Ελληνικός Μουσικός Σύλλογος Μονάχου - Μουσική εκδήλωση (8/12/2009)

tum15189

Νικόλαος Λαμπρινάκος
#1
Αγαπητοί μουσικόφιλοι,

αρχής γενομένης με την παρούσα ανακοίνωση της αποψινής εκδήλωσης, θα αναρτώ εφ' εξής τις δραστηριότητες του Χορού Ιεροψαλτών του Ελληνικού Μουσικού Συλλόγου Μονάχου:

Απόψε θα ψάλλει o Χορός μας υπό τη διεύθυνση του Χοράρχου μας Δρ. Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου, Καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου

στα πλαίσια των εγκαινίων της έκθεσης

"Karl Krumbacher -
Der Begründer der Byzantinistik als wissenschaftlicher Disziplin"
(Ο ιδρυτής της Βυζαντινολογίας ως επιστημονική πειθαρχία)

Ο Karl Krumbacher υπήρξε ιδρυτής της έδρας Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου και εκδότης του γνωστού περιοδικού Byzantinische Zeitschrift (που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1892!).

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Foyer του Historicum (κάτι σαν Aίθουσα Tελετών) του Πανεπιστημίου.

Μουσικό ρεπερτόριο:
- Προέρτιο Κοντάκιο Χριστουγέννων
- Καταβασίες Χριστουγέννων
- Κράτημα Ιωάννου Πρωτοψάλτου

Για τους γερμανομαθείς :D επισυνάπτω και το πρόγραμμα της εκδήλωσης, αν και έχουν ψιλομπερδέψει :confused: λιγάκι τα ψαλλόμενα.

Περισσότερες πληροφορίες στην Ιστοσελίδα του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.


ΥΓ: Η Ιστοσελίδα του Συλλόγου μας χρήζει κάποιας γενικής ανανέωσης, γιατί έχει κολλήσει στα ... του Τριωδίου :( και εγώ όλο χρόνο μόνο για το Ψαλτολόγιο βρίσκω... :D:D:D, όπως μου (την) λέει ο δάσκαλός μου!
 

Attachments

Last edited:
#3
Μπράβο κύριε Λαμπρινάκο!
Περιμένουμε και το ηχητικό αν υπάρξει!
Ευχαριστούμε.
 
Last edited:

tum15189

Νικόλαος Λαμπρινάκος
#4
Κατόπιν παρακλήσεως μελών του Ψαλτολογίου αναρτώ ενδεικτικά μερικά ακούσματα από την χθεσινή μουσικοφιλολογική εκδήλωση:

- Κοντάκιο Χριστουγέννων "Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει", ήχος γ', εκ χειρογράφου μετ' αναλύσεων Λυκούργου Αγγελόπουλου
(ειδικά η δομή του συγκεκριμένου ύμνου "σηκώνει" πολλές αναλύσεις :))

- Καταβασίες Χριστουγέννων "Χριστός γεννάται", ήχος α', μέλος Ιωάννου Πρωτοψάλτου (εκ του συντόμου Ειρμολογίου) και Θ' Ωδή ειδικά διασκευασμένη για τις ανάγκες του Χορού

Στην Η' Ωδή στιχολογεί ο Νικόλαος Στεφανίδης, Λαμπαδάριος Αγ. Γεωργίου Μονάχου ενώ στην Θ' Ωδή ο Δρ. Αθανάσιος Βλέτσης, Καθηγητής στον Τομέα Συστηματικής Θεολογίας του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου

- Κράτημα "Τεριρέμ", ήχος α', μέλος Ιωάννου Τραπεζουντίου
(από τα αγαπημένα μου κρατήματα :))

Η ηχογράφηση είναι πρόχειρη και έγινε μέσω του κινητού μου τηλεφώνου (iPhone 3GS), οπότε δεν είναι υψηλής απόδοσης (192 kbs)!

