Εκδημία Ευαγγέλου Λιναρδάκη

kostaeri

Μπουσδέκης Κώστας
Με τον κ. Βαγγέλη μίλησα μερικές φορές στο τηλέφωνο αλλά και μέσω προσωπικών μηνυμάτων. Δεν ετυχε να γνωριστούμε από κοντά.

Ας ευχηθούμε όλοι να έχουμε την όρεξη και το ζήλο που έδειχνε σε όλες τις πτυχές της βυζαντινής μουσικής μέχρι την ηλικία του...


Ήταν από τους πρώτους που έστειλαν το πόνημά τους στο διαγωνισμό που διοργανώσαμε πέρυσι.
Ανεβάζω και εδώ το "άξιον εστίν" που μας έστειλε, σε ήχο πλ. δ΄ φθορικό και θα προσπαθήσω να το ηχογραφήσω την Παρασκευή στην πρόβα της χορωδίας μας, εις μνημόσυνον αιώνιον...

Ευχαριστούμε κύριε Βαγγέλη για όλα.
 

Attachments

  • 02. Linardakhs Euaggelos1.jpg
    126 KB · Views: 79
  • 02. Linardakhs Euaggelos2.jpg
    115.1 KB · Views: 49

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Γράφω μερικά ακόμα εδώ, δακρύζοντας φέρνοντάς τα στο νου.

Η πρώτη του επικοινωνία μαζί μου ήταν αν γινόταν να μεταφραστεί το analogion.com στα Ελληνικά γιατί δεν μπορούσε να το διαβάσει και ήθελε πολύ. Από τότε άρχισα να τα κάνω δίγλωσσα όπου μπορούσα, από παρακίνηση δική του.

Ήταν ο πρώτος που έκανε με δική του πρωτοβουλία ραδιοφωνική εκπομπή για τις Βυζαντινές χορωδίες της Αυστραλίας [mp3, 15 Mb]. Παρότι είχε πάθος με τους παλαιούς ψάλτες, εργάστηκε όσο λίγοι άλλοι για την προβολή και ανάδειξη νέων ιεροψαλτών. Παρότι ο ίδιος δεν είχε μαθητές βοήθησε νέους ψάλτες προσφέροντας ανιδιοτελώς ακούσματα που ο ίδιος είχε λιώσει παπούτσια και πλήρωσε πολλά χρήματα για να αποκτήσει όπως έλεγε.

Δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα, δε δίσταζε να πειραματιστεί
"Κασσιανή" (Ελεύθερη απόδοση στα ''Νέα Ελληνικά'')

Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εργασιακά θέματα για τα οποία είχε γράψει κάπου και μια ομιλία που συνόψιζε τις απόψεις που με σθένος υποστήριξε σε πολλά μηνύματά του στις αντίστοιχες συζητήσεις.

Η υποστήριξή του στο συντονισμό ήταν ανεκτίμητη αν και ίσως αφανής στους περισσότερους. Πόσες φορές με έπαιρνε τηλέφωνο και συζητούσαμε το τί δέον γενέσθαι, προσφέροντας την τεράστια εμπειρία και μετριοπάθειά του προς όλους ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές.

Το όραμά του ήταν το Ψαλτολόγιον και το διαδίκτυο γενικά να γίνει ένα μέσον που όλα τα μέλη θα ήταν ενεργά και θα συμμετείχαν με ότι είχε ο καθένας (λίγο ή πολύ) στη διάδοση της Ψαλτικής, όπως έλεγε ο ίδιος με παράπονο

«ΟΛΟΙ μας πρεπει και να προσφερουμε και οχι μονο να λαμβανουμαι .
Και βεβαια καποιοι ισως εχουν μεγαλλιτερες συλλογες απο αλλους , αλλα
εξακολουθω να πιστευω οτι ΟΛΟΙ ολο και κατι εχουν.»


Αναλώθηκε να μάθει να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε μεγάλη σχετικά ηλικία για να μπορεί να δίνει σε όλους μας και με αυτό τον τρόπο. Παρότι ομολογούσε οτι δεν κατέχει τα σχετικά από υπολογιστές, έδειξε έμπρακτα τί μπορεί να κατορθώσει το μεράκι και η αγάπη για αυτό που τον ενδιέφερε.

Παρακαλούσε τους νέους να μην καπνίζουν και να προσέχουν την υγεία τους την ώρα που ο ίδιος υπέφερε τις συνέπειες.

