Εκδημία Ευαγγέλου Λιναρδάκη

ψαλμός 50ός

Ελένη Ντόβα-Χατζή
Όταν γνωρίσει κανείς και προσωπικά έναν συνάνθρωπο,(είχα την τύχει να κατέβω στην Κρήτη και να τον γνωρίσω) τότε γίνεται πιό δύσκολη η αποδοχή της από δώ και πέρα απουσίας του, έστω κι αν γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι το γεγονός αυτό δεν θα αργήσει να έρθει.
Είμαστε όμως άνθρωποι φθαρτοί, γι αυτό και η ανθρώπινη φύση μας, δεν μπορεί να μην στενοχωρηθεί που φεύγει ένας συνάνθρωπός μας.
Ήταν αυτός Ο Άνθρωπος που με "αγκάλιασε" στα "πρώτα βήματά μου" στο Ψαλτολόγιο. Με συμβούλευε και με ενθάρρυνε στην προσπάθειά μου να ψάλλω.
Κύριε (είναι δύσκολο να μην τον αποκαλέσω μ΄αυτόν τον τρόπο) Λιναρδάκη, ο Θεός ας αναπαύει την ψυχούλα σου.
Ελένη Ντόβα
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Θα έπρεπε από μόνοι μας να σιγήσουμε όπως ζήτησα με προηγούμενο μου μήνυμα και όχι να μας επιβληθεί.

Δυστυχώς όμως κάποιοι και αυτή τη στιγμή κάνουν αναρτήσεις.

Λίγο σεβασμό στην μνήμη του Βαγγέλη.

Ας μην αρχίσουμε αντεγκλήσεις και σ' αυτό το θέμα. Ο καθένας είναι ελεύθερος να δείχνει τον σεβασμό του κατά τον τρόπο που κρίνει.
 
Ας μεριμνήσουμε όλοι ώστε στις ενορίες μας να διαβαστεί το όνομα του
κυρ-Βαγγέλη υπέρ αναπαύσεως.
Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε! Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα σου.
 
Tί να πώ;;;
Μόλις τώρα συνδέθηκα και αντίκρυσα την φωτογραφία αυτή και το "αιωνία σου η μνήμη κυρ-Βαγγέλη" και τα'παιξα! Τί είναι ο άνθρωπος!
Δεν τον γνώριζα προσωπικά αλλά σαν ψάλτη ναι!
Αιωνία του η μνήμη! ας ψέλνει τώρα το χερουβικό μαζί με τους αγγέλους...
Σήμερα ξεκινήσαμε σαρανταλείτουργο. Θα φροντίσω να μνημονεύεται καθημερινά!
 
K

konman

Guest
Ενας σημαντικος ανθρωπος "εφυγε" απο αναμεσα μας,τα λογια ειναι περιττα αυτες τις δυσκολες στιγμες.
Ολοι θα σε θυμουμαστε πολυαγαπημενε μας Ευαγγελε γιατι εχεις αφησει τα πατηματα εδω σ αυτο το χωρο..τα γλυκα μηνυματα σου..την πλουσια προσφορα σου.
Η θλιψη μας ειναι μεγαλη να ξερεις οτι ολοι πιστευουμε οτι εισαι εδω αναμεσα μας και θα σ αγαπαμε παντα..

Αν και δεν ειναι σωστο να γραφουμε τωρα ηθελα απλως να σου πω..

Καλο ταξιδι αρχοντα
τωρα που πας σ΄τσ Αγγελους
να πειτε το χερουβικο
του πιο γλυκου σου μελους


Καλο "ταξιδι" αιωνια σου η μνημη..
 

dimiandr

Aνδρινοπουλου Δημητρα
Καλό ταξίδι και καλό Παράδεισο κ. Βαγγέλη. :( Τωρα απαλλαγμένος απο την ασθένεια του σώματος, θα είσαι παρέα με τους μεγάλους Δασκάλους στον ουρανό.
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΡΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΒΑΡΥ ΠΕΝΘΟΣ ΜΑΣ ΘΕΡΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΛΙΝΑΡΔΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ
 

konnos

Νέο μέλος
Ευάγγελε ο Θεός ν' αναπαύσει την ψυχή σου!!! Αιωνία η μνήμη σου.
Δεν τον γνώρισα απο κοντά αλλα τον ειχα τοσο γνωστό σαν δικό μου άνθρωπο.
Μεγαλη η προσφορά του στην ψαλτική τέχνη.
Θερμά συλληπητήρια στην οικογένειά του ο Θεός να σας δίνει κουράγιο.
 

