Εκδημία Κωνσταντίνου Μάρκου

Diogenes

Νέο μέλος
Κοιμήθηκε ο Δάσκαλος της Εθνικής μας μουσικής Κωνσταντίνος Μάρκος
21 Σεπτεμβρίου 2022​

Εκοιμήθη σήμερα Κωνσταντίνος Ι. Μάρκος, ένας σπουδαίος ερευνητής της Εθνικής μας μουσικής, Βυζαντινή και Δημοτικής. Ο αλησμόνητος “δάσκαλος” της πατρώας ελληνικής μουσικής τέχνης και διευθυντής της Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής Χορωδίας του Δήμου Παιανίας άφησε πίσω του μια μεγάλη καταγεγραμμένη έρευνα από 3.000 δημοτικά τραγούδια από όλο τον ελληνικό χώρο, έχοντας συντάξει πολλές ανέκδοτες εργασίες αναφερόμενες στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική, στα δημοτικά μας τραγούδια και την Βυζαντινή μουσική παλαιογραφία.

Ο Κωνσταντίνος Ι. Μάρκος εγεννήθη το 1938 στο χωρίο Κονιάκος Δωρίδος. Από την παιδική του ηλικία είναι κάτοικος Αιγάλεω, από το μεικτό οκτατάξιο Γυμνάσιο τού οποίου, την περιβόητη «παράγκα», απεφοίτησε.

Πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, τής Θεολογικής Σχολής Αθηνών και καθηγητής τής Βυζαντινής Μουσικής υπηρέτησε επί δεκαπενταετία ως δάσκαλος και καθηγητής σε ιδιωτικά σχολεία τού Δήμου μας και ακολούθως στη Δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι τής συνταξιοδοτήσεώς του. Παραλλήλως ασχολήθηκε επισταμένως με την εθνική μουσική (Βυζαντινή και Δημοτική).

Εκτός των ωδειακών του σπουδών είχε διδασκάλους εγκρίτους μουσικούς όπως οι: Νικόλαος Βλαχόπουλος, Στυλιανός Μπονάνος, Θεόδωρος Χατζηθεοδώρου, Ιωάννης Θεοδωρίδης και Νικόλαος Κακουλίδης. Κυρίως όμως εμαθήτευσε πλησίον τού διαπρεπούς εθνομουσικολόγου Σίμωνος Καρά, όπου εδιδάχθη και την παλαιογραφία τής Βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής.

Στην σχολή τού «Συλλόγου πρός Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής» τού Σίμωνος Καρά διετέλεσε επί 17 έτη μουσικοδιδάσκαλος και συνεργάτης. Υπηρέτησε ώς πρωτοψάλτης διαφόρων ναών και σήμερα είναι πρωτοψάλτης τού Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Αιγάλεω.
Είναι συγγραφέας των εξής βιβλίων: Δημοτικά τραγούδια Κονιάκου Δωρίδος, 1978, σελ. 278. Ακριτικά Δημοτικά Τραγούδια, 2 τόμοι, 1995-96, σελ. 588. Ιστορικά Δημοτικά Τραγούδια τής Αλώσεως με ιστορική και μουσικολογική εισαγωγή, 1998, σελ. 237. Επετειακά Δημοτικά Τραγούδια, τόμος Α’ 2010, σελ. 403. Επετειακά Δημοτικά Τραγούδια, τόμος Β’ 2011, σελ.χχχ Ελληνικά Κάλαντα – Εκλογή, 2011, σελ. 732.(Όλα τα ανωτέρω έχουν εκδοθή σε βυζαντινή και ευρωπαϊκή σημειογραφία.) Η Ακολουθία τού Ακαθίστου Ύμνου, 1994, σελ. 192. Αι ακολουθίαι τού Μεγάλου και Μικρού Παρακλητικού Κανόνος, 1997, σελ. 188(εκδόσεις πολυτελείς για ιερείς και ιεροψάλτες). Επιμελήθηκε τού Ειρμολογίου Ιωάννου τού Πρωτοψάλτου το οποίο και συνεπλήρωσε. Καταρτίσθηκαν έτσι τρεις τόμοι εκ των οποίων εκυκλοφόρησε προσφάτως ο πρώτος (2002, σελ. 500). Ασματική Ακολουθία εις την θαυματουργός εικόνα τής Παναγίας τής Ατταλειωτίσσης (τη αιτήσει Ατταλειωτών). Ασματική Ακολουθία εις τον Άγιον Ευγένιον τον Τραπεζούντιον. Θεωρία και πράξη της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τόμος Α’, 2010 , σελ. 374.