Αποκαλούσε τον εαυτό του μέτριο ψάλτη της επαρχίας αλλά αναδείχθηκε μεγάλος στην προσφορά και στην αγάπη του για την τέχνη και για τον ψάλτη. Έμεινε έξω από φατριασμούς που χαρακτηρίζουν συχνά τον κλάδο των ιεροψαλτών και παρότι είχε τις απόψεις του και τις υποστήριζε με πάθος, του ήταν απόλυτα φυσικό να είναι φίλος και συνεργάτης και ευεργέτης όλων.

Τον πονούσε πιό πολύ το να μην είναι κάποιος φίλος του παρά το να μην συμφωνούν στα μουσικά!

Ο καϋμός του ήταν τί θα απογίνει το ψαλτικό αρχείο του όταν αυτός φύγει. Μου έλεγε, «Ρε Δημήτρη, τί θα γίνουν όλα αυτά όταν εγώ φύγω;». Του είχα προτείνει να του φτιάξουμε ειδική ιστοσελίδα στο δίκτυο π.χ. linardakis.org και να τα ανέβαζε όλα εκεί αλλά μετά ξεχάστηκε αυτό καθότι δεν προλάβαινε ούτε αυτός ούτε εγώ. Ανέβασε άλλωστε τόσα στο Ψαλτολόγιον που έχει να ακούει κάποιος μια ζωή. Με έπαιρνε τηλέφωνο κάποτε και ρωτούσε: την άκουσες την εκπομπή του Σαββάτου; Να την ακούσεις, είναι καλή και να μου πείς σχόλια.

Ο μεγαλύτερος καϋμός του όμως ήταν για την κυρία Τόνια, μου έλεγε «αυτή σκέφτομαι μόνο, δεν με νοιάζει τίποτα άλλο. Είμαστε δεμένοι βλέπεις».

Ήθελε και ήθελα να βρεθούμε από κοντά. Ο Θεός είχε άλλα σχέδια. Δεν έχω λυπηθεί ποτέ τόσο πολύ για κάποιον που δεν γνώρισα από κοντά. Και όμως νιώθω σαν να έφυγε ένα μέλος της οικογένειας.

Ο κυρ-Βαγγέλης ψάλλει τώρα με τους «παλαιούς» που τόσο αγάπησε και εμείς μένουμε με την παρακαταθήκη που μας άφησε. Με το παράδειγμα που μας δίδαξε. Ας τον μιμηθούμε.

Αιωνία του η μνήμη.
 

vkoufog

Μέλος
Και εγώ δεν γνώρισα απο κοντά τον κυρ Βαγγέλη
εκτός ελαχίστων μηνυμάτων που ανταλλάξαμε στο forum

Για εμάς το PSALTOLOGION προσέφερε στην διάδοση της
Ψαλτικής Τέχνης - Πατριαρχικού ύφους, και όχι μόνο.
Βγήκαν όλα στο φως και έπαψε η Ψαλτική να είναι προ-
νόμιο των "λίγων" "θεματοφυλάκων".
Σχηματίσαμε άποψη και αντιληφθήκαμε την Αριστοτελική
σύνδεση της Τέχνης με την Μιμηση.

Ο κυρ Βαγγέλης αφήνει πίσω του έργο που θα το αξιολογήσουν
ίσως καλύτερα οι γενιές που θα ακολουθήσουν.

Τον ευχαριστούμε.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Κι εγώ τον κ. Βαγγέλη τον γνώρισα μόνο Διαδικτυακά και τηλεφωνικά. Πιστεύω πως είναι το άτομο που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το ανέβασμα του τεραστίου όγκου ηχογραφήσεων στο Ψαλτολόγιον, καθότι από την αρχή της δημιουργίας του επέμενε στην έκκληση να ανεβάσει ο καθένας ό,τι έχει, κάτι ριζοσπαστικό πριν 3 χρόνια, αφού ό,τι έβγαινε στο Διαδίκτυο προλάβαινε να βρίσκεται σχεδόν άμεσα στους μικρούς σκληρούς δίσκους όλων των διαδικτυωμένων μουσικοφίλων...

Κάποια στιγμή τον παρακάλεσα με μήνυμα για μία ηχογράφηση. Ήταν η αφορμή για να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά και εκεί γνώρισα έναν άνθρωπο εγκάρδιο και δοτικό, άνθρωπο που στα λίγα λεπτά ομιλίας αισθάνεσαι δικό σου. Αλλά και όσες φορές τον παρακάλεσα για κάποια ηχογράφηση την επόμενη μέρα την έβλεπα στην πόρτα μου!

