Εκοιμήθη ο Δάσκαλος Χαρίλαος Ταλιαδώρος

Diogenes

Νέο μέλος
Αιωνία η μνήμη αυτού!
Υπήρξε Μέγας Ψάλτης και Διδάσκαλος!
Ας θυμηθούμε όσα είχε γράψει ο εξαίρετος κύριος Νεκτάριος Κούγιας:
Χριστός ανέστη!
Θα χαρακτήριζα το άρθρο του δασκάλου & Άρχ. Πρωτοψάλτη Χ. Ταλιαδώρου ως μικρή ιστορική αναδρομή της εξέλιξης της ΕΒΜ.
Μέσα απ' αυτό τονίζει τη σημαντική συμβολή στην πιο πάνω θετική εξέλιξη, των σπουδαίων μουσικών προσωπικοτήτων του 20ου αι. που δραστηριοποιούνται στην Αγιοτόκο, πόλη του Αγίου Δημητρίου. Φυσικά, μιλάμε για τους:
1. αείμνηστο Αβραάμ Ευθυμιάδη (Άρχ. Μουσικοδιδάσκαλο)
2. αείμνηστο Αθ. Παναγιωτίδη (Άρχ. Πρωτοψάλτη)
3. αείμνηστο Χρ. Θεοδοσόπουλο (Άρχ. Πρωτοψάλτη)
4. αείμνηστο Αθ. Καραμάνη ('Αρχ. Πρωτοψάλτη)
5. Χ. Ταλιαδώρο (Άρχ. Πρωτοψάλτη)
Θα προσέθετα, μ' όλο το σεβασμό στα λεγόμενα του δασκάλου, τον αφανή αείμνηστο Άρχ. Μουσικοδιδάσκαλο Δ. Σουρλαντζή, διότι πολλοί Πρωτοψάλτες & Λαμπαδάριοι των Ι. Ναών τόσο της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης, όσο και των όμορων Ι. Μητροπόλεων είχαν την ευτυχία να μαθητεύσουν στο Μακεδονικό Ωδείο, αρχικά και στο Ωδείο Γαλαξίας, αργότερα, όπου δίδασκε.

Ας τους μνημονεύσουμε όλους την επόμενη Κυριακή στην Αγία Προσκομιδή.
Αιωνία όλων αυτών των μεγάλων διδασκάλων η μνήμη!
(Και ας προσευχηθούμε να τελειώσει το πρόβλημα με τον κορωνοϊό!)
 
Last edited:
Ξεκινώντας την ενασχόληση με την ψαλτική περίπου στις αρχές τις δεκαετίας του 2000, ο δάσκαλός μου με παρότρυνε να ακούσω τους μεγάλους ψάλτες που ήδη είχαν αφήσει ανεξίτηλο το πέρασμά τους. Ένας από αυτούς ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος.
Έψαξα και βρήκα ηχογραφήσεις του. Εντυπωσιάστηκα.
Άκουσα και τις μνημειώδεις ηχογραφήσεις από ακολουθίες με τον Θρασύβουλο Στανίτσα.
Το καλοκαίρι του 2004, ένα χρόνο πριν δώσω πανελλήνιες, πήγα στην Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να τον ακούσω δια ζώσης.
Είναι όμως ευλογία το ότι υπάρχουν όλες αυτές οι ηχογραφήσεις του, τα μαθήματά του, βίντεο, συνεντεύξεις κλπ. και έτσι είναι να σαν τον έζησα από κοντά όπως και τους υπόλοιπους μεγάλους ψάλτες που δεν είναι πια στην ζωή.
Ευχαριστούμε από καρδιάς για όσα μας δίδαξε και για όσα πρόσφερε στην ψαλτική τέχνη.
Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.
 
