Εκδημία Χρήστου Χατζηνικολάου

Στις 4 τα ξημερώματα απεβίωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ι.Ε.) και του Παννεληνίου Συνδέσμου Ελλάδος Χρήστος Χατζηνικολάου.
 

karastamatis ioannis

Ιωάννης Καρασταμάτης
Στις 4 τα ξημερώματα απεβίωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ι.Ε.) και του Παννεληνίου Συνδέσμου Ελλάδος Χρήστος Χατζηνικολάου.

Καλο παραδεισο Χρηστο μου και καλη ανταμωση!!!
 

darlasis

Γεώργιος Δαρλάσης
Αγαπητέ μας Πρόεδρε, αγωνιστή και συνάδελφε, αποχαιρετούμε όλοι μας σήμερα, έναν άξιο δάσκαλο, καθηγητή, ιεροψάλτη και Πρόεδρο των Ιεροψαλτών της Ελλάδος και του Παννελληνίου Συλλόγου Ιεροψαλτών Αθηνών, επί σειράν ετών, και θλιβόμεθα για την ξαφνική σου εκδημία.
Σε αποχαιρετούμε με αναγνώριση, με σεβασμό, με ευγνωμοσύνη και με επίγνωση ότι, οι αξίες αυτές, τις οποίες δίδαξες ως υπηρέτης του αναλογίου, μας δίδαξαν και όλους εμάς.

Καλό σου ταξίδι αγαπητέ μας Χρήστο.
Αιωνία σου η μνήμη.

Γεώργιος Δαρλάσης
Πρόεδρος Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας
 
Last edited:

kakofonix78

Δημήτριος Παπάνης
Σημερα στις 4 τα ξημερώματα απεβίωσε ο επι 48 έτη Πρωτοψάλτης της Αγίας Παρασκευής της ομώνυμης περιοχής Χρίστος Χατζηνικολάου! Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθή κατά πάσα πιθανότητα την Δευτέρα!
Ο Θεός να τον αναπαύσει!
 

kakofonix78

Δημήτριος Παπάνης
Επι 48 έτη Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής! Ο Θεός να τον αναπαύσει!
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Επληροφορήθην κι εγώ το πρωί την τρίτη αυτή ψαλτική απώλεια σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, μετά από αυτές των αειμνήστων Ευαγγέλου Λιναρδάκη και Παύλου Μπιλάλη. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την προσεχή Δευτέρα 13/12 και ώρα 3 μ.μ. στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής (επί της οδού Μεσογείων, στην πλατεία του ομωνύμου Δήμου, λίγο πριν την ΕΡΤ). Χρόνια γνωρίζαμε τον δάσκαλο και, πάνω απ' όλα, χρυσό άνθρωπο και πάντα πρόσχαρο Χρίστο Χατζηνικολάου, ο οποίος μας έδειχνε ποικιλοτρόπως τη συμπάθεια που μας έτρεφε, τελευταία δε φορά συμψάλλαμε στην Αγ. Παρασκευή την 28η Οκτωβρίου. Αιωνία σου η μνήμη σεβαστέ διδάσκαλε, θα σε θυμόμαστε πάντα!
 
Καλό Παράδεισο αδελφέ μας κ.Χρήστο.
Είχα την τιμή να γνωρίσω στις διπλωματικές μου εξετάσεις εκείνον και
την σύζηγό του. Εξαιρετικός άνθρωπος και απλός. Για τις ψαλτικές του ικανότητες δεν νομίζω ότι μπορώ εγώ να πω κάτι.
Ήταν δάσκαλος του δασκάλου μου ( Σπυρίδων Παυλάκης ) και γι αυτό η απώλειά του γίνεται ακόμη πιο στενάχωρη.
Ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχούλα σου δάσκαλε μας.
 
Last edited:
Καλό Παράδεισο αδελφέ μας κ.Χρήστο.
Είχα την τιμή να γνωρίσω στις διπλωματικές μου εξετάσεις εκείνον και
την σύζηγό του. Εξαιρετικός άνθρωπος και απλός. Για τις ψαλτικές του ικανότητες δεν νομίζω ότι μπορώ εγώ να πω κάτι. Ήταν δάσκαλος του δασκάλου μου ( Σπυρίδων Παυλάκης ) και γι αυτό η απώλειά του γίνεται ακόμη πιο στενάχωρη.
Ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχούλα σου δάσκαλε μας.