Η προσφορά του ήταν σημαντική, αφού στο μέτρο των δυνατοτήτων του φρόντιζε να προσφέρει ό,τι μπορεί. Αν κάτι πρέπει να μας μείνει από όλη τη διαδρομή του είναι η δοτικότητα και η ευγένια αυτή, αλλά και ότι, όπως λένε και οι πολιτικοί μας, ήταν πάντα «ενωτικός» στις όποιες αντιπαραθέσεις, προβάλοντας και την προσωπική του προσωπική τοποθέτηση.

Αιωνία σου η μνήμη κ. Βαγγέλη! Εύχομαι ολόψυχα να ξαναβρεθείς με τον φίλο σου τον Χρύσανθο, το δάσκαλό σου Ι. Βουτσινά και τους άλλους ψάλτες που θαύμαζες και εκτιμούσες στον ψαλτικό χορό της θριαμβεύουσας εκκλησίας!
 

PavlosKouris

Pavlos Papadopaidi
Θα ήθελα πολύ να του ψάλλω το "Δεύτε τελευταίον ασπασμόν..." κλείνοντας τα μάτια κ αφήνοντας το Θεό να οδηγήσει το λαρύγγι μου.
Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε αδελφέ Βαγγέλη.

Συγκλονιστική κ καθολική συμμετοχή στο πένθος για έναν Μεγάλο λάτρη της Βυζαντινής Μουσικής που ήταν όμως κ Ωραίος άνθρωπος. Το διαδύκτυο είναι ένα θαύμα που μας χάρισε ο Θεός κ έτσι όλη η υφήλιος στέλνει τη βαθειά της λύπη για την εκδημία του Βαγγέλη Λιναρδάκη.


Ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχούλα σου κ μην κλαίτε ωρέ αδέρφια. Είναι χαρά στη πίστη μας η κοίμηση.Απαλλάχθηκε από τα εγκόσμια πόνο,λύπη,αγωνία,άγχος.Χαρείτε ΟΛΟΙ είναι με το Θεό κ τους μεγάλους ψάλτες.
 
Last edited:
Λυπήθηκα ιδιαίτερα εχθές μπαίνοντας στη σελίδα του "ψαλτολογίου" και αντικρύζοντας τη φωτογραφία του κυρ-Βαγγέλη μέσω της οποίας γίνονταν η αναγγελία της αποδημίας του. Το έργο του πολύ σημαντικό και η προσφορά του συνεχής και ατέρμονη στην Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική, κατά κοινή ομολογία.

"Ανάπαυσον Κύριε την ψυχήν του κεκοιμημένου δούλου Σου Ευαγγέλου εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός και παν αμάρτημα το παρ' αυτού πραχθέν ως αγαθός και φιλάνθρωπος Θεός, συγχώρησον"

"Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε και αείμνηστε αδελφέ ημών"
 

PanagiotisK

ως άνωθεν^
Κάθε φορά που μπαίνω στο ψαλτολόγιο και βλέπω τη φωτογραφία,

μου σφίγγεται το στομάχι... δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω...

Όποιος είχε επικοινωνία μαζί του, με καταλαβαίνει.

Όπως τον περιγράφουν τα παιδιά πιο πάνω, ακριβώς έτσι ήταν.

Θυμάμαι, λίγο πιο παλιά, μιλούσαμε στο τηλέφωνο τόση ώρα που ίδρωνε τ' αυτί:(

Τέτοιος χαρακτήρας που δενόσουν μαζί του.

Κάναμε και κάποιες ανταλλαγές ηχογραφήσεων. Είχα ετοιμάσει και άλλα πράματα να του στείλω, αλλά όταν έμαθα ότι η κατάστασή του χειροτέρευε, δίσταζα και να του τηλεφωνήσω.
Τι να πω άλλωστε...

Βέβαια, όλα αυτά στη πραγματικότητα δεν έχουν και καμιά ιδιαίτερη σημασία, το θέμα είναι

να κερδίσουμε τον παράδεισο και για αυτό πρέπει να παρακαλούμε τον Θεό.

Αυτό εύχομαι για τον κυρ Βαγγέλη, όπως και για τον δάσκαλό μου τον Στάικο τον Χατζή, όπου κι αυτός ανεπαύθη πρόσφατα:(

Μεγάλες απώλειες για τον ψαλτικό κόσμο (και για μένα προσωπικά).

Ο Θεός να τους έχει αναπαυμένους.
 
Το τελευταίο αντίο και απο ΄μένα κυρ Βαγγέλη , ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα σου!


**
Συγχωρέστε με για τον ήχο (πλ.α΄) που ψάλλω ,ξέρω ότι δεν είναι παραδοσιακός αλλά ο κυρ Βαγγέλης ήταν μερακλής και οι αλλαγές του αρέσανε πολύ.
 