Έφτασε λοιπόν και αυτή η ώρα...... Είναι από τις στιγμές που θέλεις να πεις τόσα πολλά αλλά η θλίψη σε κάνει και σιωπάς.... Για μένα αυτός ο άνθρωπος είναι το Α και το Ω, είναι η πηγή της έμπνευσής μου.... είναι ο λόγος που αγάπησα την βυζαντινή μουσική..... Είναι το είδωλό μου!!!! Κάθε φορά που ανεβαίνω στο αναλόγιο μου, έχω στα ματιά μου την εικόνα του.... Η φωνή του με μάγευε και ακόμα και τώρα μετά από τόσα χρόνια όταν τον ακούω είναι πάντα σαν να τον ακούω για πρώτη φορά!!!! Θυμάμαι όταν τον άκουσα για πρώτη φορά σε ηλικία εγώ 8 ετών από μια κασσέτα του παππού μου. Θυμάμαι όταν τον αντίκρισα πρώτη φορά και τον άκουσα και έμεινα ξερός,, σαν νεαρός φοιτητής που ήμουν στην Θεσσαλονίκη. Τώρα, ετούτη την στιγμή που γράφω δύο αράδες για τον Γίγαντα και Δάσκαλο μας και παράλληλα τον ακούω να ψάλλει χερουβικό ύμνο σε ήχο δεύτερο, με τόση μαεστρία και τέχνη........Το συναίσθημα είναι πάντα το ίδιο. Δέος και ανατριχίλα!!! Η Φωνή του ακουμπάει την ψυχή μου!!!! Δεν χρειάζεται τώρα πλέον να πούμε πολλά.... Γράφτηκαν άλλωστε τόσα πολλά και θα γράφονται πάρα πολλά γι΄αυτόν από δω και πέρα.... Θα μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους!!!! Για μένα ο Κορυφαίος!!!! Εμείς όσο μας επιτρέψει ο Θεός και έχουμε υγεία, θα τον τιμούμε από τα αναλόγια μας και θα ψάλλουμε τα μαθήματα του με μεράκι αλλά και με απλότητα και μεγαλοπρέπεια όπως και ο ίδιος συνήθιζε να λέει!!!! Ξεκουράσου τώρα Μεγάλε Δάσκαλε!!! σε περιμένουν εκεί ψηλά οι δάσκαλοί σου, οι φίλοι σου, οι συνεργάτες σου και οι μαθητές σου!!! Σίγουρα θα είναι Αιωνία σου η Μνήμη! Καλό Παράδεισο και Καλή Ανάσταση Δάσκαλε μου! Καλή Αντάμωση!!!!!
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Αναδημοσιεύω αυτά που έγραψα χθες κάπου στο fb:

Πληροφορήθηκα το πρωί το δυσάρεστο άγγελμα της εκδημίας του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χαριλάου Ταλιαδώρου, που υπήρξε συνάμα η πρώτη μου ψαλτική αγάπη. Όσοι ευτυχήσαμε να τον ακούσουμε διά ζώσης, αναγνωρίσαμε το μεγαλείο του ανδρός και αντιληφθήκαμε τι σημαίνει ψαλτική έκφραση.
Συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, σαρκική και ψαλτική, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που σεμνύνονται με τη μαθητεία τους σ' αυτόν.
Εις μνημόσυνον αυτού αιώνιον, αναρτάται μια σπάνια ψαλτική του εκτέλεση από τη δεκαετία του 1960, τα Λειτουργικά του σε ήχο πλ. δ' χρωματικό μετά εναρμονίου, που καταλήγουν στο ομόηχο «Άξιον εστίν» του Κωνσταντίνου Ψάχου σε διασκευή του Κωνσταντίνου Πρίγγου.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Μου απέστειλε σήμερα ηλεκτρονικά ο κ. Αστέριος Δεβρελής ένα κείμενό του προς ανάρτησιν, εν είδει επικηδείου. Ήθελε να πάει στην Κηδεία, όμως λόγων lockdown αυτό κατέστη αδύνατον, όπως και για όλους μας άλλωστε. Παρακάτω το παραθέτω αντεγραμμένο και επισυνάπτω το χειρόγραφο.


