Εκοιμήθη ο Λυκούργος Αγγελόπουλος

ARGITAN

Παλαιό Μέλος
Μεγάλη θλίψη!
Ὁ Θεός νά τόν ἀναπαύσει!

http://www.romfea.gr/ektakta-nea-2/24406-2014-05-18-17-38-50

http://www.amen.gr/article18095

aggelopo.png

Ήταν όντως μεγάλος δάσκαλος.Γνωριζόμαστε νέοι,από τη δεκαετία του '60...
Ασίγαστος ο πόθος του για τη μουσική,ασίγαστη η αγάπη του για διδασκαλία.
Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος υπήρξε πραγματικός δάσκαλος.Δάσκαλος ουσιαστικός που δεν στηριζόταν σε κάποια καλλιφωνία ,αλλά στη στέρεη και βαθειά γνώση της μουσικής της εκκλησίας μας,και στην δια βίου απλόχωρη ιεραποστολικού χαρακτήρα έμπρακτη προσήλωσή του σ' αυτήν.Γι' αυτό και το όνομά του θα γραφεί πλάϊ στα ονόματα των μεγαλύτερων και αληθινών δασκάλων της μουσική μας.
Καλό σου ταξίδι φίλε.Συνέχισε να διδάσκεις εκεί που θα βρίσκεσαι.Εμείς θα σε θυμόμαστε πάντα.Θα σε θυμούνται και οι ερχόμενες γενεές.ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ...
 

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Είχε έρθει στις αρχές της 10ετίας του '90 στη μονή Πετράκη να ακούσει τον εσπερινό Σαββάτου και πρότεινε να ψάλουμε ο πρωτοψάλτης Παν. Τζανάκος και η μετριότητά μου σε σειρά εκπομπών, τις στιχολογίες των αίνων και στους οκτώ ήχους του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος.
Κατά τις ηχογραφήσεις, δεν επενέβη καθόλου και μας άφησε να τις ψάλουμε όπως γνωρίζαμε έχοντας την εμπειρία της στιχολογίας του εσπερινού απ' τα ακούσματα των οποίων κατέληξε στην απόφαση να ψαλούν και οι στιχολογίες των αίνων από τον Παναγιώτη και μένα.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Θεός σ'χωρέσ' τον.
 

ΝΕΔΩΝ

Νέος και ωραίος...
Ο Θεός να σε αναπαύσει καλέ μου δάσκαλε! Σε ευχαριστώ για όσα μου προσέφερες, για την ακάματη δραστηριότητά σου, για τις εύστοχες παρατηρήσεις σου, για το ότι δεν χαρίστηκες σε κανέναν και πουθενά, για το ότι έκανες γνωστή τη βυζαντινή μουσική σε όλόκληρο τον κόσμο, για το ότι απέκτησες μαθητές από κάθε μέρος και κάθε χώρα, για το ότι μας δίδαξες με το ήθος και τη ζωή σου και για πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης να αναφέρω αλλά τα ξέρεις εσύ εκεί που βρίσκεσαι. Για όλα αυτά, σου αξίζει νομίζω να σε θεωρούν όλοι όσοι σε γνώρισαν, δάσκαλό τους! Καλόν Παράδεισο λοιπόν Δάσκαλέ μας!

"Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών..."
 

Attachments

  • 20120405211459(2).JPG
    20120405211459(2).JPG
    198.4 KB · Views: 75
Last edited by a moderator:
Συμφωνω με τον domesticus..
Αν κ δεν τον γνωρισα ποτε μου τον αειμνηστο πλεον Αρχοντα κ.Λυκουργο Αγγελοπουλο ευχομαι ο Θεος να αναπαυσει την ψυχη του.
Εγω δεν υπηρετησα ποτε την σχολη Αγγελοπουλου ομως παρ ολα αυτα πρεπει να αναγνωρισουμε το μεγαλο εργο αυτου του ανθρωπου πανω στη μουσικη μας.
Στους δικους του ανθρωπους αλλα κ στους πολυπληθεις μαθητες του ευχομαι απο καρδιας να τον θυμουνται κ να τον μνημονευουν.
Τους αφησε μεγαλο εργο το οποιο πιστευω αξιζει να βγει κ περαν του Ελλαδικου χωρου.
Αιωνια του η μνημη.
Αποστολης Θεοχαρης