Attachments

  • ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ. -Ν.ΞΑΦΗ.mp3
    1.8 MB · Views: 31

Δήμος

Νέο μέλος
Ο κυρ Βαγγέλης θα πρέπει να είναι παράδειγμα για όλους εμάς...Προσέφερε πάντα την βοήθεια του και την αγάπη του,ενώ οι περισσότεροι κοιτάμε μόνο την πάρτη μας.Πραγματικά πολλές φορές έμενα άφωνος με το μεράκι του.
Αιωνία σου η μνήμη....
 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Τον κυρ- Βαγγέλη κι εγώ -δυστυχώς- δεν τον γνώρισα από κοντά.
Είχαμε όμως επικοινωνία από το 2007 μέσα από το παλαιό ΨΑΛΤΟΛΟΓΙΟΝ και στην συνέχεια αρκετές φορές τηλεφωνική ή διαδικτυακή επικοινωνία.

Θυμάμαι πως ακόμα κι όταν "τσακωνόμασταν" καμιά φορά στο ΨΑΛΤΟΛΟΓΙΟΝ, έσπευδε να επικοινωνήσει είτε τηλεφωνικώς, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μαζί μου, για να μην υπάρξει συνέχεια. Πρώτα ο κυρ-Βαγγέλης...
ΆΡΧΟΝΤΑΣ στην συμπεριφορά και στην καρδιά του.
Αιωνία του η μνήμη.

Συλλυπητήρια στους οικείους και ιδιαίτερα στην κ. Τόνια.
 

Αντωνης Μιχελουδακης

παλαιόν στρουθίον μονάζον
Σήμερα μου απέστειλε, κατόπιν αιτηματός μου, ο Εμμ.Σουργιαδάκης τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε στην κηδεία του προσφιλούς μας κυρ-Βαγγέλη.Τον επισυνάπτω εις μνημόσυνον αιώνιον
 

Attachments

  • Επικήδειος λόγος στον Ε.Λιναρδάκη 1.jpg
    501.7 KB · Views: 113
  • Επικήδειος Λόγος στον Ε.Λιναρδάκη.jpg
    251.7 KB · Views: 77
Αδελφέ μας και φίλε Βαγγέλη.

Μας πίκρανες πάρα πολύ με τον αποχωρισμό σου.
Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουμε τη θλίψη μας.
Σ ευχαριστούμε γι αυτά που μας πρόσφερες απλόχερα και θα σε θυμόμαστε για πάντα.
Προσευχόμαστε και ικετεύομεν ο Κύριος να σου απονείμει τον της δικαιοσύνης στέφανον
και να σε κατατάξει με τα πνευμάτων δικαίων εν χώρα ζώντων.
στους δε οικείους σου να δόσει δύναμη και παρηγοριά.

Αιωνία η μνήμη σου.
Ο φίλος σου Πέτρος Πάτρας.
 

giorgos052

Γεώργιος Μ. Καλογερόπουλος
Ο θεός να αναπαύσει την ψυχή του και να τον τάξει εν σκηναις δικαιων.
 