Θεσσαλονίκη 11/1/2021
ὥρα 7η π.μ.

Δεῦτε τελευταῖον ἀσπασμόν...!!!
στὸν Χαρίλαο Ταλιαδῶρο:

Ἄρχοντα Χαρίλαε,
Τὸν δρόμον τετέλεκας, τὴν πίστιν τετήρηκας, τὴν θείαν τοῦ Δαμασκηνοῦ Τέχνην, τὴν Βυζαντινὴν Μουσικήν, ὑπηρέτησας μετὰ θείου ζήλου διὰ βίου σου, τὴν διετράνωσας εἰς τὸ ἐσωτερικὸν καὶ ἐξωτερικόν. Ἐκεῖ ποὺ πᾶς σὲ περιμένουν οἱ μέγιστοι Διδάσκαλοι Πρίγγος καὶ Παναγιωτίδης· θὰ συγκροτήσετε τὸν θεῖον μελίρρυτον ἀγγελικὸν χορὸν πρός δόξαν Θεοῦ. Κρατεῖστε καὶ μίαν θέσιν ἀκροατοῦ σας γιὰ μένα. Θέλω νὰ συμπληρώσω ὅσες γλυκύφθογγες μελῳδίες δὲν μπόρεσα νὰ ἀποτυπώσω διὰ τῆς γραφίδος μου ἐδῶ στὴ γῆ.
Στοὺς οἰκείους σου καὶ στοὺς ἀπανταχοῦ γῆς πολυπληθεὶς μαθητάς σου εὔχομαι τὴν ἐξ ὕψους παρηγορίαν.

Ἄρχοντα Χαρίλαε,
Σοῦ εὔχομαι καλόν δρόμον καὶ ἐλαφρὺ τὸ χῶμα ποὺ θὰ σὲ σκεπάσει.
Αἰωνία σου ἡ μνήμη, Ἄρχοντα Χαρίλαε.

Ἀστέριος Δεβρελῆς
 

Attachments

  • Αστέριος Δεβρελής - Δεύτε τελευταίον ασπασμόν στον Χαρίλαο Ταλιαδώρο.pdf
    70.5 KB · Views: 73
Last edited:

Nikolaos Giannoukakis

Παλαιό Μέλος
Πιστεύω πως, όπως στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αναλόγιο στο εξωτερικό που διακονείται απο παραδοσιακό ιεροψάλτη, που να μην έχει τουλάχιστον ένα απο τα μουσικά βιβλία του Ταλιαδώρου, σίγουρα την Θ. Λειτουργία. Πιστεύω πως, όπως στην Ελλάδα, στο εξωτερικό δεν υπάρχει αρχείο κασσετών στην βιβλιοθήκη των παραδοσιακών ιεροψαλτών χωρίς κάποια σειρά του εκδημήσαντος Άρχοντα. Πιστεύω πως, όπως στην Ελλάδα, στο εξωτερικό δεν υπάρχει παραδοσιακός ιεροψάλτης που να μην έχει ψάλλει έστω μια φορά τα μουσικά κείμενα του Μεγάλου Μουσικού Κηριού που έλιωσε ρέον άφθονο γλυκό μέλι, στα βαθιά του γηράματα πάνω στο αναλόγιο.

Λίγοι μένουν απο την παλιά, μα τόσο ωραία, όμορφη, και ώριμη εποχή. Σιγά σιγά, ολοκληρώνεται μια ανεπανάληπτη Ψαλτική Εποχἠ. Αναμεταξύ αυτών των Λίγων, ήταν και ο Άρχοντας Χαρίλαος Ταλιαδώρος. Ίσως απο των πολύ Λίγων της Κορυφής των Λίγων.

Ο Θεός να τον αναπαύσει εντώς της θριαμβεύουσας εκκλησίας όπου οι γλυκές του αρμονίες ενσωματώνονται με τις αρμονίες των προκατόχων του, των Μεγάλων Ιεροψαλτών και Δασκάλων, των Αγίων Υμνογράφων, και μαζί γίνονται ΜΙΑ δοξάζοντας τον Δημιουργό, και δια της Αιωνίας Μελωδίας του, να ικετεύει Αυτόν να μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την Παράδοση, "έως υπάρχουμε".