KRASSAS G

Νέο μέλος
Το ΔΣ του Συλλογου φιλων Β Μ Ναξου "Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ" μετα απο συνεδριαση του , εκφραζει την λυπη κ την οδυνη του για την απωλεια ενος ιδιαιτερα καταρτισμενου "υμνητη" του Θεου μας κ ενος αξιαγαπητου κ απλου ανθρωπου.
Αν κ επικοινωνησαμε μονο μεσω τηλεφωνου , φετος , την ανοιξη κ το καλοκαιρι κ Δεν ειχαμε την ευκαιρια της αμεσης γνωριμιας , Σε Ευχαριστουμε αειμνηστε Βαγγελη για την βοηθεια σου , στον συλλογο μας .

Ας ειναι αιωνια η μνημη σου αγαπητε πατριωτη.
Ναξος 16---11----2010
Για το ΔΣ -- ο προεδρος---

Γιωργος Κρασσας
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Το Ψαλτολόγιον είναι και πάλι ανοιχτό.

Προτείνω στη μνήμη του κυρ-Βαγγέλη να δουλέψουμε να τακτοποιήσουμε τα άπαντά του έργα (βιογραφικά, φωτογραφίες, ηχητικά, συνθέσεις, εκπομπές κτλ.) και να του φτιάξουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Ψαλτολόγιον και στο analogion.com και να μπούν όλα τα σχετικά στο Ψαλτοδρόμιο επίσης.
 
Βρήκα ένα ωραίο κείμενο στο pigizois.net και το παραθέτω ευχόμενος επίσης ανάπαυση στην ψυχή του κυρ Βαγγέλη μας:

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

Ό καθένας από εμάς πού επιθυμεί νά εκφράσει την αγάπη του για τούς νεκρούς και νά τούς βοηθήσει ουσιαστικά, μπορεί νά το επιτύχει προσευχόμενος υπέρ των ψυχών τους, και ειδικότερα μνημονεύοντας αυτούς στη Θεία Λειτουργία, όταν οί μερίδες πού τεμαχίζονται αποκόπτονται για ζώντες και νεκρούς αφήνονται νά πέσουν μέσα στό Αίμα του Κυρίου με τις λέξεις:
Απόπλυναν Κύριε τά αμαρτήματα των ενθάδε μνημονευθέντων δούλων σου τω Αιματί σου τω Άγίω πρεσβείες της Θεοτόκου και πάντων σου των Άγίων. Αμήν [/b]
Δέ μπορούμε νά κάνουμε τίποτε καλύτερο ή σπουδαιότερο για τούς νεκρούς από το νά προσευχόμαστε γι' αυτούς, προσφέροντάς τους μνημόσυνο στη Θεία Λειτουργία. Το έχουν πάντα ανάγκη, ειδικά κατά τη διάρκεια εκείνων των σαράντα ήμερών όπου ή ψυχή του απελθόντος πορεύεται πρός τις αιώνιες κατοικίες. το σώμα δεν αισθάνεται τίποτε τότε. Δε βλέπει τούς οικείους πού έχουν συγκεντρωθεί δέ μυρίζει το ευωδιαστό άρωμα των λουλουδιών, δεν ακούει τούς επικήδειους.

Η ψυχή όμως αισθάνεται τις προσφερόμενες υπέρ αυτής προσευχές και ειναι ευγνώμων στους ανθρώπους πού τις απευθύνουν και βρίσκεται πνευματικός κοντά τους.

Ω συγγενείς και αγαπημένοι του νεκρού!
Πράξετε γι' αυτούς ότι έχουν ανάγκη και ότι ειναι εντός της δικαιοδοσίας σας. Δώστε τά χρήματά σας όχι για νά καλλωπίσετε εξωτερικά το φέρετρο και το μνήμα, αλλά για νά βοηθήσετε όσους το χρειάζονται, εις μνήμην των αγαπημένων σας πού έφυγαν από τη ζωή, για νά ενισχύσετε εκκλησίες, στις όποίες προσφέρονται προσευχές ύπέρ αυτών.

Ελεήστε τους νεκρούς, φροντίστε για τις ψυχές τους. Μας περιμένει όλους ο ίδιος δρόμος, και όταν κι εμείς βρεθούμε εκεί πόσο πολύ θα ευχόμαστε νά μας θυμάται κάποιος στις προσευχές του! Αξίζει λοιπόν νά ελεήσουμε εμείς οί ίδιοι τούς νεκρούς.