alexis19

Αλέξιος Καλαπόδης
Η αθάνατη ψυχή σου κ. Ευάγγελε πετάει στη χώρα των Αγγέλων και των Αγίων, στην αγκαλιά του Θεού. Άγγελοι την παρέλαβαν και την οδηγούν στον Ουρανό! Πετάει για να ευρεθή εκεί που είναι η Παναγία μας, οι χοροί των Αγίων μας, των
Μαρτύρων, των Ασκητών, των Μοναχών, τών Οσίων και για να υμνεί και αυτή μαζί τους τη Δόξα του Θεού. Να ψάλλει μαζί με τις αγγελικές φωνές τόν ϋμνον: «Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαββαώθ, πλήρης ο Ουρανός και η γή της Δόξης Σου»!
Παρακαλώ τον πανοικτίρμονα Κύριο να παραλάβει στα Χέρια Του την ψυχή, να σταλλάξει δε βάλσαμο παρηγορίας στις ψυχές όλων των οικείων του.
Αιωνία η μνήμη του!
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Συνάδελφοι, αυτή είναι η πρώτη Κυριακή χωρίς τον αγαπητό μας Ευάγγελο Λιναρδάκη. Το πρωί λοιπόν που θα πάτε να ψάλετε, εκτός από την προσευχή για την ψυχή του, μην ξεχάσετε να δώσετε και το όνομά του στον ιερέα να το μνημονεύσει υπέρ αναπαύσεως. Επίσης, όσοι θέλουν και μπορούν, έχουν τη δυνατότητα να ψάλουν προς τιμήν του εκλιπόντος δικά του μέλη του Α' ήχου, των οποίων τους απευθείας συνδέσμους και παραθέτω προς διευκόλυνση:
Κατά τη γνώμη μου είναι αμφότερα πολύ ωραία μαθήματα! Για το στυλ τους φυσικά, που είναι το μεταγενέστερο, που έχουμε συνηθίσει από Καραμάνη, Χρύσανθο κλπ. (ειδικά με το στυλ του τελευταίου διακρίνω στο χερουβικό αυτό αλλά και γενικώς στα χερουβικά του κυρ-Βαγγέλη πολλές ομοιότητες! Ήταν άλλωστε φίλος και θαυμαστής του Χρύσανθου, το είχε γράψει επανειλημμένως, π.χ. εδώ). Τα λειτουργικά πιστεύω θ' αρέσουν σε όλους, ακόμα και σε όσους αρέσκονται στα παλαιά μαθήματα, έτυχαν άλλωστε ευμενούς αποδοχής στο φόρουμ όταν πρωτοδημοσιεύθηκαν, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Για Άξιόν εστι, αν δεν σας αρέσει το συγκεκριμένο, μπορείτε να ψάλλετε το "πατριαρχικό", το οποίο άλλωστε προτείνει και ο κυρ-Βαγγέλης, όπως θα δείτε στην πάρτα και με του οποίου τις καταλήξεις όντως ταιριάζουν τα λειτουργικά.
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
ΔΚ: Έλαβα το πιό κάτω μήνυμα μέσω email από τον κ. Πεζανάκη και το μεταφέρω.


Μαζί με όλους -τους αμέτρητους- περιλυπόμενους-,καταθέτω κί εγώ τη μεγάλη θλίψη μου για την απρόσμενη εκδημία του φίλτατου Βαγγέλη Λιναρδάκη και την ολόθερμη ευχή ,νά έχει καλή στράτα ή εκκλησιασιτικά, μακαρία.την οδό,που τώρα πορεύεται. Ο Κύριος να τον αναπαύση μετα των Αγίων,Δικαίων & των τετελειωμένων. Είμαστε φίλοι,αδερφοί, συμμαθητές στην Α Τάξη του Καπετανάκειου Γυμνασίου,( ίδιο θρανίο) και πολύ αγαπημένοι συνάδελφοι, μια ζωή. Το πατρικό του, στην καρδιά της πόλης Ηρακλείου,έγινε και δικό μου σπίτι, ενω ήμουν απο χωριό.Η ευρύχωρη & γεμάτη από λουλούδια αυλή του, τόπος παιχνιδιού μας, και το δωμάτιό του ,χώρος μελέτης μας. Έμενα σε θεία μου, φίλη της μητέρας του,αλλά μόνο το βράδυ. Ολη τη μέρα και κάθε μέρα,είμαστε στο σπίτι του. Μας έλεγαν Διόσκουρους. Η μητέρα του,Αικατερίνη, η αγία, δέ μας ξεχώριζε.Είχαμε τη βοήθειά της στο διάβασμα,τη ίδια φροντίδα & στοργή, μα κυρίως τις συμβουλές της να ζούμε ως παιδιά της Εκκλησίας και τη παρώτρυνσή της να μάθωμε Βυζαντινή μουσική.Η ίδια πήγε στον αείμνηστο Ι.Βουτσινά κι΄έτσι ξεκίνησε μαζί του ο Βαγγελάκης μας, αφού εγώ θα έφευγα ,για την Ιερατική Σχολή Κρήτης,που έδρευε στα Χανιά. Εκείνος δεν το είθελε, επ΄ουδενί ,αρχικά,αλλά τελικά σεβάστηκε την επιθυμία μου, με τον όρο να μη μας χωρίσει, ποτε η όποια απόσταση, κι΄αυτό τηρήθηκε δια βίου.

Αν και πήγα στη Χάλκη για λίγο,μετά στη Θεσσαλονίκη, 9έτη μετά Κιλκίς,για τη στρατ.θητεία και πάλι Χανιά,επικοινωνούσαμε αδιάκοπα και κατά τη διάρκεια των διακοπών,σχεδόν όλων, είμαστε μαζί .Μ΄ενημέρωνε σ΄ότι επιχειρούσε.¨Όταν ανέλαβε την σπουδαία εκδοτικήπροσπάθεια ΅ΛΟΓΟΣ & ΤΕΧΝΗ΅ με είθελε και πήγαινα κοντά του, όπου συχνά διανυκτέρευα και δουλεύαμε,ως το ξημέρωμα.

