Εκπομπή «Λόγος και Μέλος» (2022 - )

Diogenes

Νέο μέλος
"Τήν χεῖρα σου τήν ἁψαμένην τήν ἀκήρατον κορυφήν τοῦ Δεσπότου.."

Πηγή:
Πράγματι πολύ καλή εκπομπή των Κωνσταντίνου Αγγελίδη και Γεωργίου Σάββα!!! (y)(y)(y)

Αξίζει να την ακούσουμε!!! :) ;)

Σε αυτήν την εκπομπή ακούμε το δοξαστικό της θ' ώρας των Θεοφανείων «Την χείρα σου την αψαμένην» σε τέσσερις εκδοχές.

Στην αρχή της εκπομπής ακούμε την σύντομη εκδοχή του Ιάκωβου Ναυπλιώτου.

Ύστερα διαβάζεται από το ένθετο φυλλάδιο του CD (βλπ. πιο κάτω) για το ιδιαίτερο τελετουργικό της ΙΜΜ Βατοπαιδίου. Πολύ ενδιαφέρον! …

Εν συνεχεία ακούμε το ίδιο κομμάτι στο μέλος του Ιάκωβου Πρωτοψάλτου όπως το διασώζει στα χειρόγραφά του ο Ματθαίος Βατοπεδινός. Ψάλει ο Χορός των Βατοπαιδινών Πατέρων (CD «Ύμνοι των Θεοφανείων» ΙΜΜ Βατοπαιδίου, 1996, με χοράρχη τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη).

Η τρίτη εκδοχή είναι το μέλος του Γερμανού Νέων Πατρών. Ψάλει η Πανεπιστημιακή Χορωδία Θεσσαλονίκης. Χοράρχης είναι ο μακαριστός καθηγητής Αντώνιος Αλυγιζάκης.

Πριν από την τέταρτη εκδοχή του δοξαστικού υπάρχει μία συγκινητική αφήγηση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη όπως την περιγράφει ο οικονόμος π. Γεώργιος Ρήγας… Πολύ ωραία αφήγηση! …

Στο τέλος ακούγεται η τέταρτη εκδοχή του τροπαρίου, δηλ. η σύντομη εκδοχή του Πέτρου Πελοποννησίου. Ηχογραφήθηκε την Μεγάλη Τετάρτη του 2022. Ψάλλει ο Βυζαντινός Χορός ΤΡΟΠΟΣ με χοράρχη τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη στην αφιερωματική εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στο ιστορικό εκκλησάκι του Προφήτου Ελισσαίου στο Μοναστηράκι στο οποίο έψαλε ο Αλ. Παπαδιαμάντης με τον ιερέα άγιο Νικόλαο Πλανά.
 
Last edited:

Diogenes

Νέο μέλος
Πριν από την τέταρτη εκδοχή του δοξαστικού υπάρχει μία συγκινητική αφήγηση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη όπως την περιγράφει ο οικονόμος π. Γεώργιος Ρήγας… Πολύ ωραία αφήγηση! …
Την συγκινητική αυτήν αφήγηση μπορεί κανείς να την διαβάσει στην ιστοσελίδα https://proslalia.wordpress.com/2011/01/03/αλεξανδροσ-παπαδιαμαντησ-ένας-«άγιο/ .
 

Diogenes

Νέο μέλος
Συνέχεια της ανωτέρω αναρτήσεως (#127):
(Ε’)
(ΣΤ’) (Τελευταία εκπομπή για τον Θεόδωρο Φωκαέα)

Στην έκτη και τελευταία εκπομπή γίνεται ενδιαφέρουσα αναφορά για την πατρότητα των Ανοιξανταρίων από το βιβλίο του Γεωργίου Αγγελίναρα, «Έκφρασις της Ψαλτικής Τέχνης». Στο βιβλίο αυτό αιτιολογεί ο κ. Αγγελινάρας την άποψή του ότι ο Φωκαεύς είναι ο συνθέτης των Ανοιξανταρίων.
 
Top