Ο ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Έφυγε από την ζωή ο Λυκούργος Αγγελόπουλος

Με ιδιαίτερη θλίψη και ψυχική συντριβή πληροφορηθήκαμε την αδόκητη και πρόωρη εκδημίαν εις Κύριον του Λυκούργου Αγγελόπουλου, Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και χοράρχου της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, έτι δε ευγενεστάτου και εξαιρέτου ήθους ανθρώπου.

Η εξόδιος αυτού ακολουθία θα ψαλεί την προσεχή Τετάρτη 21η Μαϊου 2014 και ώρα 11.00 πμ από τον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου Αθηνών, όπου ο αείμνηστος Πρωτοψάλτης διακονούσε επί σειράν ετών.

Σύσσωμον το Διοικητικόν Συμβούλιον του Εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως εκφράζει θερμάς συλλυπητηρίους ευχάς προς τους οικείους και μαθητάς του εκλιπόντος μουσικολογιωτάτου διδασκάλου, ευχόμενο όπως ο Κύριος αναπαύει την ψυχήν αυτού εν χώρα ζώντων, μετά αγίων και δικαίων.

Είη η μνήμη αυτού αιωνία, και ελαφρύ το χώμα της Αττικής γης που θα τον δεχθεί.

http://www.cmkon.org/home.php?action=homepage&category=/homepage&language=GR

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
 
Last edited:

eleftheriou

Ανδρέας Ελευθερίου
Το πρώτο που θυμάμαι από το Δάσκαλο είναι το εκρηκτικό του ταπεραμέντο, το πάθος του για το τέλειο. Η τελευταία μου ανάμνηση, το γλυκό του και γαληνεμένο χαμόγελο, το ισοκράτημά του.
Η προσωπικότητά του, το ήθος του και η ποιότητα της δουλειάς του, με τράβηξαν πιο βαθειά στη Μουσική και πιο κοντά στο Χριστό.

Ο Θεός ας τον αναπαύσει.

Αιωνία η μνήμη του.
 
Last edited:

