Εκοιμήθη ο Δάσκαλος Χαρίλαος Ταλιαδώρος

Γιάννης Μουσελλής19

Φοιτητής Νομικής
Αιωνία η μνήμη του Δασκάλου! Τον "γνώρισα" μέσα από διηγήσεις του δασκάλου μου και κάθε συζήτηση γύρω απ' τον κυρ Χαρίλαο, με συνέπαιρνε! Έμαθα αρκετά πράγματα από αυτόν, έστω και εξ αποστάσεως...του είμαι ευγνώμων!
Καλή Ανάσταση Άρχοντα!!!
 

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Άλλος ένας μέγας μας άφησε. Άνθρωπος φαινόμενο, μοναδικό φωνητικό ταλέντο και άριστη μουσική αντίληψη.
Πολλοί λένε δεν έχουμε ηχογραφήσεις από την αρχαία ελληνική μουσική, τους απαντώ, άνθρωποι σαν τον Ταλιαδώρο είναι οι ηχογραφήσεις αυτές της αρχαίας αρμονικής, εκεί να ψάξετε την αρχαία Ελλάδα πρώτα κι όχι στα χειρόγραφα.
Μας άφησε τεράστια παρακαταθήκη, ο Θεός να τον αναπαύσει.
 

Anton Pap

New member
Τον Μετέθεσε ο Κύριος από τα επίγεια, τα πρόσκαιρα και φθαρτά στα επουράνια κι αιώνια, για να Ψάλλει και να Υμνεί τη Θεία Δόξα ΜΑΖΙ με τις Αγγελικές Τάξεις και τους άλλους Μεγάλους Μουσικοδιδασκάλους της Θριαμβεύουσας Εκκλησίας μας .... ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ .... ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ του ....!!!!
 
Μεγάλη λύπη για τον ανεπανάληπτο Δάσκαλο. Και μεγαλύτερη που η εξόδιος ακολουθία θα γίνει απουσία των χιλιάδων μαθητών και θαυμαστών του. Ο ναός της του Θεού Σοφίας οφείλει, εν πολλοίς, την αίγλη του, στον γίγαντα αυτόν της εκκλησιαστικής μουσικής που τόσα χρόνια διακόνησε. Από όλη την Ελλάδα κατέφθαναν οι φιλακόλουθοι για να ακούσουν τον ένα και μοναδικό Χαρίλαο. Αφήνει τεράστια παρακαταθήκη που θα μας συντροφεύει στο αναλόγιο, για όσο το επιτρέψει ο Κύριος. Καλόν Παράδεισο Δάσκαλε, και καλή Ανάσταση.
Έτσι λοιπόν κλείνει ο κύκλος των Μεγάλων Ιεροψαλτών της Θεσσαλονίκης. Πρίγγος, Χρύσανθος, Παναγιωτίδης, , Καραμάνης, Χαρίλαος (κατά σειρά εκδημίας), με τους τέσσερις τελευταίους να έχουμε την χαρά και την τιμή να διδάσκουν στην σχολή βυζαντινής μουσικής Θεσσαλονίκης. Αιωνία τους η μνήμη.
 

ARGITAN

Παλαιό Μέλος
Πάει και ο τελευταίος της μεγάλης τριάδας (Καραμάνης,Χρύσανθος Ταλιαδώρος), που δηιρούργησε και εδραίωσε στη ψαλτική κοινότητα τη σπουδαία ψαλτική σχολή της Θεσσαλονίκης.
Φωνή αξεπέραστη,Θα μείνει στη ψαλτική μνήμη σαν μια από τις πιο σπουδαίες που πέρασαν.
Ρέκορντμαν υπηρεσίας σε ένα ναό, όπως και ενεργούς ψαλτικής δράσεως.
Μοναδικός....
Ο Θεός να τον αναπαύσει και να τον κατατάξει ένθα οι χοροί των απ αιώνων μαϊστόρων ψαλτών , υμνούν το μεγαλείο του.
Εμείς οι περιλειπόμενοι, θα τον θυμόμαστε και θα λέμε και εγώ τον 'άκουσα, κι εγώ τον γνώρισα... Αιωνία του η μνήμη.
 

antonios

Αετόπουλος Αντώνιος
Ο Θεός να τον αναπαύσει. Είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος ψάλτης που να μην τον επηρέασε, με κάποιο τρόπο, ο μέγας Ταλιαδώρος. (θυμάμαι να ψάχνω για κασέτες του στα βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης με νοσταλγία... ). Αιωνία του η μνήμη.
 

