Εισήγηση κ. Ιωάννη Λιάκου στο Ζ' Διεθνές Συνέδριο.

Δημοσιεύεται στην "Πεμπτουσία" το εξής Video με την από 19 Οκτωβρίου 2018 εισήγηση του Επίκουρου Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων κ. Ιωάννη Λιάκου στο Ζ΄ Διεθνές Συνέδριο, Μουσικολογικού και Ψαλτικού-Μορφολογία-Αισθητική», του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα "Σκέψεις πάνω σε αισθητικές αρχές που διέπουν τη ψαλτική τέχνη".

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του αναφέρεται συχνά σε κάποιον «Αριστόξενο Κοϊντιλιανό», από τον οποίον μάλιστα παραθέτει, δείχνει διαφάνειες και αναφέρει ότι ο Χρύσανθος αρύεται από αυτόν στο Θεωρητικό του επαναλαμβάνοντας εδάφια σχεδόν αυτολεξεί.

Ο Αριστόξενος όμως που γνωρίζουμε όλοι, είναι ο Ταραντίνος ο γιος του Μνησίου (370-304 π.Χ) με τη ριζοσπαστική του προσέγγιση στην τέχνη της Μουσικής.
Εξάλλου ο μόνος Κοϊντιλιανός που συνέγραψε περί Μουσικής είναι ο Πυθαγορικός Αριστείδης Κοϊντιλιανός, που έζησε πολλούς αιώνες αργότερα (3ο αιώνα μ.Χ.) και μάλλον στη δική του Περί Μουσικής πραγματεία αναφέρεται ο ομιλητής (βιβλίο πρώτο, την πρώτη σελίδα του οποίου και επισυνάπτω -

http://image.ox.ac.uk/show?collection=magdalen&manuscript=msgr12 Magdalen College MS. Gr. 12 φύλλα 35-96).

Επειδή στην πιο πάνω εισήγηση αναφέρεται πολλές φορές (4 ή 5, αν μέτρησα καλά: 04:35, 07:24, 08:05, 09:47 κλπ) ως "Αριστόξενος Κοϊντιλιανός", να υποθέσει κανείς ότι πρόκειται για επανειλειμμένη παραδρομή της γλώσσας, σφάλμα η απροσεξία;

Αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα ας παρέμβει διαφωτίζοντάς μας.

ΑΚ
 

Attachments

  • f35r_result.jpg
    f35r_result.jpg
    1.3 MB · Views: 23
Top