''Εννοώ την ημέραν- Ω ποία ώρα τότε''

Συνεχίζω αγαπητοί φίλοι με μία ακόμη ηχογράφησή μου συνοδεία ισοκρατημάτων.
Συγκεκριμένα, επισυνάπτω τα δύο ιδιόμελα των αίνων της Κυριακής της Απόκρεω "Εννοώ την ημέραν...'' και " Ω ποία ώρα τότε...'' σε ήχο πλάγιο δεύτερο και σε μέλος εκ του Τριωδίου του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της ΜτΧΕ Θρασυβούλου Στανίτσα.
Ας μου επιτραπεί να σταθώ σε δύο στοιχεία, ένα μουσικό και ένα θεολογικό:
Ο αείμνηστος Άρχων Στανίτσας σε ό,τι αφορά τα δύο αυτά ιδιόμελα, μας δίνει την δυνατότητα να αντιληφθούμε με ευκρίνεια το βάθος των λόγων που περιέχονται στους ύμνους αυτούς.
Κάθε μουσική γραμμή, έχει προσαρμοστεί με τρόπο αξιοθαύμαστο στο αντίστοιχο νόημα που περιέχεται στις αντίστοιχες φράσεις.
Οφείλω να παραδεχτώ, ότι στο ιδιόμελο '' Ω ποία ώρα τότε'' και στην μουσική γραμμή που επαναλαμβάνεται η φράση αυτή, συγκινήθηκα πολύ κατά την ηχογράφηση αλλά και πάντα συγκινούμαι όταν ακούω τον ύμνο αυτό, ειδικά από τον μεγάλο Στανίτσα.
Και εδώ θα ήθελα να προσθέσω το θεολογικό στοιχείο: Είναι ακριβώς η φράση αυτή μέσα από τον ύμνο και την αντίστοιχη μουσική γραμμή, που μας θυμίζει το φοβερό τέλος, την Κρίση και την έσχατη εκείνη ώρα, σαν να αγγίζει μία ευαίσθητη χορδή, γεμίζοντάς μας με ποικίλα συναισθήματα και σκέψεις.

Ευχαριστούμε αείμνηστε Άρχοντα για την εξαίσια μουσική σου παρακαταθήκη. Ο Θεός να σε αναπαύει.

Καλή ακρόαση.

 
Top