Αιωνία του η μνήμη, να τον θυμόμαστε, και να τον ψάλλουμε.

ΝΓ
 
Last edited:

antonios

Αετόπουλος Αντώνιος
ΨΗΦΙΣΜΑ
Ἐπὶ τῇ πρὸς Κύριον ἐκδημίᾳ τοῦ Ἄρχοντος Πρωτοψάλτου τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως ἀειμνήστου
Χαριλάου Ταλιαδώρου
Τὸ Δ.Σ. τοῦ Σωματείου «Ἑλληνικὴ Βυζαντινὴ Χορωδία - Κέντρο Μελετῶν» συμμετέχει διὰ τοῦ παρόντος εἰς τὸ πένθος ἐπὶ τῇ πρὸς Κύριον ἐκδημίᾳ τοῦ φιλτάτου διδασκάλου τῆς τοῦ ἱεροῦ Δαμασκηνοῦ τέχνης, Ἄρχοντος Πρωτοψάλτου τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως ἀειμνήστου Χαριλάου Ταλιαδώρου, τοῦ χάριτι Θεοῦ ἀξιωθέντος τὸ τοῦ Προφητάνακτος «ᾄσω τῷ Κυρίῳ ἐν τῇ ζωῇ μου, ψαλῶ τῷ Θεῷ μου ἕως ὑπάρχω». Μετὰ βεβαίας δὲ τῆς ἐλπίδος πρὸς τὸν Κύριον ἡμῶν, τῶν θλιβομένων τὴν παραμυθίαν, τῶν δὲ μεταστάντων τὴν ἀσφαλὴ σωτηρίαν, προσεύχεται ὑπέρ μακαρίας μνήμης καὶ αἰωνίου ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς αὐτοῦ.

Ἀθήνα, 11 Ἰανουαρίου 2021
Γιὰ τὸ Δ. Σ.
Ὁ Πρόεδρος
Ζαϊτίδης Δημήτριος​
 

Attachments

  • Ψήφισμα επί τη εκδημία Άρχοντος Χαριλάου Ταλιαδώρου.pdf
    180.5 KB · Views: 14

Diogenes

Νέο μέλος
«Με τον Ταλιαδώρο έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη ψαλτική της Θεσσαλονίκης»

1610543441092.png
Η εκπομπή «Η Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» με τη Μαρία Γιαχνάκη φιλοξένησε σήμερα, 12 Ιανουαρίου 2021, τον Aντιπρόεδρο της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, δρ Μουσικολογίας και μαθητή του αείμνηστου Άρχοντα Πρωτοψάλτη, Χαρίλαου Ταλιαδώρου, Αντώνη Κωνσταντινίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά του μεγάλου δασκάλου και τόνισε ότι είναι «μια μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό».

https://www.pemptousia.gr/video/me-...lo-kefaleo-gia-ti-psaltiki-tis-thessalonikis/
 
Last edited:

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
"Ὁ Χαρίλαος Ταλιαδῶρος στήν εὔλαλη σιωπή..."
(Τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου).

"Ἡ φωνή τοῦ δάσκαλου Χαρίλαου Ταλιαδώρου ἐσίγησε, περιέπεσε σέ μιά ἀλαλία, στήν πραγματικότητα ὁ ἴδιος εἰσῆλθε στήν εὔλαλη σιωπή τοῦ μέλλοντος αἰῶνος καί προσευχόμεθα ὁ Θεός νά τόν κατατάξη στήν χαρά τῶν ἀγγέλων καί τῶν δικαίων, πού ἄδουν στήν οὐράνια θεία Λειτουργία, ὅπως τήν εἶδαν οἱ Προφῆτες καί τήν περιγράφει ὁ Εὐαγγελιστής Ἰωάννης στήν Ἱερά Ἀποκάλυψή του..."
Περισσότερα, εδώ.
 