Είχε επιτυχία μ΄ότι κι αν καταπιανώταν.Ποτέ δεν τον είδα νευριασμένο. Κι΄όταν εγώ φούντωνα,μου έλεγε:-΅Φίλε μπραγά΅(απ΄τοπράος, δηλαδή ήρεμα),πάντα με κείνο το αφοπλιστικό του χαμόγελο. Ο Βαγγέλης ήταν η χαρά της ζωής και ζούσε για να προσφέρει. Ποτέ δεν τον είδα σκουντούφλη ή σκυθρωπό. Ποτέ δεν είπε κακό λόγο,για κανένα.Δικαιολογούσε κι΄αυτά τ΄αδικαιολόγητα. Συγχωρούσε εύκολακι΄άμεσα.Ήτανγλυκός,καταδεκτικός,ευπροσήγορος κι΄εξυπηρετικός.Ωραίος,έσω -έξω, με ντύσιμο άψογο, και διάθεση να φιλοξενήσει και να δώσει,ότι είχε. Εργατικός στο έπακρο,επινοητικός,δραστήριος και αποφασιστικός.Ποτέδεν ειρωνεύτηκε κανένα ή κάτι. Δεν έδειξε ποτέ έπαρση και τον χαρακτήριζε η ευγένεια κι΄η καλωσύνη. Ο μακαριστός πρώην Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ,Κυρός ΕΥΓΕΝΙΟΣ του έλεγε: ¨Εγώ έχω το όνομα και σύ τη χάρη΅.

Για μεγάλο διάστημα,που διετέλεσε Πρόεδρος των Ιεροψαλτών,θεωρούσε κύριο μέλημα,να ένώσει΅τα διεστώτα΅,πράγμα, που πέτυχε,με τον τρόπο του κι΄έτσι ήρθαν οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις του Συλλόγου & της χορωδίας του. Είχα την τιμή να με περιλάβει στη χορωδία,το 1986,στη Λειβαδιά όπου έγινε Πανελλήνιοςδιαγωνισμός Βυζαντινών χορωδιών και λάβαμε το 2ο βραβείο και το 1ο του καλύτερου χοράρχη, μάλιστα από κριτική Επιτροπή,απαρτιζόμενη .από Περιστέρη,Χρύσανθο, Καραμάνη κ.ά. του ίδιου επιπέδου. Κατάφερε να φέρει στο Ηράκλειο, μεγάλους Αρχοντοδασκάλους,όπως τον αξέχαστο Στανίτσα και τους δυό,απ΄τους τρείς Ρηγάδες της Θεσσαλονίκης,Χρύσανθο και Καραμάνη.

Τελευταία αναδείχτηκε κεντρική κολώνα & Γεν.Συντονιστής,του δικού μας Ψαλτολογίου,απ΄όπου μας μοίραζε τα πιο σπουδαία,σπάνια & ανεκτίμητης αξίας ακούσματα,που με κόπο και έξοδα είχεν εξεύρει και ταμιεύσει στο αξεπέραστο αρχείο του.

Ζητώ συγνώμη,που μακρηγόρησα,αλλά είχα χρέος ,να κοινολογήσω όσαγνώριζα για τον πολυφίλητο Βαγγέλη. Είδα,συναδέλφους,που δεν τον γνώριζαν προσωπικά κι΄είχαν γοητευτεί ,μόνο από μια τηλεφωνική συνομιλία μαζί του. Σαν φίλος του,είθελα πρώτα να τους πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ και δυό λόγια για τις οικογενειακές καταβολές και για τον σπάνιο χαρακτήρα και τά θαυμαστά έργα του.

Πρώτε και εξαίρετε φίλε μου Βαγγέλη. Θα μας λείψει το γλυκό σου πρόσωπό σουοι καταπληκτικές εκπομπές σου,οι συνθέθέσεις και τα΄άλλα πονήματά σου,προπαντός δε, η προσφορά σου στο Ψαλτολόγιο.

Θυμάμαι ,όταν σε προφώνησα κάποτε(Χανιώτικα): -καϋμέχαρε Βαγγέλη, πόσο σου άρεσε,γιατί θύμιζε την εκκλη- σιαστική λέξη χαρμολύπη.

Έχω μεγάλο καϋμό,γιατί έπεσες μαρτυρικά, άπ΄τη σφοδρή, βάρβαρη και ανελέητη νόσο-δρεπάνι, αλλά τελείωσες υποδειγματικά τη ζωή σου,έχεις τηρήσει την πίστη ,διαπιστωμένα, λοιπόν απόκειταί σου ο της δικαιοσύνης στέφανος,όν αποδώσεισοι ο Κύριος εν εκείνη τη ημέρα¨. Καί βέβαιοι γι΄αυτό , έχομε άυτό που εκφράζει το 2ο συνθετικό αυτής της λέξης.

