Ενδιαφέρομαι να κατεβάσω τους χαρακτήρες της Βυζαντινής Μουσικής για να γραφώ στο PC μουσικά κείμενα

Ενδιαφερομαι νά κατεβασω τους χαρακτηρες της Βυζαντινης Μουσικης για να γραφω στον PC μουσικα κειμενα υπάρχει τρόπος
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
και να προσθέσω, αφού μπορώ ως ουδέτερος παρατηρητής, ότι το μεν Μελωδός (όπως και ο Βυζαντινογράφος και η Κάλαμος), που είναι βέβαια εξαίρετα προγράμματα δεν είναι δωρεάν, ενώ το πακέτο ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ, που αποτελεί σημαντική βελτίωση του ΕΖ, είναι εντελώς δωρεάν και πολύ εύχρηστο. Θεωρώ χρέος μου να το πω, γιατί είναι πολύ σημαντικό κάποιοι άνθρωποι να διαθέτουν κόπο και χρόνο για το κοινό καλό χωρίς να κερδίζουν τίποτα.
 

chriskont

Παλαιό Μέλος
οντως ειναι τεράστιος κόπος διότι όταν πρωοχειρίστηκα υπολογιστή το 1995 σκέφτηκα να κατασκευάσω τέτοια γραμματοσειρά με ένα ωραίο προγραμματάκι το fontographer. Αφού πειραματίστηκα κατάφερα να φτιάξω τα 70 περίπου βασικά στοιχεία της ΒΖ και ύστερα μελετώντας τα βιβλία εφτια ξα άλλες δυο γραμματοσειρές με τους συνδυασμούς που ήταν και οι συνήθεις σύνολο 600 συνδυασμοί.(κάλυπταν το 90%) Γράφει και στο office. Ύστερα έπρεπε να βρω τρόπο να μετακινούνται τα στοιχεία ώστε να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις(αποστάσεις κλπ) Κατάφερα με ένα πρόγραμμα το freehand να αραιώνω η να πυκνώνω τα στοιχεία ώστε να έρχονται στο μέγεθος που ήθελα. Μ αυτό το πρόγραμμα μπόρεσα να βγάλω ακριβώς το ίδιο κείμενο και τις διαστάσεις του αναστασιματαρίου. Έτσι έγραψα τις πάρτες για το πανηγύρι των ναών που ήμουνα. Πήγα στο Άγιο όρος. Συζήτησα με τον π Πρόδρομο της μονής Γρηγορίου έτος 1996 που εφτιαξε κι αυτός παρόμοια γραμματοσειρά και χρησιμοποιούσε για γραφή το πρόγραμμα ventura. Κατόπιν παράτησα τη δική μου εργασία μιας και βγήκαν τα νεότερα εργαλεία. Μάλιστα πήρα και το πρόγραμμα ΠΑΡΑΣΗΜΑΝΤΙΚΗ του Αχιλλέα Αγγελίδη(ηλεκτρονικός από Θεσσαλονίκη) από το γιό του που προηγήθηκε του Μελωδός και κατα τη γνώμη μου αν δεν πέθαινε ΄πρόωρα σε ηλικία 55 ετών ο δημιουργός το 2003 θα ήταν το καλύτερο πρόγραμμα μιας και είχε τη δυνατότητα της άμεσης με το ποντίκι γραφής όλων των συνδυασμών. Μετατροπή σε ευρωπαική ακουστική απόδοση όπως το Μελωδός. Δυστυχώς ο γιος του αν κι έχει γνώσεις προγραμματισμού δεν κατάφερε να το αναβαθμίσει. ΅Είχε προηγηθεί βέβαια η μονή Κυπριανού που εξέδωσε βιβλία όπως το εβδομαδάριο και το τριώδιο με πρόγραμμα σε dos.
Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να δοθεί από τον δημιουργό του Μελωδός κ Σάββα Παπαδόπουλο του OCR(πρόγραμμα οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων) που έχει κατασκευάσει και τελειοποιεί ώστε με το σκανάρισμα τα μουσικά κείμενα ΒΖ μουσικής και όχι μόνο να αναγνωρίζονται απ ευθείας σε υπολογιστή ως κείμενα.
 
Top