Last edited:

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
https://fanarion.blogspot.com/2021/01/blog-post_14.html

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΩΝ ΠΕΡΑΝ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Ἐπὶ τῷ ἀκούσματι τῆς θλιβερᾶς ἀναγγελίας τῆς κοιμήσεως τοῦ ἀειμνήστου πλέον Χαριλάου Ταλιαδώρου, Ἄρχοντος Πρωτοψάλτου τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως, τὸ Διοικητικὸν Συμβούλιον τοῦ Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν,
ἑρμηνεῦον τὰ αἰσθήματα καὶ ἁπάντων τῶν μελῶν αὐτοῦ, αἰσθάνεται τὴν ἀνάγκην ὅπως δημοσίᾳ ἐκφράσῃ τὴν βαθυτάτην αὐτοῦ συγκίνησιν καὶ λύπην, ἐπὶ τῇ μείζονι ταύτῃ ἀπωλείᾳ.
Γνωστὴ τυγχάνει ἡ σχέσις τοῦ μακαριστοῦ Ἄρχοντος μετὰ τῆς Μητρὸς Ἐκκλησίας, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καὶ τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἐν γένει, ἐφόσον οὗτος ἀνῆκεν ἐπὶ δεκαετίας ἱεροψαλτικῶς, καὶ δὴ ὡς ἐμβληματικὴ φυσιογνωμία, εἰς τοὺς ἐνεργοὺς θιασώτας τῆς πατρῴας ἡμῶν ἐκκλησιαστικῆς μουσικῆς, ὡς αὕτη θεραπεύεται ἔτι ἐν τῇ Πόλει. Εἶχε τὴν εὐτυχίαν νὰ δεχθῇ τὴν καταλυτικὴν ἱερο-ψαλτικὴν ἐπιρροὴν τοῦ ἀειμνήστου Ἄρχοντος Πρωτοψάλτου καὶ ἱδρυτοῦ τοῦ γεραροῦ ἡμῶν σωματείου, Κωνσταντίνου Πρίγγου, ἐνῷ συνεδέετο μετὰ δεσμῶν σεβασμοῦ μετὰ τοῦ ἀειμνήστου Ἄρχοντος Πρωτοψάλτου Θρασυβούλου Στανίτσα, ἀλλὰ καὶ τοῦ Ἄρχοντος πρῴην Πρωτοψάλτου τῆς Μ.τ.Χ.Ε. κ. Λεωνίδου Ἀστέρη. Ἐπισημαίνονται ὡσαύτως αἱ ἐπισκέψεις αὐτοῦ εἰς τὴν Βασιλεύουσαν, καθ' ἃς ἐκόσμισεν διὰ τῆς ἱεροψαλτικῆς τέχνης καὶ ἀποδόσεώς του ἱερὰ ἀναλόγια τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως.
Διὸ καὶ ὁμοφώνως καὶ ὁμοψύχως τὸ Διοικητικὸν ἡμῶν Συμβούλιον ἐκφράζει διὰ τοῦ παρόντος τὰ εἰλικρινῆ αὐτοῦ συλλυπητήρια τοῖς τε τεθλιμένοις οἰκείοις τοῦ θανόντος πολυτιμήτου καὶ πολυσεβάστου Ἄρχοντος καὶ διδασκάλου καὶ τοῖς πολυαρίθμοις μαθηταῖς αὐτοῦ ἐν τῇ τέχνῃ τοῦ Δαμασκηνοῦ, ὡς καὶ τοῖς συναδέλφοις ἱεροψάλταις τῆς Θεσσαλονίκης καὶ τῆς εὐρυτέρας Βορείου Ἑλλάδος, τὰ μάλα ἐπηρεασθεῖσι καὶ ὠφεληθεῖσιν ἐκ τῆς ἐν γένει προσφορᾶς αὐτοῦ καὶ εὐεργετικῆς παρουσίας, καὶ εὔχεται προσευχητικῶς ὅπως «ὁ τρισαγίῳ φωνῇ ὑπὸ τῶν Σεραφεὶμ ἀνυμνούμενος καὶ ὑπὸ τῶν Χερουβεὶμ δοξολογούμενος» Κύριος τῆς δόξης κατατάξῃ τὴν μακαρίαν ψυχὴν αὐτοῦ μετὰ τῶν Ἁγίων καὶ τῶν Δικαίων.
Εἴη ἡ μνήμη αὐτοῦ αἰωνία καὶ ἄληστος.
Ἐν Πέραν, τῇ 12ῃ Ἰανουαρίου 2021.
Ἐκ τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος
Περί τῆς κοιμήσεως τοῦ ἀοιδίμου Πρωτοψάλτου Χαριλάου Ταλιαδώρου
(15/1/2021)​

000Ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἐπί τῷ θλιβερῷ ἀγγέλματι τῆς ἐν Κυρίῳ κοιμήσεως τοῦ ἀοιδίμου Πρωτοψάλτου Χαριλάου Ταλιαδώρου, τιμηθέντος ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου διά τοῦ ὀφφικίου τοῦ Ἄρχοντος Πρωτοψάλτου τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως, ὑπό δέ τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος διά τοῦ Παρασήμου τοῦ Ἀποστόλου Παύλου, κατόπιν εἰσηγήσεως τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς Ἐκκλησιαστικῆς Τέχνης καί Μουσικῆς, ἐπιθυμεῖ ἵνα ἐκφράσῃ, διά τοῦ παρόντος, εἰς τούς οἰκείους καί εἰς τούς πολυαρίθμους μαθητάς τοῦ μεταστάντος τήν στοργήν, τά θερμά συλλυπητήρια καί τήν συμπάθειαν Αὐτῆς.
000Πρός τούτοις ἡ Ἱερά Σύνοδος εὔχεται ὅπως ὁ Ἀρχηγός τῆς ζωῆς καί Νικητής τοῦ θανάτου, ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός, τάξῃ τήν ψυχήν τοῦ μακαριστοῦ διδασκάλου, τοῦ πολλά κοπιάσαντος καί προσφέροντος εἴς τε τήν Ἐκκλησίαν καί τήν πατρῴαν Αὐτῆς μουσικήν παράδοσιν, ἐν σκηναῖς δικαίων καί Ἁγίων, ἔνθα «φωνή ἀγαλλιάσεως καί ἐξομολογήσεως ἤχου ἑορτάζοντος» (Ψαλμ. 41, 5).


Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος​
 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
(Επικήδειες ομιλίες-φώτο)
Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού δασκάλου της ψαλτικής τέχνης Χαριλάου Ταλιαδώρου στο Ιερό Ναό Αναστάσεως Κυρίου στα Νέα Κοιμητήρια Θεσσαλονίκης, χοροστατούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου και συμπροσευχομένου του Πρωτοσυγκέλου της Ι.Μ.Θ. Αρχιμ. Ιακώβου Αθανασίου, εκπροσώπου του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.
Μαθητές του εκλιπόντος με προεξάρχοντα τον κ. Στυλιανό Ζαχαρίου, διάδοχό του στο αναλόγιο της Αγίας Σοφίας και τον Λαμπαδάριο του κ. Χρήστο Τογκαρίδη, απέδωσαν τους ύμνους της Εξοδίου ακολουθίας, εκπροσωπώντας τους εκατοντάδες μαθητές του αλησμόνητου δασκάλου που διηκόνισε το ιερό αναλόγιο τόσα χρόνια, αφήνοντας πίσω του μια λαμπρή κληρονομιά και παρακαταθήκη.
Περισσότερα, εδώ.
 
