Εκδημία Άρχοντος Ηλία Χριστοδούλου

Χθες το βράδυ ,εξεμετρησε το ζην ,ο αγαπημένος μας δάσκαλος ,πρωτοψάλτης και άρχων μαΐστωρ της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησιας ,Ηλίας Χριστοδούλου .
Ο Ηλίας Χριστοδούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονικη .
Απο την παιδική του ηλικία μαθήτευσε παρα τους πόδας του Αθανασίου Καραμάνη στο αναλόγιο του μητροπολιτικού ναού .
Νυμφευθείς την σύζυγο του Κασσιανή και ερχόμενος στην Σκύδρα ,ανέλαβε το δεξί στασίδι του Αγίου Στέφανου ,οπου ανέδειξε πληθώρα μαθητών ,μεταξύ των οποίων συγκαταλέγομαι κι εγω .
Αν κάτι έγινα στην ζωή μου ,έν πολλοίς το οφείλω στον Ηλία .
Δάσκαλος αυστηρός (τόσο όσο) ,συνάμα καλοσυνάτος ,ευφυής και οξυδερκής ,μεθοδικός και ευρηματικός ,με ιδιαίτερο χιούμορ .
Η φωνη του μεταλλική ,τενοραλε και εντυπωσιακή σε καθήλωνε με τις ερμηνείες του,ειδικά την μεγάλη βδομάδα ,που στην κυριολεξία ,το ζούσε .(θυμάμαι τον νυν μητροπολίτη Ναυπακτου ,ως ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως ,να έρχεται κάθε μεγάλη Τρίτη να ακούσει το τροπάριο της Κασσιανής απο τον Ηλία )
Η ακαδημαϊκή του μόρφωση ,η ιδιότητα του ως κλασικός φιλόλογος (ήταν συνάμα απόφοιτος και της δραματικής σχολής ) του έδινε το πλεονέκτημα να κατανοεί πλήρως τα εκκλησιαστικά κείμενα και να τα ψάλλει κατα νόημα .

Η πολιτιστική του δραστηριότητα και προσφορά ηταν πολυσχιδής .
Ιδρυτικό μέλος του Φ.Ε.Σ. Αριστοτελης ,ιδρυτικό μέλος της Ευξείνου λέσχης Ποντίων
Ιδρυτικό μέλος της φιλαρμονικής Σκύδρας (μάλιστα ο ίδιος ειχε μεταβει στο Μιλάνο να φέρει τα όργανα τοτε )
Στις αρχές της δεκαετίας του 80 ,ειχε δημιουργήσει μεικτή τρίφωνη χορωδία που έψαλλε στον ναό επι αρκετά χρόνια (όμοια της δεν υπήρχε στους όμορους νομούς )
Τιμήθηκε απ την εκκλησία με το οφίκιο του Άρχοντος Μαΐστορος .
Λυπάμαι που λογω των ιδιαίτερων συνθηκών δεν θα παραστώ στην εξόδιο .
Ας,εχει καλο παράδεισο
Ας έχουμε την ευχή του .
 
Last edited:
Top