





 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Από εδώ:

Στα πλαίσια των αναρτήσεων των μελών της προσεχούς Κυριακής από το «Επίτομον Αναστασιματάριον» του Αθανασίου Παναγιωτίδη κατ' εκτέλεσιν του μαθητού του Αστερίου Δεβρελή, που κατέγραψε τα μέλη και επιμελήθηκε την έκδοσή τους, προσπάθεια που αναλύεται διεξοδικώς εδώ, αναρτούμε σήμερα τους Αίνους του πλ. α' ήχου, το ια' Εξαποστειλάριον και το ια' Εωθινόν. Καλή ακρόαση!

Ιωάννης Μπουλμπουτζής​





 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Από εδώ:

Στα πλαίσια των αναρτήσεων των μελών της προσεχούς Κυριακής από το «Επίτομον Αναστασιματάριον» του Αθανασίου Παναγιωτίδη κατ' εκτέλεσιν του μαθητού του Αστερίου Δεβρελή, που κατέγραψε τα μέλη και επιμελήθηκε την έκδοσή τους, προσπάθεια που αναλύεται διεξοδικώς εδώ, αναρτούμε σήμερα τους Αίνους του πλ. β' ήχου, το α' Εξαποστειλάριον και το α' Εωθινόν.

Με την αφορμή της δημοσιεύσεως του α' Εξαποστειλαρίου, παραθέσαμε και το προοίμιο των Αναστασίμων Εξαποστειλαρίων «Άγιος Κύριος ο Θεός ημών». Ο δάσκαλος το ψάλλει πιο ελεύθερα απ' ότι το κατέγραψε από τον Παναγιωτίδη, διορθώνοντας τον τονισμό στο «Κύριος». Είναι σημειωτέον ότι ο Αθανάσιος Παναγιωτίδης μεριμνούσε διαρκώς για το σωστό τονισμό των μελών και ότι τον ακούμε σε ιδιωτική ηχογράφηση να το τονίζει όπως το ψάλλει εδώ ο μαθητής του Αστέριος Δεβρελής, συνεπώς δεν αποκλίνει η παρούσα εκτέλεση από την παράδοση του Παναγιωτίδη.

Τέλος, να πούμε ότι συμπληρώθηκαν αισίως 8 Κυριακές αναρτήσεων των μελών του Αναστασιματαρίου και ολοκληρώθηκε πλέον ολόκληρη η οκταηχία με τα τροπάρια των Αίνων. Μένουν ακόμη 3 εβδομάδες για να συμπληρωθεί και ο κύκλος των Εξαποστειλαρίων - Εωθινών και έπειτα η συνολική προσπάθεια θα παρουσιαστεί σε ενότητες οργανωμένες κατά είδος και όχι ανά Κυριακή.

Καλή ακρόαση!

Ιωάννης Μπουλμπουτζής​





 
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Από εδώ:

Στα πλαίσια των αναρτήσεων των μελών της προσεχούς Κυριακής από το «Επίτομον Αναστασιματάριον» του Αθανασίου Παναγιωτίδη κατ' εκτέλεσιν του μαθητού του Αστερίου Δεβρελή, που κατέγραψε τα μέλη και επιμελήθηκε την έκδοσή τους, προσπάθεια που αναλύεται διεξοδικώς εδώ, αναρτούμε σήμερα τους Αίνους του βαρέος ήχου, το β' Εξαποστειλάριον και το β' Εωθινόν. Οι Αίνοι παρατίθενται για λόγους πληρότητος, καθώς αναρτήθηκαν ξανά πριν 8 εβδομάδες. Καλή ακρόαση!

Ιωάννης Μπουλμπουτζής​





 

Μιχάλης 7

Παλαιό Μέλος
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ....Χαίρομαι ιδιαίτερα να ακούω τα μαθήματα του Μεγάλου Δασκάλου, από τον ΑΡΙΣΤΟΝ πρωτοψάλτη και μουσικολογιώτατον Αστέριο Δεβρελή. Είχα την ΤΥΧΗ να διδαχθώ το ΕΠΙΤΟΜΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑΤΑΡΙΟ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, από τον ίδιο τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, αλλά και την τύχη να τα ακούσω από τον Αστέριο Δεβρελή, όταν έψαλλε στον Άγιο Φανούριο της Κάτω Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, τον οποίο και είχα μαγνητοφωνήσει αρκετές Κυριακές. Τα συγχαρητήρια μου για την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ και ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ!
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ευχαριστίες πολλές στον κ. Μιχάλη Παπασάββα! Έχει, άλλωστε, ιδιαίτερη σημασία για μας ο έπαινος για την ταπεινή αυτή προσπάθεια όταν προέρχεται από έναν ιδιαιτέρο μαθητή του μεγάλου Αθανασίου Παναγιωτίδη!

Η προσπάθεια οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, καθώς μόνο τα γ' και δ' Εωθινά και Εξαποστειλάρια δεν έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα. Τα βίντεο είναι έτοιμα και αναρτημένα στο youtube. Τα σχετικά με το γ' Εωθινό τα δημοσιεύουμε σήμερα, καθώς αφορούν στην προσεχή Κυριακή, και τα υπόλοιπα θα δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα για να κλείσει ο κύκλος. Μετά την παρέλευση και της μεθεπομένης Κυριακής, θα παρουσιαστούν όλα τα μέλη ανά είδος προς ευκολότερη πρόσβαση και θα σβηστούν από το ιστολόγιο τα θέματα ανά Κυριακή προκειμένου να μην το επιβαρύνουν.

