Ενδεικτικά τροπάρια για κάθε ήχο.

Καλησπέρα, Χρόνια Πολλά και καλή Φώτιση σε όλους μας!
Εάν θα έπρεπε να συμβουλέψετε κάποιον για να έχει στο μυαλό του ένα τροπάριο (ένα ειρμολογικό και ένα στιχηραρικό) για κάθε ήχο τι θα προτείνατε;
Κεχραγάρια; Θεοτοκία; Πασαπνοάρια; Εννοώ τροπάρια που θα χρησιμοποιεί για ”μπούσουλα", συγχωρήστε την αδόκιμη έκφραση και μην με παραξηγήσετε ότι προσπαθώ να απλοποιήσω τα πράγματα. Απλώς λόγω της μεγάλης εμπειρίας σας και της κοινής αγάπης για την Βυζαντινή μουσική πιστεύω θα βοηθήσετε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων όλους!

Εγώ προσωπικά για στιχηραρικά και ιδίως δοξαστικά θεωρώ τα 11 Εωθινά τα πιο αντιπροσωπευτικά
π.χ:

Καί γενικότερα στήν ὑποενότητα πού μεταφέρθηκε τό θέμα σας:
Υλικό για αρχαρίους

Το κριτήριο είναι να είναι ύμνοι γνωστοί και ευδιάκριτοι μεταξύ τους. Ένας αρχάριος δύσκολα θα καταλάβει τη διαφορά μεταξύ δυο δοξολογιών που έχουν τον ίδιο στίχο ή άλλων ύμνων που δεν γνωρίζει βιωματικά. Θα πρότεινα για όλες τις κατηγορίες τους αντίστοιχους ύμνους Μ. Τεσσαρακοστής, Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα.

Το κριτήριο είναι να είναι ύμνοι γνωστοί και ευδιάκριτοι μεταξύ τους. Ένας αρχάριος δύσκολα θα καταλάβει τη διαφορά μεταξύ δυο δοξολογιών που έχουν τον ίδιο στίχο ή άλλων ύμνων που δεν γνωρίζει βιωματικά. Θα πρότεινα για όλες τις κατηγορίες τους αντίστοιχους ύμνους Μ. Τεσσαρακοστής, Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και χωρίς να θέλω να σας κουράσω μπορείτε να μου δώσετε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα;

ιδού ο νυμφίος έρχεται
...ον παίδες ευλογείτε
πάσχα ιερόν..
ανοίξω το στόμα μου..
τον νυμφώνα σου βλέπω..
ευλογητός ει Χριστέ ο..

σκοπός είναι να αξιοποιηθούν οι γνώσεις που ο μαθητής ήδη έχει.
μια συνέντευξη μπορεί να τις φανερώσει.

ιδού ο νυμφίος έρχεται
...ον παίδες ευλογείτε
πάσχα ιερόν..
ανοίξω το στόμα μου..
τον νυμφώνα σου βλέπω..
ευλογητός ει Χριστέ ο..

σκοπός είναι να αξιοποιηθούν οι γνώσεις που ο μαθητής ήδη έχει.
μια συνέντευξη μπορεί να τις φανερώσει.
Κατάλαβα σας ευχαριστώ πολύ!

Back