Να σημειώσω πως η συγκεκριμένη εμφάνιση του Χορού προγραμματίστηκε σχετικά πρόσφατα (χάλασαν βλέπετε και οι Γερμανοί... :(), με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατόν να προετοιμαστεί ο Χορός εγκαίρως δια απαραίτητων και απαιτούμενων προβών. Συνολικά έγιναν δύο σύντομες πρόβες (η μία την Κυριακή κατά την Θ. Λειτουργία όπου μεταξύ άλλων την ώρα του Κοινωνικού κάναμε πρόβα generale :eek: και η άλλη μισή ώρα πριν την εκδήλωση!)

Επίσης επισυνάπτω φωτογραφίες από την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Διακρίνονται εκ δεξιών προς αριστερά οι ισοκράτες
Alexandru Ionita
, Δρ. Αθανάσιος Βλέτσης, Νεκτάριος Γκοτσόπουλος, Γεώργιος Σιώμος

και οι ιεροψάλτες
Ανανίας Κυριόσογλου,
Δρ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος (Χοράρχης), Κωνσταντίνος Κουτσοβίτης, Βασιλική Κριμιτζά, Νικόλαος Στεφανίδης, Πέτρος Μαστορίδης και Νικόλαος Λαμπρινάκος

Μεταξύ των ψαλλόμενων ύμνων μεσολαβούσαν κάθε φορά δύο επιστημονικές εισηγήσεις (έκαστη 25') οπότε προς το τέλος της εκδήλωσης κάποιοι από εμάς αναπαυόμασταν ήδη σε άλλους κόσμους. Έτσι σε κάποια στιγμή και ενώ τελείωσε μία ομιλία έπρεπε να ακολουθήσει το Κράτημα αναγκαστήκαμε σε ελάχιστο χρόνο (sic χρόνο dt) να βγούμε από την stand-by/αδρανή κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν. Εξ' ου και η κάπως ήπια και χαλαρή έναρξη του μαθήματος καθώς και γενικά ο αργός ρυθμός που επικρατεί.

Γενικά ήμασταν αρκετά κουρασμένοι και έτσι ηχητικά υπερέχουν ο Χοράρχης και η Βασιλική. Αν και ο Χορός απαρτίζεται ως επί το πλείστον από Ιεροψάλτες, έχουμε αγκαλιάσει εδώ και δύο χρόνια την μουσικοτραφή Βασιλική, η οποία μαθήτευσε σε μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο, εδιδάχθει τη Βυζαντινή Μουσική και σήμερα σπουδάζει Μουσική και Μουσικολογία στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Salzburg της Αυστρίας.

Η παρούσα ανάρτηση αφιερώνεται στον Μάρκο Τριανταφύλλου, ιδρυτικό μέλος του Χορού Ιεροψαλτών ο οποίος αναρρώνει αυτές τις μέρες σε κάποιο νοσοκομείο και του ευχόμαστε "Υγείαν σταθηράν" και γρήγορα να επιστρέψει στα ... μουσικά του καθήκοντα!
Επίσης στο εκλεκτό μέλος του Ψαλτολογίου Βασίλη Αγροκώστα (agrovas) ο οποίος είχε τη δυνατότητα να ακούσει ζωντανά την πρόβα generale της παρελθούσης Κυριακής :p:D:wink:
 

Attachments

Last edited:

Γιώργος Μ.

Παλαιόν μέλος
#5
Ευχαριστούμε πολύ.

Φαίνεστε χορωδία με "άποψη": λιτή και ησυχαστική έκφραση, κινούμενη στις παρυφές και όχι στο εσωτερικό "σχολών". Η δε γυναικεία φωνή νομίζω ότι έχει δέσει με το σύνολο. Μου άρεσε πολύ το κράτημα, που είναι σε πιο αργό χρόνο από ό, τι το έχω συνηθίσει από τον Αγγελόπουλο, κι αυτό αναδεικνύει κρυμμένες πτυχές του.

Πολύ παρήγορο να καλλιεργείται έτσι η μουσική στο εξωτερικό! Μετάφερε, Νικόλαε, τα θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου σας.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#6
Συγχαρητήρια και από μένα για την ωραία παρουσίαση (όπως πάντα) και για τη διάδοση της ψαλτικής στη Γερμανία! Και σε άλλα με υγεία.
 
Top