Έχει συντάξει πολλές ανέκδοτες εργασίες αναφερόμενες στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική, στα δημοτικά μας τραγούδια και την Βυζαντινή μουσική παλαιογραφία. Έχει καταγράψει περισσότερα από 3.000 δημοτικά τραγούδια από όλο τον ελληνικό χώρο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και σε μουσικολογικά συνέδρια ως εισηγητής. Εδημιούργησε και διευθύνει την Χορωδία Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής τού Δήμου Παιανίας η οποία συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


(Από: https://www.pemptousia.gr/2022/09/k...is-ethnikis-mas-mousikis-konstantinos-markos/)
 

Deacon

Παλαιό Μέλος
k-markos10-768x524.jpg
O Θεός να τον αναπαύσει. Μεγάλη η προσφορά του και ήταν και εξαιρετικός σαν άνθρωπος. Είχα πολλές φορές την τιμή να συνομιλήσω μαζί του.
Με συγκίνηση είδα αυτή την φωτογραφία. Στην χορωδία που διευθύνει εδώ ο αείμνηστος Μάρκου (Χορωδία Δήμου Παιανίας) συμμετέχουν και διακρίνονται και οι γονείς μου (κι ο μακαριστός πατέρας μου) που ήταν μέλη στο τμήμα δημοτικής μουσικής για χρόνια. Διακρίνονται επίσης πολλοί σπουδαίοι ιεροψάλτες των Μεσογείων, όπως ο Σπύρος Αποστόλου, ο Δημήτρης Χατζηαργύρης, ο Βασίλης (Λάκης) ο Αργυρός, ο Σπύρος (νυν π. Τιμόθεος) Αγγελής και άλλοι.
 

Diogenes

Νέο μέλος
ΑΠΟ: https://www.ogdoo.gr/epikairotita/k...kalos-vyzantinis-mousikis-konstantinos-markos

Πέθανε ο σπουδαίος δάσκαλος Βυζαντινής μουσικής Κωνσταντίνος Μάρκος

Προσέφερε ανεκτίμητο έργο για σπουδαστές, μουσικούς, μουσικολόγους καταγράφοντας την ιστορία του παραδοσιακού τραγουδιού.

Κώστας Μπαλαχούτης

1663915348156.jpeg

Τα μεστά λόγια του σολίστα στο κανονάκι, συνθέτη και μουσικοδιδάσκαλου Μανώλη Καρπάθιου για τον Κωνσταντίνο Μάρκο σκιαγραφούν με πληρότητα την προσωπικότητα και προσφορά του τελευταίου:

«Έφυγε από κοντά μας ένας εκ των τελευταίων μεγάλων διδασκάλων της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής,ο Κωνσταντίνος Μάρκος. Σεμνός, σοβαρός, γλυκύτατος, σε κέρδιζε με την απλότητά του και τον ευθύ χαρακτήρα του. Πολυγραφότατος, πηγή γνώσης για την ελληνική μουσική, κινήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα προσφέροντας ανεκτίμητο έργο για σπουδαστές, μουσικούς, μουσικολόγους.

Είχε τεκμηριωμένη γνώση, επιστημονική μέθοδο και έντονο βίωμα. Θα τον χαρακτηρίζαμε ως παλαιοέλληνα, πιστό στις αυστηρές παραδόσεις της φυλής μας αλλά και ανθρώπινο συνάμα χαρίζοντας απλόχερα το χαμόγελο του σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.Άλλος ένας μεγάλος αφανής μας αποχαιρέτησε για το αιώνιο ταξίδι».