ψαλτάκι

Μέλος
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!
Ο Λυκούργος είναι από τους κορυφαίους μουσικούς λόγιους και διανοούμενους του Νεοελληνικού κράτους. Στοιχείται στη χορεία του Κωνσταντίνου Ψάχου, του Μανώλη Καλομοίρη, του Σκαλκώτα, του Μάνου Χατζιδάκη. Το έργο του διακρίνεται από την προσπάθεια αντιμετώπισης των αντινομιών (που αντιμετώπισαν ΟΛΟΙ οι παραπάνω Δάσκαλοι..) να συμμετάσχει ισότιμα μια μικρή (αριθμητικά..) μουσική παράδοση της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, πολλάκις συκοφαντημένη, στον ΣΥΓΧΡΟΝΟ μουσικό πολιτισμό.
Ο δάσκαλός του ήταν ο Σίμων Καράς που σύμφωνα με την εθνομουσικολόγο Μέλπω Μερλιέ ανήκε στην κατηγορία των εθνικών οργανικών διανοουμένων που "επινόησαν την παράδοση". Όμως τον ξεπέρασε, όπως ο Νεύτων τους προκατοχούς του, ομολογώντας ότι "είμαι αυτός που είμαι ακριβώς επειδή πάτησα σε ώμους γιγάντων". Από ένα σημείο και πέρα, οφείλουμε να δούμε κατάματα, το μουσικό πλουραλισμό, αυτήν την ιδιότυπη "ανεξιθρησκεία", την αρετή της ανεχτικότητας που φώλιασε στην πρωινή Κυριακάτικη εκπομπή του. Υπήρχαν ΚΑΙ οι ζακυνθινές καντάδες, ΚΑΙ οι αγιορείτες, ΚΑΙ ο Στανίτσας, ΚΑΙ ο Πέττας με τη χορωδία του, ΚΑΙ οι εκπρόσωποι της βαθιάς αυτοδίδακτης επαρχίας, ΚΑΙ οι κολυβάδες ΚΑΙ η Ρωσία ΚΑΙ οι Άραβες των Ιεροσολύμων. Μας άνοιξε κυριολεκτικά τα μάτια σ' αυτήν την πανσπερμία επιρροών και προσλήψεων. Μας γνώρισε τον Λεωνίδα Σφύκα και τον νεαρό Πρίγγο, πολύ πριν την τεχνολογία του Ίντερνετ (η οποία μας επέτρεψε να χωθούμε :) στις ηχογραφήσεις του Analogion. com)
Tο νεαρό καλογεράκι που παρακολουθούσε με περιέργεια "τον καράφλα καθηγητή" το '80 να συνομιλεί με τις ώρες στο κελί του γερο Μελέτιου Συκιώτη δυστυχώς δεν είχε το υπόβαθρο και τις μουσικές αναφορές για να συναντηθεί με το έργο και την προσωπικότητα του Λυκούργου. Επρεπε να περάσουν πολλά χρόνια και αρκετές μεταστροφές πίστεων..
Θα τελειώσω αυτό το προσωπικό μνημόσυνο με μια αναφορά στο editorial της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" πριν πολλά χρόνια:
Το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού ήθελε να διοργανώσει μια εκδήλωση γνωριμίας με την γερά μορφωμένη μεσαία τάξη των Ανατολικών Πολιτειών της Αμερικής. Η εκδήλωση θα ήταν υπό την αιγίδα του Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης. Όταν άρχισε ο Έλληνας εκπρόσωπος να αναφέρει πιθανά ονόματα- "βαριά"- για τον ίδιο- χαρτιά της βαλκανικής μας ενδοστρέφειας, ο Πρόεδρος του Μουσείου τον σταμάτησε και του είπε: -" Για μας, το γερό χαρτί της Ελλάδας είναι η Ελληνική Χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου!"
Κώστας Προμπονάς
Ψάλτης εν Χίω
 
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Ο άνθρωπος αυτός, παραμερίζοντας κάθε άλλη ενασχόληση, αφιέρωσε ουσιαστικά ολόκληρη τη ζωή του στη βυζαντινή μουσική, αποτελώντας ως προς τούτο μοναδικό ίσως παράδειγμα στις μέρες μας. Το τάλαντο λοιπόν που του εμπιστεύθηκε ο Θεός το πολλαπλασίασε. Ευχόμαστε να αξιωθεί και της δεσποτικής χαράς, κατά το ψαλτικό: "οὕτω γὰρ τὸ δάνειον πολυπλασσιάσωμεν καί, ὡς οἰκονόμοι πιστοὶ τῆς χάριτος, δεσποτικῆς χαρᾶς ἀξιωθῶμεν".
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

Αθήνα 18 Μαϊου 2014 σ.ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ", με άφατη θλίψη και οδύνη, αναγγέλει την εις Κύριον εκδημίαν του Ιδρυτού και Χοράρχου της, Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, του αναλώσαντος με αυταπάρνησιν εαυτόν εις την έρευναν, καλλιέργειαν και διάδοσιν της πατρώας Εθνικής Βυζαντινής Μουσικής
ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ.
Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλλή την Τετάρτην 21ην τρέχοντος και ώραν 11ην και 30 πρωϊνην, εις τον Ιερόν Ναόν της Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου, πρώτης Μητροπόλεως των Αθηνών, ένθα διηκόνησε αόκνως και ευόρκως επί μίαν και πλέον τριακονταετίαν και μέχρι της τελευτής του, ως Πρωτοψάλτης.