Βαγγέλη μου,να είσαι βέβαιος πως θα σε θυμώμαστε όλοι κατά τα πάντα και για πάντα. Κάποιοι δε, ξέρεις, θα συνεχίσομε να επικοινωνούμε μαζί σου, αφού ο τρόπος υπάρχει, για να είσαι σε ευφροσύνη και ανάπαυση.

Τέλος ,τα θερμά μου συλλυπητήρια στη αγαπητή σύζυγό του κ.Τώνια,τά καλά παιδιά του & τους λοιπούς συγγενείς.

Σέ όλα τα μέλη και τους ανθρώπους του Ψαλτολογίου.

Στον Σύλλογο Ιεροψαλτών του Ηρακλείου και σε όλους,(ιερείς & λαϊκούς), της ενορίας Αγ.Βαρβάρας Καμινίων.

Με υπόκλιση

Αντώνης Ν.Πεζανάκης

Ιεροψάλτης


Υ.Γ.Παραθέτω μία φωτογραφία και κάποιες συνθέσεις του.

foto%20me%20Vaggeli.jpg


(οι συνθέσεις στο
Συνθέσεις Β. Λιναρδάκη από Αντώνη Πεζανάκη)
 
Last edited:

haris1963

παλαιότατο μέλος
Αἰωνία ἡ μνήμη τοῦ ἀξιομακάριστου καὶ ἀείμνηστου ἀδελφοῦ ἡμῶν Εὐαγγέλου.
Ἔχω ἐκφράσει ἀπὸ παλαιά, τὰ συναισθήματὰ μου γιὰ τὸν προσφιλέστατο ἐκλιπόντα:
Με αφορμή ...του κ. Βαγγέλη και επειδή ξέρει τι αγάπη και σεβασμό τρέφω γι αυτόν,....είναι ο πιο αυθεντικός εδώ στο φόρουμ, χώρια που μας έχει ανεβάσει εκατοντάδες ώρες εξαιρετικών και σπάνιων ηχογραφήσεων μέσα από τις εκπομπές του...
Κι αὐτὸς σὰν πραγματικός ἄρχοντας, μοῦ ἀφιέρωσε ἀργότερα τἠν ἐξαίρετη καὶ σημαντικὴ αὐτή ἠχογράφηση ἀπὸ τὸν πατέρα του. Παρακαλῶ, ὑπολογίστε την καὶ στὸ ὑλικὸ ποὺ συλλέγουμε γιὰ τὸν ἀείμνηστο Εὐάγγελο Λιναρδάκη.
Ἔχω χαρακτηρισθεῖ ἀπὸ πολλοὺς ὡς ἰδιαίτερα παρορμητικός, ἀλλὰ στὴν περίπτωση τοῦ Βαγγέλη, κακίζω τὸν ἑαυτὸ μου πού δὲν ἤμουν ἀρκετὰ παραρμητικός: ὅταν πρίν κανένα χρόνο ἐπικοινώνησε (μιὰ ἀπὸ τὶς τελευταῖες φορές) τηλεφωνικὰ μαζί μου καὶ μοῦ ζήτησε νά πάω στήν Κρήτη μὲ ἠχογραφήσεις μου κ.λ.π., γιὰ νὰ κάνῃ μιὰ ἐκπομπή ἀφιερωμένη σὲ μένα, τὸ ἀνέβαλα λἐγοντας: "...ἀφῆστε γι' ἀργότερα κυρ-Βαγγέλη, ἔχουμε καιρὸ, νὰ προετοιμαστῶ καὶ καλύτερα κ.λ.π.". Ἔπρεπε νὰ πάω ἀμέσως καὶ νὰ γνωρίσω ἀπὸ κοντὰ, τὸν ἄνθρωπο αὐτὸ ποὺ τόσο ἐκτιμοῦσα καὶ ἀγαποῦσα ...διαδικτυακὰ καὶ τηλεφωνικὰ. Μετὰ ἀπὸ λίγο καιρὸ, μάθαμε γιὰ τήν ἀσθένειά του.
Ἀφιερωμένο στήν μνήμη τοῦ σπουδαίου καὶ ἀναντικατάστατου ἐκλιπόντος Βαγγέλη Λιναρδάκη, ἀλλὰ κὰι στήν ἀγαπημένη του σύζυγο (θὰ καταλάβετε γιατὶ, ὅταν τὸ ἀκούσετε), τὸ συγκλονιστικὸ αὐτὸ λίγο-πολύ ἄγνωστο μικρασιάτικο τραγούδι, ποὺ παίζω ταμπουρά καὶ τραγουδάω. Τὸ μισό τό ἔγραψα στὸ μουσικό σχολεῖο τῆς Παλλήνης καὶ τό ἄλλο μισὸ στό σπίτι, γιατί ...κτύπησε τὸ κουδούνι. Ὡστόσο ἡ συρραφή εἶναι ἀρκετά καλή.
Ἔχε γειὰ, καλέ μας φίλε Εὐάγγελε!!!