Μαζι με τον συμμαθητη μου καταθετω και γω την εμπειρια της γνωριμιας μου μαζί του
Απλός τη καρδία και εύχαρος πρώτα και μετά ψάλτης....
Αυτό που λείπει από πολλούς μας...
...Νομίζω οτι απο σήμερα κιόλας θα ψάλει χωρίς να κουράζεται ποτέ......
...Καλό παράδεισο δάσκαλε
 

chanendes

Ιωάννης Π. Αχιλλιάς
Σαν πολλοί ψάλτες να "φεύγουν για τον ουρανό" τούτο το Σαραντάημερο...!
[είναι η τρίτη κοίμηση που πληροφορούμαστε μέσα σε σκάρτο μήνα]
τι έγινε;;; θανατικό έπεσε;;; για λίγη προσοχή συνάδελφοι...
Ειδικά τώρα με τα κρύα και τις γρίπες...


ο Θεός να τον αναπαύσει και να παρηγορήσει τους οικείους του...
 

chanendes

Ιωάννης Π. Αχιλλιάς
Επι 48 έτη Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής! Ο Θεός να τον αναπαύσει!

η Αγία Παρθενομάρτυς Παρασκευή σίγουρα θα έχει πολλά να πει στο Θεό για την ψυχούλα του...

καλό Παράδεισο!!!
 

teofilos3

Γεώργιος Παλιούρας
Δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω.
Στα υπέρ του πέραν των άλλων είναι ότι επί των ημερών του ως προέδρου συντάχθηκε και τελικά ψηφίστηκε ο εν ισχύει ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΏΝ.
Ο Θεός να τον αναπαύσει -Καλό παράδεισο.
 
Σήμερον χαίρει μεν η 'Ανω Ιερουσαλήμ,τω ερχομω του ευλαβούς Χρήστου εν ταις αγκάλαις του Δεσπότου Χριστού,στενάζει δε, και βοά η ομήγυρις των διακόνων των αναλογίων δια την εκδημίαν αυτήν,του χρυσού ανθρώπου,του σοφού διδασκάλου,του άξιου αγωνιστού και ψάλλει μετα δακρύων "Μακαρία ἡ ὁδός, ᾗ πορεύει σήμερον, ὅτι ἡτοιμάσθη σοι τόπος ἀναπαύσεως".Τώρα ξέρουμε κ.Χρήστο, ότι ψάλλεις μαζί με τους Αγγέλους μπροστα στον Θρόνο.Ας σ'έχει στα δεξιά του ο Κύριος ,με τις πρεσβείες πάντων των Αγίων και της Θεοτόκου. Αιωνία σου, να είναι η μνήμη.
 
Last edited:

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Όχι, επανδρώνονται τα ουράνια αναλόγια. Ελπίζω να αξιωθώ μιας θέσης αριστερά. (και όχι μιας θέσης στα αριστερά του Κυρίου....φευ...")
 

chanendes

Ιωάννης Π. Αχιλλιάς
αν είναι έτσι, μακάρι να' μαι κι εγώ στο "Λαμπαδαρικόν"... κι ας κρατάω μόνον ίσο... δε με νοιάζει!
 

Euterpios

Κωνσταντίνος Πολίτης
Έφυγε από κοντά μας ο "Πρόεδρος" των ψαλτών, ο αγαπητός Χρήστος Χατζηνικολάου, επί μισό αιώνα Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού ναού της Αγίας Παρασκευής Αττικής.

Γεννήθηκε στα Σκουρέικα της Σάμου το 1935 και τα πρώτα βήματα στην ψαλτική τα έκανε με τον διακεκριμένο Σάμιο Πρωτοψάλτη του Παναγίου Τάφου Εμμ. Βαμβουδάκη. Σπούδασε στην Πάντειο και στο Εθνικό Ωδείο.

Υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως Καθηγητής Μουσικής και Γυμνασιάρχης, στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στην Ωδειακή Εκπαίδευση ως Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου.

Υπήρξε πρωτοστάτης του ιεροψαλτικού συνδικαλισμού από το 1964 μέχρι το 2007 περίπου. Διετέλεσε Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών "Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός" καθώς και συνιδρυτής και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ).