Οι συνεργάτες και μαθητές του
 

Attachments

  • deltio typou.jpg
    deltio typou.jpg
    24.3 KB · Views: 112

haris1963

παλαιότατο μέλος
Με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο, συναντήθηκα λίγες φορές, τα τελευταία χρόνια. Δεν υπήρξα μαθητής του, αλλά με εντυπωσίασε η ευγένειά του και η ανθρώπινη "ζεστασιά" που εξέπεμπε (κάτι που δε γινόταν εύκολα φανερό όταν τον έβλεπα στο αναλόγιο ή στο βήμα). Λύθηκε αμέσως και η απορία μου για το πώς είχε τόσο πολλούς και "πιστούς" μαθητές.

Αφιέρωσε ολοκληρωτικά τη ζωή του στη μουσική μας και οι κόποι του απέφερεν καρπούς, παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Με τη χορωδία του έφερε την εκκλ. Βυζαντινή μουσική στα "πέρατα της οικουμένης", αλλά για μένα ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι έφερε στα αυτιά μας "θαμμένα διαμάντια", μεγάλων (και άγνωστων στην ίδια μας τη χώρα) βυζαντινών μελουργών.

Είμαι σίγουρος ότι η ιστορία θα αναγνωρίσει στον Λυκούργο Αγγελόπουλο την τεράστια αυτή προσφορά και θα του δώσει τη θέση που του αξίζει.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Χριστός ανέστη!
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

Αθήνα 18 Μαϊου 2014 σ.ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ", με άφατη θλίψη και οδύνη, αναγγέλει την εις Κύριον εκδημίαν του Ιδρυτού και Χοράρχου της, Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, του αναλώσαντος με αυταπάρνησιν εαυτόν εις την έρευναν, καλλιέργειαν και διάδοσιν της πατρώας Εθνικής Βυζαντινής Μουσικής
ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ.
Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλλή την Τετάρτην 21ην τρέχοντος και ώραν 11ην και 30 πρωϊνην, εις τον Ιερόν Ναόν της Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου, πρώτης Μητροπόλεως των Αθηνών, ένθα διηκόνησε αόκνως και ευόρκως επί μίαν και πλέον τριακονταετίαν και μέχρι της τελευτής του, ως Πρωτοψάλτης.

Οι συνεργάτες και μαθητές του

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

http://www.pemptousia.gr/2014/05/όταν-ανοίγουν-οι-ουρανοί-αποχαιρετών/
 

Αντωνης Μιχελουδακης

παλαιόν στρουθίον μονάζον
Τον είχα γνωρίσει το 1987 στην Αθήνα λίγο πριν την συναυλία στο Ηρώδειο με την χορωδία του συλλόγου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του αειμνήστου άρχοντος Α.Καραμάνη.Μου έκανε εντύπωση η ευγενειά του και ο σεβασμός του στον άρχοντα Καραμάνη.Μας παραχώρησε την Αγ.Ειρήνη για πρόβα και αυτό που σε μένα έκανε με ανθρωπιά ήταν όταν του ζήτησα να μου βρει ράσο για να συμμετέχω στην χορωδία- είχε γίνει ένα μπέρδεμα με την αμφίεση-μου είπε ότι θα μου έφερνε το δικό του το απόγευμα στο Ηρώδειο.Για να πω την αλήθεια δεν περίμενα να θυμηθεί ένα πιτσιρικά τότε και όμως νάτον μια ώρα πριν την συναυλία με το ράσο του με το οποίο και συμμετείχα στην εκδήλωση.Νάναι αιωνία η μνήμη του και το έργο του να αποτελέσει σταθμό στην έρευνα της ψαλτικής.
 