Αμέσως αφού αναπαυθεί κάποιος, καλέστε ή ενημερώσετε έναν ιερέα, ώστε νά διαβάσει τις «Προσευχές για την αναχώρηση τής ψυχής», τις όποίες ή 'Εκκλησία έχει ορίσει νά διαβάζονται πάνω από όλους τούς Ορθόδοξους Χριστιανούς μετά το θάνατό τους.

Προσπαθήστε, ει δυνατόν, νά τελέσετε την κηδεία στην εκκλησία και νά αναγνώσετε το Ψαλτήρι πάνω από τον απελθόντα μέχρι την κηδεία. . Η κηδεία δε χρειάζεται νά ειναι περίτεχνη, αλλά πρέπει απαραιτήτως να ειναι πλήρης, χωρίς συντομεύσεις- την ώρα εκείνη μη σκεφτείτε τον εαυτό σας και την άνεση σας, αλλά τον απελθόντα, από τον όποίο χωρίζεστε διά παντός. 'Εάν υπάρχουν ταυτόχρονα και άλλοι, απελθόντες πού αναμένουν κηδεία στην εκκλησία, μην αρνηθείτε εάν σας προταθεί νά τελέσετε την κηδεία για όλους μαζί ειναι καλύτερο νά τελείται μία κηδεία για δύο ή περισσότερους απελθόντες ταυτόχρονα, όταν οι προσευχές όλων των παρευρισκομένων προσφιλών προσώπων θα ειναι ιδιαιτέρως ένθερμες, παρά νά τελούνται ξεχωριστές διαδοχικές κηδείες και νά συντομεύονται οι λειτουργίες εξ αιτίας έλλειψης χρόνου και ενέργειας αφού κάθε λέξη της προσευχής για τον αναπαυθέντα ειναι ότι μία σταγόνα νερό για το διψασμένο. Κανονίστε οπωσδήποτε εκείνη την ώρα τά σχετικά με την τέλεση σαρανταλείτουργου, δηλαδή καθημερινή μνημόνευση στη Θεία Λειτουργία σε όλη τη διάρκεια των σαράντα ήμερών.

Συνήθως στους ναούς όπου τελείται καθημερινά Θεία Λειτουργία, οί απελθόντες οι όποιοι έχουν κηδευτεί εκεί μνημονεύονται επί σαράντα και πλέον ήμέρες 'Εάν όμως ή κηδεία γίνει σε ναό που δεν τελείται καθημερινά Θεία Λειτουργία, τότε οι ίδιοι οι συγγενείς θα πρέπει νά φρovτίσoυν νά ζητήσουν την τέλεση Το"4Οήμερου μνημόσυνου οπουδήποτε τελούνται Θείες λειτoυργίες.

Παρομοίως είναι καλό νά στέλνουμε εισφορές για μνημόνευση των νεκρών σε μοναστήρια, όπως και στα Ιεροσόλυμα, όπου καθημερινά διεξάγεται προσευχή στους Αγίους Τόπους. Αλλά ή διαδικασία της 40ήμερης δέησης ύπέρ των νεκρών πρέπει νά ξεκινήσει αμέσως μετά το θάνατο, όταν η ψυχή έχει ιδιαίτερη ανάγκη βοηθείας από την προσευχή επομένως, θα πρέπει νά ξεκινούμε αυτό το μνημόσυνο στον κοντινότερο ναό όπου τελείται καθημερινώς Θεία Λειτουργία. Αξίζει λοιπόν να φροντίσουμε γι' αυτούς πού έφυγαν για τον άλλο κόσμο πριν από εμάς, προκειμένου νά κάνουμε ότι μπορούμε για τις ψυχές τους, ενθυμούμενοι ότι: «Μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί θα ελεηθούν.»
 

despotis.n

Δεσπότης Νικόλαος
Προτείνω στη μνήμη του κυρ-Βαγγέλη να δουλέψουμε να τακτοποιήσουμε τα άπαντά του έργα (βιογραφικά, φωτογραφίες, ηχητικά, συνθέσεις, εκπομπές κτλ.) και να του φτιάξουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Ψαλτολόγιον και στο analogion.com.
Από καιρό το σκεφτόμουν με κάποια βοήθεια αλλά μας πρόλαβε η κοίμησή του. Εάν δείτε οι πρώτες εγγραφές στη προσπάθεια καταγραφής ήταν από μηνύματα του κυρ-Βαγγέλη. Τον συμπάθησα εξ’ αρχής χωρίς να τον γνωρίσω προσωπικά.
Μου έκανε εντύπωση η ζωντάνια του, η συμμετοχή του χωρίς ποτέ να δώσει αφορμή για οξύτητες. Πραγματικό παράδειγμα προσφοράς και συμπεριφοράς προς όλους μας.