Πολλοί ηταν αυτοι που στο άκουσμα της εκδημίας του δασκάλου ,βρηκαν την ευκαιρία ,να ανεβασουν ,μια προςωπικη ιστορία ,μια εμπειρία ,ενα συμβάν ,μια φωτογραφία ,ασχέτως πόσο καλα τον γνώριζαν ,αν μαθήτευσαν σε αυτόν κλπ .
Συγκινητικό απο,την μια ,αλλα μου θυμίζει και κάτι ρεπορτάζ τηλεοπτικών καναλιών ,που οταν πεθαίνει μια προσωπικότητα ,κατευθείαν προβαλλουν καποιο αφιέρωμα ,λες και το χαν έτοιμο απο καιρό .
Εγω λοιπον ,δεν θα μοιραστω καμια προσωπική στιγμη μαζί του .
Τις κρατάω για τον εαυτό μου ,με αγάπη .
Θα σας αφηγηθώ μια ιστορία που γνωρίζω προσωπικά μεν ,δεν αφορα εμενα δε .
Ο Ταλιαδώρος ,ηταν απο τους ψάλτες ,απο τις εμβληματικές μορφές του αναλογιου,που ειχαν οπως λέμε προςωπικο κοινό ,οχι απαραίτητα ανθρώπους που γνώριζαν μουσική .
Ετσι ,οταν ημουν ,μικρός σε παιδική ηλικία και ανέβηκα στο αναλόγιο και αρχισα δειλά δειλά να ασχολούμαι με την ψαλτική ,ειχα γνωρίσει ενα συμπαθητικό γεροντάκι .
Απλος άνθρωπος ,αγρότης και χωρίς γραμματική μόρφωση .
Μας συνέδεε ,μια συγγένεια εξ αγχιστείας .
......
-ώστε ψάλλεις ,έμαθα λοιπόν ,Ε ;;;(μου λέει χαμογελώντας )
- μαθαίνω ,του λεω !
-....τον Ταλιαδωρο ,τον ξέρεις ;;;!!
Εμαθα λοιπόν για αυτόν ,πως ολα του τα χρόνια ,η μοναδικη του διασκέδαση ,ηταν κάθε Κυριακή πρωί ,να ετοιμαστεί ,να ξυριστεί ,να βάλλει το κουστουμάκι του ,να πάρει το πρώτο τραινο που περνούσε (γύρω στις 5.20 ) και να κατέβει απο το χωριό (Μαρινα Νάουσας ) στην θεσσαλονικη ,να παει στην Αγία Σοφιά ,να ακούσει τον Ταλιαδωρο !
Ακολουθως ,να πιει παραλιακά το καφεδάκι του και να επιστρέψει στο χωριό του .
Κάποτε λοιπόν τον ρώτησα ,αν ποτε πήγε κοντά στον δασκαλο ,να δώσει γνωριμια .
Οχι ,μου απάντησε .
Για ποιο λόγο ;
τι εχω να πω ,η τι εχει να πει ο Ταλιαδωρος με μενα ;
εγω γράμματα δεν ξερω ...
Ο σεβάσμιος αυτός γέροντας ,ηταν παπους της θείας μου (γυναίκα του αδελφού της μάνας μου )
Η πλάκα ειναι ,ότι επι χρόνια ολόκληρα , ο παππούς κατέβαινε στην θεσσαλονικη κάθε Κυριακή και κανεις δεν γνώριζε τον λόγο ,μεχρι που έγινε αυτή η στιχομυθία ,ενα καλοκαιρι ,σε ενα χωραφι στην Μαρινα ,στην Συγκομιδή ροδακινων ...
Ας ειναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει ,και τους δυο ...
 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
"Εις μνημόσυνον αιώνιον..."

Σαράντα (40) ημέρες συμπληρώθηκαν από την κοίμηση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Πρωτοψάλτη επί 65 και πλέον συναπτά έτη του Καθεδρικού Ναού Της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης Χαρίλαου Ταλιαδώρου.
Περισσότερα, εδώ.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!
 
Last edited:
Top