Εκπομπή της ΕΡΑ της 27-09-2009 .

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Εκπομπή της ΕΡΑ της 27-09-2009 .
Από την Ορθόδοξη και Ανατολική Μουσική Παράδοση.
Επισυνάπτω την σημερινή εκπομπή, την οποία επιμελήθηκε ο κ. Γεώργιος Κυριακάκης .
Περιεχόμενο.
Α’ μέρος.
1. Ο κ. Γεώργιος Κυριακάκης, μαζί με τον κ. Λυκούργο Αγγελόπουλο φιλοξενούν δύο από σημαντικότερους ερευνητές της νεώτερης γενεάς των Βυζαντινών Μουσικολόγων, τον κ. Δημήτρη Μπαλαγιώργο, επίκουρο Καθηγητή στο Πανεπιστημίου Αθηνών, και την κ. Φλώρα Κρητικού Λέκτωρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσης της εργασίας της, τα χειρόγραφα της Βυζαντινής Μουσικής Σινά, που είναι ένας περιγραφικός κατάλογος των χειρόγραφων κωδίκων Βυζαντινής μουσικής, των υποκειμένων στη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής του Όρους Σινά.
2. Το Δοξαστικό των αίνων από την ακολουθία της Αγίας Αικατερίνης σε μέλος Λυκούργου Αγγελόπουλου, ψάλλει η Ορθόδοξος Εκκλησιαστική Βυζαντινή χορωδία, υπό ην δ/νση του Μιχάλη Μακρή.
Β’ μέρος.
1. Το ιδιόμελο Αναστάσιμο σε εξήγηση Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος σε ήχο α΄τετράφωνο, τον σαρκί εκουσίως, ψάλλουν οι Μαϊστορες της ψαλτικής Τέχνης, με Διευθυντή τον κ. Γρηγόριο Στάθη.
2. Επιλογή στίχων από τον Πολυέλαιο Δούλοι Κύριον σε ήχο πλ. δ΄ σε μέλος του Σιναϊτη Ιερομονάχου Μελετίου του Κρητός που άκμασε τον 18ου αιώνα, ψάλλει η Βυζαντινή χορωδία του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου Μανώλη Σουργιαδάκη, από ζωντανή ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στις 21/04/2002 στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο Κρήτης.
3. Τον στίχο από το πρώτο κάθισμα του Ψαλτηρίου, «Συ δε Κύριε αντιλήπτωρ μου εί … » σε μέλος Ιωάννου Λαμπαδαρίου του Κλαδά, σε ήχο πλ. δ΄ , ψάλλει η χορωδία Τρίκκης Μελωδοί, με Διευθυντή τον κ. Δημήτρη Μπαλαγιώργο, επίκουρο Καθηγητή στο Πανεπιστημίου Αθηνών
Καλή ακρόαση, και Χρόνια πολλά και Ευλογημένα σε όλους.
Βασίλης Κιαμηλίδης
Συνημμένα 2 Αρχεία
 

Attachments

  • 01-01 Εκπομπή της 27-09-09.mp3
    14.4 MB · Views: 68
  • 01-02 Εκπομπή της 27-09-09.mp3
    13.3 MB · Views: 66
Top