Εκδημία Εμμανουήλ Δασκαλάκη

Έφυγε ο σεβαστος Άρχων Μανώλης Δασκαλάκης .
Πλουσιο έργο ,μεγάλη παρακαταθήκη
Φτωχαινει ψαλτικα η συμπρωτεύουσα .
. Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί αύριο Τρίτη 30/8/2022 στις 11:00 στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας. Αντί στεφάνων παρακαλεί η οικογένεια ,όποιον επιθυμεί, τα χρήματα να δωθούν στο Φιλόπτωχο ταμείο του Ιερού Ναού.
 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
Εις εκ των καλλιτέρων μαθητών του μακαριστού Άρχ. Πρωτοψάλτου Αθ. Καραμάνη. Είχε ιδρύσει την Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία Θεσσαλονίκης, «Άγιος Ιωάνννης ο Κουκουζέλης» το 1983. Η χορωδία σύμφωνα με το καταστατικό της, έχει ως σκοπό τη διαφύλαξη, καλλιέργεια, προβολή και διάδοση της Ελληνορθόδοξης πατρώας λατρευτικής Βυζαντινής μουσικής, στα πλαίσια της Εκκλησιαστικής μας παράδοσης και του σεμνοπρεπούς Πατριαρχικού ύφους. Περισσότερα, εδώ. Σχετ. θέμα, στο 'Ψ", εδώ.
Σύντομο βιογραφικό, εδώ.
Αφιερώματα, από τον κ. Γ. Δαρλάση: Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ.
 
Last edited:
Ο Θεός να τον αναπαύσει στην Αιωνιότητά Του την Τριμακάριστη. Το ακραιφνές καραμανικό Θεσσαλονικιώτικο πατριαρχικό ύφος φτωχαίνει πλέον σημανατικότατα, σμικραίνει απογοητευτικά και συρρικνώνεται στενάχωρα και μελαγχολικά με την απώλεια αυτή του μακαριστού Εμ. Δασκαλάκη, δασκάλου, ερμηνευτή και χοράρχη εμβριθή και πολυπράγμονα στα μουσικά βυζαντινά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Θυμάμαι το στιβαρό και πηγαίο ισοκράτημά του στις πάλαι ποτέ μνημειώδεις εκδηλώσεις των θρυλικών "ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ" στην πόλη μας, τη Θεσ/κη, με την Ιστορική Τριάδα των τριών Μεγάλων: Καραμάνη, Χρύσανθο και Ταλιαδώρο [τους αναφέρω με τη σειρά της ηλικίας τους],(διάλεγε συνήθως τη θέση του ισοκράτη-με όλη τη σημασία της λέξης και της τέχνης της άριστης απόδοσής του σε αυτήν!), και λέγαμε εμείς οι νεότεροι: πότε θα μάθουμε και θα γίνουμε τέτοιοι στα αναλόγια;!... ). Αλλά και η πρωτοψαλτία του άψογη, μεστή και μεγαλοπρεπής! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!
 
Top