Είμαι στη διάθεσή σας εάν μπορώ να προσφέρω κάτι για τη συγκέντρωση του έργου του.

Ο Θεός να τον αναπαύσει.
 

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
Ο κυρ-Βαγγέλης υπήρξε ένας ρομαντικός Δον Κιχώτης της Μουσικής μας, μακριά από σκοπιμότητες και κυνήγια εφήμερης δόξας. Έζησε κοντά σε σημαντικές μορφές της Μουσικής μας και διδάχθηκε από αυτούς, και έδωσε όλη του τη ζωή και την ενέργεια για την διάσωση και διάδοση της Μουσικής μας μέσω των εκπομπών του.

Εδώ, στο "Ψ", προσέφερε τα μέγιστα, αδειάζοντας από το περίσσευμα του αρχείου του αλλά και της καρδιάς του σπάνιες ηχογραφήσεις αλλά και πολλά ανέκδοτα έργα του. Απετέλεσε και θα αποτελεί παράδειγμα προσφοράς στο χώρο της Μουσικής μας, γύρω από την οποία περιστρεφόταν ένα μεγάλο (αν όχι το μεγαλύτερο) μέρος της ζωής του. Και όλα αυτά μέσα σε απόλυτο πνεύμα αφιλοκέρδειας, παρά την αξία των όσων προσέφερε!

Στον μακαρίτη τον κυρ-Βαγγέλη, χρωστούμε ένα μεγάλο (αν όχι το μεγαλύτερο κατά αναλογία) μέρος των ηχογραφήσεων που υπάρχουν εδώ στο Ψαλτολόγιο,

Για τα παραπάνω, προτείνω να παραμείνει η φωτογραφία του κάτω από το λογότυπο του "Ψ" για 40 ημέρες σε ένδειξη πένθους της Κοινότητάς μας. Και φυσικά, να τον θυμόμαστε όλοι στις προσευχές μας για τα όσα μας προσέφερε με τόση ανιδιοτέλεια.
 
Last edited:

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Ὁ Θεὸς νὰ τὸν ἀναπαύσει καὶ κουράγιο στοὺς οἰκείους του, θὰ τὸ χρειαστοῦν.

Δὲν μπορῶ νὰ γράψω κάτι ἄλλο, πέραν ὅσων πολὺ ὠραία ἔγραψε ὁ φίλος Σταῦρος παραπάνω.
 

chanendes

Ιωάννης Π. Αχιλλιάς
Σαν φύγουμε απ' το μάταιο τούτο κόσμο,
μην ψάξεις τα μνημεία μας στη γη,
μα στις καρδιές όσων μας αγαπήσανε

[Τζαλάλ αλ-Ντιν Ρουμί]

Καλέ μας κυρ Βαγγέλη
δεν αξιώθηκα να σε γνωρίσω από κοντά...
Χτες όμως, σαν έμαθα πως έφυγες για τη γειτονιά των Αγγέλων
για λίγο δεν το πίστεψα...
Πίστευα πως ο Θεός θα τό' κανε το θαύμα...
Τέλος πάντων... Εκείνος ξέρει το λόγο που σε κάλεσε...
[Ίσως χρειαζόταν νέες παρτιτούρες για τους Χορούς του Παραδείσου...]

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι κάθε φορά που θα πηγαίνω ονόματα στην Εκκλησία, θα είσαι δίπλα στους οικείους μου κεκοιμημένους, όπως είναι από καιρό
ο κυρ- Θρασύβουλος Στανίτσας κι ο φίλος Παναγιώτης απ' τ' Αγρίνιο...

Καλόν Παράδεισο κυρ- Βαγγέλη! Χριστός Ανέστη!
 
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Μέσω του φόρουμ και τηλεφωνικά γνώρισα τον αξέχαστο κυρ-Βαγγέλη Λιναρδάκη. Η συμπάθεια ήταν αμοιβαία. Είχα κατεβάσει κάποιες συνθέσεις του και είχα εκτελέσει κι ένα χερουβικό του σε Γ' ήχο στην εκκλησία μαζί με το φίλο Κωνσταντινό Κίκιλη, αλλά δεν του το έστειλα, γιατί πίστευα ότι μπορούσαμε να το πούμε και καλύτερα και σχεδίαζα να το κάνω. Τελικώς δεν πρόλαβα... Δεν πειράζει, θα το πούμε και θα το αναρτήσουμε στο forum εις μνημόσυνον του αγαπητού κυρ-Βαγγέλη. Επί τη ευκαιρία, συμφωνώ και επαυξάνω στην ιδέα για αφιέρωμα και προτείνω να αποτελείται και από ηχητικά. Όποιος μπορεί δηλ. να εκτελέσει συνθέσεις του και να τις αναρτούμε στον ειδικό χώρο στο φόρουμ.