Χάρης
 

Attachments

  • SanPethanwParaggelnw_Symewnidis.mp3
    6 MB · Views: 60

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Ευχαριστούμε θερμότατα τον κ. Πεζανάκη, ήταν πολύ συγκινητική η κατάθεσή του....

ΥΓ Το ίδιο και το τραγούδι του Χάρη...
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Ο πρωτοψάλτης και μέλος του φόρουμ Ευάγγελος Σφακιανάκης με αφορμή την εκδημία του κυρ-Βαγγέλη και συμμετοχή στο πένθος της κοινότητας, μου έστειλε να αναρτήσω ολόκληρη την εκδήλωση της Νεκρώσιμης Ακολουθίας την Κυριακή της Απόκρεω 2010 με ύμνους από τη χορωδία που διευθύνει ο ίδιος και σχετική ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικονήσου κ. Ιωσήφ.

Μπορείτε να την κατεβάσετε με δεξί κλίκ από το analogion.com

http://analogion.com/Nekrwsimh-Akol...naki-IosifProikonisou-KyriakhApokrew-2010.mp3

66 Mb

Σχετικό θέμα «Ἀκολουθία Νεκρώσιμος εἰς κοιμηθέντας κατά τό Τυπικόν τῆς ΜΧΕ» 7 Φεβρουαρίου 2010.
 

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Τηλεφωνικά εἶχα γνωρίσει κι ἐγώ τόν ἀείμνηστο κυρ-Βαγγέλη. ὅταν μέ εἶδε συμμετέχοντα στό "ψαλτολόγιο" κι άνεβάζοντα ἠχογραφήσεις, μοῦ ἔστειλε μήνυμα μέ τά τηλέφωνά του κι ἔτσι ξεκίνησε μία μικρή συνεργασία. Τοῦ ἔστειλα κασσέτες γιά ψηφιοποίηση, ἔγραφα ὅσες ἐκπομπές μποροῦσα κι ἀνεβάζαμε ἐδῶ.
Κακίζω τόν ἑαυτό μου, ὅμως, διότι ἀπ΄ τή στιγμή πού ἀσθένησε, δέν τόν ξαναπῆρα τηλέφωνο. Δίσταζα! :( Μάθαινα ἀπό κοινούς γνωστούς καί τό forum τά νέα του.

Θά γράψω κάτι πού δείχνει τήν εὐγένεια καί ταπείνωση τοῦ χαρακτῆρος του. Γύρω στά μέσα τοῦ 2009, μοῦ εἶχε πεῖ: "τώρα, Λεωνίδα, ὑπάρχει πολύς κόσμος πού ἐνδιαφέρεται γιά τό ψαλτολόγιο, ἀνεβάζει ὑλικό, ὁπότε ἐγῶ δέν πολυ-χρειάζομαι. Σκοπός μου εἶναι νά παρακινήσω κι ἄλλους νά ξεκινήσει ἡ παρέα ἐδῶ. Τώρα ἔχει πάρει φωτιά". Βέβαια, τοῦ ἀντέτεινα ὅτι εἶναι πολύτιμος τόσο γιά τίς γνώσεις του, παλαιές ἱστορίες, πλουσιότατο ἀρχεῖο. Ἄλλωστε ἐμεῖς, ἐλάχιστα διαθέτουμε ἀπ΄ τόν πλοῦτο του.
Ἐξαίρετος ἄνθρωπος, μακριά ἀπό ἔριδες, ἄν καί εἶχε ἄποψη (ὅπως ἔγραψε ὁ φίλος Νίκος Θεοτοκάτος). Κυριαρχοῦσε ὅμως μέσα του ἡ χριστιανοσύνη!
Θά τόν θυμόσταστε καί θά τόν μνημονεύουμε (ἐμεῖς καί οἱ κληρικοί μας) πάντοτε!

Αἰωνία σου ἡ μνήμη, ἀλησμόνητε κυρ-Βαγγέλη!​

 
Top