Και, επειδή τα μέλη της προσεχούς Κυριακής μόλις τα ανέβασα εδώ, τα παραθέτω και στο forum:

Στα πλαίσια των αναρτήσεων των μελών της προσεχούς Κυριακής από το «Επίτομον Αναστασιματάριον» του Αθανασίου Παναγιωτίδη κατ' εκτέλεσιν του μαθητού του Αστερίου Δεβρελή, που κατέγραψε τα μέλη και επιμελήθηκε την έκδοσή τους, προσπάθεια που αναλύεται διεξοδικώς εδώ, αναρτούμε σήμερα τους Αίνους του πλ. δ' ήχου, το γ' Εξαποστειλάριον και το γ' Εωθινόν.

Οι Αίνοι παρατίθενται για λόγους πληρότητος, καθώς αναρτήθηκαν ξανά πριν 8 εβδομάδες. Όπως σχολιάσαμε και τότε, οφείλουμε να παρατηρήσουμε μια μικρή διαφοροποίηση του μέλους του «Κύριε, όπλον κατά του διαβόλου», όπου ο κ. Δεβρελής στη φράση «διά τούτο προσκυνούμεν» δεν καταλήγει στον κάτω Δι, όπως καταγράφεται στο πόνημα του Παναγιωτίδη, αλλά στο Δι της μέσης. Δεν γνωρίζω το λόγο που το πράττει αυτό. Πιστεύω, όμως, πως είναι σχετικό με κάτι άλλο που μου είπε αναλύοντάς μου τη λογική της δικής του μελοποιήσεως στο δ' Εωθινό, όπου δεν καταλήγει στον κάτω Δι τη φράση «Όρθρος ην βαθύς» διότι βρίσκει ανούσιο για μία και μόνη μουσική φράση να αναγκαστεί ο ψάλτης να πάρει ψηλά το μέλος και να ζοριστεί στις υψηλές γραμμές του. Δε θεωρώ, πάντως, πιθανό να φοβήθηκε μήπως δε βγει στη χαμηλή θέση, καθώς είναι άνθρωπος ιδιαίτερα χαρισματικός φωνητικά και, ακόμη, ξέρει να προνοεί στο να πιάνει σε σωστή βάση τα μέλη ώστε να αποφεύγει τον κίνδυνο να μην ανταπεξέλθει.

Καλή ακρόαση!

Ιωάννης Μπουλμπουτζής​





 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Από εδώ:

Στα πλαίσια των αναρτήσεων των μελών της προσεχούς Κυριακής από το «Επίτομον Αναστασιματάριον» του Αθανασίου Παναγιωτίδη κατ' εκτέλεσιν του μαθητού του Αστερίου Δεβρελή, που κατέγραψε τα μέλη και επιμελήθηκε την έκδοσή τους, προσπάθεια που αναλύεται διεξοδικώς εδώ, αναρτούμε σήμερα τους Αίνους του α' ήχου, το δ' Εξαποστειλάριον και το δ' Εωθινόν. Οι Αίνοι παρατίθενται για λόγους πληρότητος, καθώς αναρτήθηκαν ξανά πριν 8 εβδομάδες

Συν Θεώ, ολοκληρώθηκε με τα βίντεο αυτά η προσπάθεια προβολής του Αναστασιματαρίου του Παναγιωτίδη!!! Το παρόν θέμα θα παραμείνει αναρτημένο για μία εβδομάδα και έπειτα όλα τα επί μέρους βίντεο θα ομαδοποιηθούν σε νέα θέματα ανά είδος τροπαρίων, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση προς μελέτην σε κάθε ενδιαφερόμενο!

Καλή ακρόαση!





 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Έχοντας αποπερατώσει το όλο εγχείρημα, πλέον το υλικό ομαδοποιήθηκε ανά κατηγορία τροπαρίου (Εξαποστειλάρια, Αίνοι, Εωθινά) σε νέες δημοσιεύσεις που βρίσκονται αντιστοίχως εδώ, εδώ κι εδώ. Τα επί μέρους θέματα έχουν διαγραφεί προς αποφόρτισιν του ιστολογίου, στο οποίο θα καθιστούνταν εξαιρετικά δυσεύρετες οι παλαιότερες δημοσιεύσεις άλλου υλικού.

Στο Ψαλτολόγιον, η ανανεωμένη κατά είδος παρουσίαση εντάχθηκε σε νέο θέμα ώστε να μην είναι αναγκασμένος κανείς να μπλεχθεί με τις αναρτήσεις ανά εβδομάδα για να βρει το μέλος που αναζητεί. Το νέο θέμα βρίσκεται εδώ. Δε θα ήθελα να διαγραφεί το παρόν, ώστε να υπάρχει κάπου αρχειοθετημένη η πρώτη παρουσίαση του έργου, καθώς και κάποια ευμενή σχόλια που διατυπώθηκαν γι' αυτό. Άλλωστε, δε νομίζω πως καταλαμβάνει ιδιαίτερα μεγάλο όγκο δεδομένων. Επειδή, όμως, θεωρώ καλύτερο από δω και πέρα τα σχόλια επί των μελών να γίνονται στο νέο θέμα, που είναι πιο εύχρηστο, θα παρακαλούσα τους κυρίους συντονιστές να κλειδώσουν το παρόν.
 
Top