1663915421249.jpeg
Ο Κωνσταντίνος Μάρκος με τους Γρηγόρη Νταραβάνογλουκαι Μανώλη Καρπάθιο

Ο Κωνσταντίνος Ι. Μάρκος γεννήθηκε το 1938 στό χωρίο Κονιάκος Δωρίδος. Από την παιδική του ηλικία είναι κάτοικος Αιγάλεω, από το μεικτό οκτατάξιο Γυμνάσιο τού οποίου, την περιβόητη «παράγκα», αποφοίτησε.

Πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, τής Θεολογικής Σχολής Αθηνών και καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής υπηρέτησε επί δεκαπενταετία ως δάσκαλος και καθηγητής σέ ιδιωτικά σχολεία τού Δήμου και ακολούθως στη Δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι τής συνταξιοδοτήσεώς του. Παραλλήλως ασχολήθηκε επισταμένως με την εθνική μουσική (Βυζαντινή καί Δημοτική).

Εκτός των ωδειακών του σπουδών είχε διδασκάλους εγκρίτους μουσικούς όπως οι : Νικόλαος Βλαχόπουλος, Στυλιανός Μπονάνος, Θεόδωρος Χατζηθεοδώρου, Ιωάννης Θεοδωρίδης και Νικόλαος Κακουλίδης. Κυρίως όμως μαθήτευσε πλησίον τού διαπρεπούς εθνομουσικολόγου Σίμωνος Καρά, όπου διδάχθηκε και την παλαιογραφία τής Βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής. Στην σχολή τού «Συλλόγου πρός Διάδοσιν τής Εθνικής Μουσικής» τού Σίμωνος Καρά διετέλεσε επί 17 έτη μουσικοδιδάσκαλος και συνεργάτης. Υπηρέτησε ως πρωτοψάλτης διαφόρων ναών.

1663915507046.jpeg

Είναι συγγραφέας των βιβλίων:
Δημοτικά τραγούδια Κονιάκου Δωρίδος, 1978, σελ.278.
Ακριτικά Δημοτικά Τραγούδια, 2 τόμοι, 1995-96, σελ.588.
Ιστορικά Δημοτικά Τραγούδια τής Αλώσεως με ιστορική και μουσικολογική εισαγωγή, 1998, σελ.237.
Επετειακά Δημοτικά Τραγούδια, τόμος Α' 2010, σελ.403.
Επετειακά Δημοτικά Τραγούδια, τόμος Β' 2011, σελ.χχχ
Ελληνικά Κάλαντα - Εκλογή , 2011, σελ. 732.
(Όλα τα ανωτέρω έχουν εκδοθεί σέ βυζαντινή και ευρωπαϊκή σημειογραφία)
Η Ακολουθία τού Ακαθίστου Ύμνου, 1994, σελ.192.
Αί ακολουθίαι τού Μεγάλου καί Μικρού Παρακλητικού Κανόνος, 1997, σελ.188(εκδόσεις πολυτελείς γιά ιερείς καί ιεροψάλτες).
Επιμελήθηκε τού Ειρμολογίου Ιωάννου τού Πρωτοψάλτου τό οποίο καί συνεπλήρωσε.
Ασματική Ακολουθία είς τήν θαυματουργός εικόνα τής Παναγίας τής Ατταλειωτίσσης (τή αιτήσει Ατταλειωτών).
Ασματική Ακολουθία είς τόν Άγιον Ευγένιον τόν Τραπεζούντιον.
Θεωρία και πράξη της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, 2010

Έχει συντάξει πολλές ανέκδοτες εργασίες αναφερόμενες στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική, στα δημοτικά μας τραγούδια και την Βυζαντινή μουσική παλαιογραφία. Έχει καταγράψει περισσότερα από 3.000 δημοτικά τραγούδια από όλο τον ελληνικό χώρο.
Έχει συμμετάσχει σέ πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και σέ μουσικολογικά συνέδρια ως εισηγητής.

Δημιούργησε και διηύθυνε την Χορωδία Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής τού Δήμου Παιανίας η οποία συμμετέχει σέ πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μάρκου θα γίνει την Παρασκευή στις 11.30 στον Άγιο Κωνσταντίνο στο Αιγάλεω.
 
Last edited:
Top