Επίσης, ένα μεγάλο θέμα είναι η έκδοση του έργου του. Γνωρίζω ότι έχει γράψει πάρα πολλά πράγματα και του είχα προτείνει μάλιστα να τα δίνει σιγά - σιγά σε μέλη του forum που έχουν τη δυνατότητα να τα πληκτρολογούν αφιλοκερδώς και -γιατί όχι- κάποτε να εκδοθούν οι συνθέσεις τους. Νομίζω ότι αυτό θα είναι και μια έμπρακτη συμβολή στη μνήμη του.

Τέλος, πιστεύω ότι αυτό που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε, για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτού του ακάματου εργάτη της μουσικής μας, είναι να μιμηθούμε το παράδειγμά του. Αν ανατρέξετε στο forum θα δείτε πόσο μετρημένα και χωρίς πάθος ήταν τα μηνύματά του και πόσο πίστευε στη διαλλακτικότητα και το σεβασμό της οποιασδήποτε άποψης. Ενώ ήταν γνωστή η στάση του στα ψαλτικά πράγματα, εντύπωση μου έκανε ότι δεν υπήρξε ποτέ άνθρωπος που να τον κακολογήσει ή να μαλώσει μ' αυτόν, όσο κι αν διαφωνούσε! Είχε έναν τρόπο, ένα μεράκι, που σε σκλάβωνε... Αυτό είναι δίδαγμα για μας τους νεώτερους, που παρασυρόμαστε πολλές φορές από τα πάθη μας και αυτό εν τέλει λειτουργεί εις βάρος της μουσικής μας.

Ας φροντίσουμε, συνάδελφοι, να ψάλλουμε στο εξής από καιρού εις καιρόν μαθήματά του εις μνήμην του -όσοι και όσο δύνασθε- και παρακαλώ όποιον έχει περισσότερα να τα αναρτά στο forum. Η δε στάση του απέναντι στα διάφορα ζητήματα της μουσικής μας ας είναι οδηγός για όλους μας, για ένα καλύτερο αύριο στα ψαλτικά μας δρώμενα. Αιωνία λοιπόν η μνήμη του δούλου του Θεού Ευαγγέλου!
 

ΠΛΗΘΩΝ ΜΒ

Παλαιόν Μέλος
"...Τον συμπάθησα εξ’ αρχής χωρίς να τον γνωρίσω προσωπικά.
Μου έκανε εντύπωση η ζωντάνια του, η συμμετοχή του χωρίς ποτέ να δώσει αφορμή για οξύτητες. Πραγματικό παράδειγμα προσφοράς και συμπεριφοράς προς όλους μας..." . Αυτό σκεφτόμουν κι εγώ φίλε Νίκο για τον κυρ-Βαγγέλη.
Ο πάντων γνώστης Κύριος, ξέρει πότε καλεί κοντά του καθένα μας, ειδικά αυτούς που αγαπά και που έχει επιτρέψει να τους δοκιμάσει με κάποιο δύσκολο τρόπο...
Βέβαια, εμάς τους περιλειπομένους, ακόμα μας αγγίζει ο λόγος του ποιητή μας, που λέει ".... γλυκειά η ζωή κι ο θάνατος μαυρίλα ". Γι' αυτό και η στεναχώρια μας είναι μεγάλη, όταν μας αφήνει ορφανούς ένας δικός μας άνθρωπός. Δεν μπορούμε ακόμα να μην κλάψουμε μπροστά στο μνήμα, όπως θάπρεπε κι όπως θέλει ο Αναστηθείς Κύριος. Δεν μπορούμε να μην συγκινηθούμε από τον χαμό ενός προσφιλούς μας κι αγαπημένου προσώπου.
Ας μας συγχωρέσει ο Κύριος κι αυτή την αμαρτία με τις τόσες άλλες. Κι ας μας επιτρέψει, όταν θα ειδωθούμε στον άλλο κόσμο, να γνωρίσει ο ένας τον άλλον και να μην προσπεράσουμε, βαδίζοντας ΜΟΝΟΙ.
Καλόν Παράδεισο κυρ-Βαγγέλη, και μην ανησυχείς, ακούμε που μας λες αληθώς Ανέστη ! Θερμά Συλλυπητήρια στους αγαπημένους σου.
 
Top