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ

Νέο μέλος
ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ Κ.ΛΥΚΟΥΡΓΕ!!
ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΑΘΟΣ ΘΕΟΣ
ΝΑ ΣΕ ΠΑΡΕΙ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΞΟΛΟΓΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ
ΤΑ ΧΕΡΟΥΒΙΜ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΜΑΙΣΤΟΡΕΣ ΤΗΣ
ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ!!!!
 
Από τις πάμπολλες στιγμές του διδασκάλου: την ευχή του σε εξόδιους ακολουθίες , που ως χορωδία ψάλλαμε , εύχομαι για την αιώνια και αθάνατη ψυχή και το ταλαιπωρημένο σώμα του και γω:αιώνια ανάπαυση «εν χειρί Θεού» ...και στους οικείους του παρηγοριά και δύναμη από τον Κύριο της ζωής....Χριστός Ανέστη αγαπημένε ΔΙΔΑΣΚΑΛΕ!!!!!!!
 

Στέλιος Σ.

Παλαιό Μέλος
Αιωνία του η μνήμη. Ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή του σπουδαίου αυτού Δασκάλου.

Χριστός Ανέστη.
 
Ἀνάπαυσον, Κύριε, ἐν χώρᾳ ζώντων,
Λυκούργον, Διδάσκαλον καὶ Πρωτοψάλτην,
καρδίᾳ καὶ χείλεσι ὑμνήσαντά Σε.

Χ.Τ. 19-05-2014

"Ἀνέστη Χριστός, καὶ νεκρὸς οὐδεὶς ἐν τῷ μνήματι"!
 
Last edited:

ΠΑΛΗΚΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Παλαιό Μέλος
Καλο Παραδεισο στον Αρχοντα!! Το έργο του αθάνατο και αυτο θα τον κανει και τον ιδιο αθανατο στην Ιστορια της Μουσικης μας.Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.
 
Συγχωρέστε με. Καταθέτω τούτα τα λίγα λόγια στη μνήμη του. Επέστρεφα από τα Ιωάννινα στα Τρίκαλα και άκουγα τον Μακαριστό και τη χορωδία του σε μια πανέμορφη εκτέλεση του χερουβικού του πλ. του α΄του εναρμόνιου, από τον ιερό ναό της Αγ. Ειρήνης. Βρήκα το κινητό του και τον κάλεσα ένα βράδυ και μιλήσαμε, χωρίς να με γνωρίζει, μόνο του είπα ότι με συγκίνησε η εκτέλεση του χερουβικού. Μιλούσαμε σαν να είμαστε φίλοι. Σε καμμιά στιγμή δεν μου είπε, ότι βιάζεται, ότι έχει δουλειά κ.λ.π. Στην παράκλησή μου να μου στείλει την παρτιτούρα του χερουβικού, μου απάντησε, ότι θα τηλεφωνήσει στον Γιάννη τον Αρβανίτη για να μου τα στείλει εκείνος. Ο κ. Αρβανίτης πράγματι μου έστειλε τόμο ολόκληρο. Χερουβικά,λειτουργικά, άξιον εστί, ο άγγελος εβόα... Με δίδαξε η ευγένεια και η καταδεκτικότητά του και η διάθεση προσφοράς του. Προσεύχομαι, ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του. Οσο για τον κ. Αρβανίτη, τι να πώ σαν ευχαριστία. Να τον έχει ο Θεός καλά.
 

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος


Παλιὰ ἔκανε δωρεὰν ἰδιαίτερα μαθήματα!

Αἰωνία αὐτοῦ ἡ μνήμη! «...ὅπως καταντήσωμεν οἱ πάντες εἰς τὴν θείαν καὶ ἀπέραντον στοργήν» (Λειτουργία «Ἀποστόλου Μάρκου», εὐχὴ τοῦ ἀσπασμοῦ).
 
Top