Υάκινθος B

Well-known member
Πλήρης ημερών ο Μέγας ερμηνευτής και δάσκαλος Χαρίλαος Ταλιαδώρος ! Ευτύχησα να τον έχω δάσκαλο στη σχολή Β.Μ της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Πήρα πολλά απ΄αυτόν και πως είναι δυνατόν να μην ωφεληθείς όταν έχεις τέτοιους δασκάλους, πρέπει να είσαι τυφλός σε όλες σου τις αισθήσεις . Όπως κέρδισα πολλά και από την συναναστροφή μου με τον άλλο γίγαντα της Β.Μ τον αείμνηστο Α. Καραμάνη. Το πιο λυπηρό όμως είναι, ότι πραγματικά μετά απ αυτούς επήλθε το χάος. Κάποια φορά έψαλα αριστερά του σε ναό εκτός Θεσσαλονίκης , ήταν περίπου ένα χρόνο μετά τον αδόκητο θάνατο του Χ. Θεοδοσόπουλου. Ύστερα στο τραπέζι μου έκανε εντύπωση με πόσο σεβασμό και εκτίμηση μιλούσε για τον εκλιπόντα αν και πολλοί τους θεωρούσαν ανταγωνιστές. Θυμάμαι που έλεγε συχνά ότι εγώ όταν ανεβαίνω στο αναλόγιο ξεχνάω όλα μου τα προβλήματα ότι και να μου έχει συμβεί. Όταν έμαθα ότι δεν πηγαίνει πια να ψάλλει το είπα : να δείς τώρα που ο Ταλιαδώρος θα πεθάνει. Αιωνία του η μνήμη !
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Ο θεός να αναπαύει την ψυχή του Χαρίλαου Ταλιαδώρου! Ήταν ο μουσικός μου «παππούς» καθότι δάσκαλος του δασκάλου μου. Τον έζησα και στην Ηλεία που ερχόταν συχνά και στη Θεσσαλονίκη οπου πήγαινα ειδικά στην Αγία Σοφία όπως και τόσοι πολλοί να τον ακούσω. Η κληρονομιά που μας αφήνει τεράστια. Μακάρι όλοι οι ψάλτες να φτάσουμε τα χρόνια του και να ψάλλουμε μέχρι το τέλος όπως εκείνος. Αιωνία του η μνήμη!
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
Πάει και ο τελευταίος της μεγάλης τριάδας (Καραμάνης,Χρύσανθος Ταλιαδώρος), που δημιούργησε και εδραίωσε στη ψαλτική κοινότητα τη σπουδαία ψαλτική σχολή της Θεσσαλονίκης......
Για να είμαστε πιο ακριβείς, όταν αναφερόμαστε στους "μεγάλους ψάλτες", του 20ου αιώνα, της Θεσ/νίκης, προσδιορίζουμε "πεντάδα"!
Έχετε παραλείψει τους αείμνηστους, Αθανάσιο Παναγιωτίδη ('τιτάνα των αναλογίων) & Αβραάμ Ευθυμιάδη "τον Πατριάρχη της θεωρίας της ΕΒΜ"!
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΩΝ!
Καλή Ανάσταση!

ΥΓ: "'Εφυγε", σχεδόν μαζί με το Λαμπαδάριό του.......
 
Last edited:

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Εις μνημόσυνον αιώνιον του μεγάλου Δασκάλου και Άρχοντος παρατίθεται ένα λιγότερο γνωστό κείμενό του:

«Η Βυζαντινή μουσική και η συμβολή της Θεσσαλονίκης στη διατήρηση και διάδοσή της», Νέα Εστία 118 (1985) τευχ. 1403, 251-255

Αιωνία του η μνήμη,

Δ.


ΥΓ Πιθανόν να το έχω αναρτήσει και στο παρελθόν.

ΥΓ2 Είχε αναρτηθεί εδώ από τον @Θεόδωρος Αιτωλός σε άλλη ψηφιοποίηση.
 

Attachments

  • ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ 1985 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΘΡΟ ΧΤ.pdf
    2.1 MB · Views: 123
Last edited:
Top