Επί των ημερών του η ιεροψαλτική τάξη γνώρισε σημαντική πρόοδο τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο. Γνώρισε όμως και σημαντικές έριδες και αντιπαραθέσεις. Θα μείνουν στην ιστορία οι παλιές κόντρες με το Σύρκα, κατόπιν, στις αρχές του ’80 με τον Κατσιφή, αργότερα με το Βασιλικό, με τον Ηλία Γιουρούκο και τελευταία η κάθετη αντιπαράθεσή του με τη Μέθοδο του Σίμωνα Καρρά καθώς και με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο.

Επί θητείας του ψηφίστηκε, ο πρώτος στην ιστορία, Κανονισμός Ιεροψάλτου από την Εκκλησία της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο, με τον οποιο τον συνέδεε στενή φιλία.

Με τον Χρήστο Χατζηνικολάου με συνέδεσαν, προσωπικά, πολλά και με... χώρισαν τα τελευταία χρόνια πολλά. Αφιερώσαμε άπειρες ώρες σε κοινούς σκοπούς μαζί, δημιουργήσαμε και ωραία πράγματα, όμως οι συγκρουσιακές επιλογές του στα μουσικολογικά ζητήματα ...με ανάγκασαν να παραιτηθώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών, του οποίου ήμουν και από τα νεώτερα μέλη (από συστάσεώς του το 1909...). Παραιτήθηκα όχι τόσο γιατί διαφωνούσα αλλά γιατί πίστευα (και πιστεύω) ότι οι Σύλλογοι πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν τους ψάλτες.

Τελικά είναι.... "πατροκτονία" ο απογαλακτισμός από τον μέντορά σου και η ανάπτυξη της προσωπικής ιδεολογικής (και στην περίπτωσή μας, καλλιτεχνικής ή και διδακτικής) πορείας; Αυτό το ερώτημα θα με συντροφεύει πάντα.

Από σήμερα ο Χρήστος Χατζηνικολάου θα υμνεί τον Πανάγαθο μετέχοντας και αυτός στην παλαίφατη σεπτή χορεία των κεκοιμημένων ιεροψαλτών που τόσο αγάπησε. Του αφιερώνω το ψαλτοτράγουδο του Κατσιφή που τόσο του άρεσε να τραγουδάει στις ψαλτοσυνάξεις μαζί με τους φίλους του, τον Συρεγγέλα, τον Συντελή, τον Παπαντωνόπουλο, και πολλούς άλλους παλαιούς πια...

"Θεέ μου σε παρακαλώ, όταν θε να πεθάνω
ας ξαναγίνω ψάλτης σου, στον κόσμο τον επάνω.
Γιατί οι ψάλτες ειν, τ'αηδόνια που σε υμνολογούνε
απ τη γη τους διάλεξες, να σε δοξολογούνε.
Και μέσα στον παράδεισο, στην σιγαλιά τη θεία,
με πατριάρχες θα' στηνα, ουράνια λειτουργία.
Τους λαμπρούς απ'το συνάφι θα συνάξω,
δυο χορούς μες τον παράδεισο, όπως στη γη θα φτιάξω.
Τον Ιάκωβο. Ναυπλιώτη,θάχω Πρωτοψάλτη,
τον σεβάσμιο τον γέρο Πάντα κανονάρχη.
Καμπανίδη και Μουτάογλου και τον Πετρίδη,
θα βάζα να βόηθαγαν τον γέρο στο στασίδι.
Στο ζερβί το αναλό'ι, Πρίγγο και Δουκάκη,
και τον μελιστάλαχτο τον Κανακάκη.
Δίπλα θάναι ο γέρο Σύρκας,ο Μητρός κι ο Βιγγάκης
ο Σπύρος Παναγόπουλος, κι ο φίλος ο Σωκράτης.
Την προσευχή μου αν άκουγες, ώ πλάστη και Θεέ
οι ψάλτες δεν θα πέθαιναν ποτέ..."

Αιωνία σου η μνήμη, δάσκαλε.
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
E ναι, για ίσον συζητάμε. Θα ψάλλει ο φίλος Πέτρος λογικά.
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
αν είναι έτσι, μακάρι να' μαι κι εγώ στο "Λαμπαδαρικόν"... κι ας κρατάω μόνον ίσο... δε με νοιάζει!
Εγώ βολεύομαι και... παπαδάκι στο ιερό!
 

sokrates

Σωκράτης Μαραγκουδάκης
Ένα μεγάλο κενό στον ψαλτικό κόσμο δημιουργήθηκε. Καλό παράδεισο δάσκαλε.
 
Top