Ειρμολογικά και στιχηραρικά μέλη στον Εσπερινό του Σαββάτου

kyprianossa

New member
Χαιρετώ!

Ως ακόμα άπειρος μαθητής της ψαλτικής μας τέχνης, προσπαθώ να γίνομαι όσο πιο βοηθητικός στο αναλόγιο κοντά στους ψάλτες της ενορίας μου και προκύπτει το εξής ερώτημα για τον Εσπερινό του Σαββάτου: Πότε ψάλλονται ειρμολογικώς και πότε στιχηραρικώς τα μέλη από το Αναστασιματάριο.

Αυτό που συνηθίζουν οι ψάλτες όπου συμμετέχω είναι να ψάλλουν στιχηραρικώς τα Κεκραγάρια (βασικά μόνο το Κύριε εκέκραξα και το Κατευθυντήτω) και το Δογματικόν Θεοτοκίον. Όλα τα υπόλοιπα εκτελούνται ειρμολογικώς. Αυτό εκτός όταν βρισκόμαστε στον Β' και Πλάγιο Β' και ψάλλουν στιχηραρικώς τα πάντα εκτός των Αποστίχων απλά για να μην έχουμε "επείσακτα" μέλη.

Αυτή είναι η συνηθισμένη τάξη γενικά; Ή υπάρχει κάποιος κανόνας για το πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε τα σύντομα και τα αργά μέλη του Αναστασιματαρίου;

Απολογούμαι αν απαντήθηκε ήδη η απορία μου κάπου αλλού, δεν κατάφερα να βρω κάτι σχετικό.

Ευχαριστώ!
 

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος
Δὲν ψάλλεται ἀργοσύντομο κεκραγάριο πρὸ συντόμων στιχηρῶν (βλ. ἀντιστοιχία τοῦ ἀναστασιματαρίου), τὰ δὲ ἀργὰ κεκραγάρια ἀντιστοιχοῦν σὲ στιχηρά τοῦ ἀργοῦ στιχηραρίου καὶ ψάλλονται μόνο πρὸ αὐτῶν.
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Τό θέμα δέν εἶναι τυπικοῦ, γι᾿ αὐτό μεταφέρω στήν Ψαλτική Παράδοση, ὅπου παραπέμπω σέ ὑπάρχοντα θέματα καί ἄλλα πού ἴσως βρεῖτε.

Στιχηρά των αίνων (και των εσπερίων): σύντομα ή αργά;
Χρήση σύντομου αναστασιματαρίου
Μέλη αναστασιματαρίου νέον αργόν και νέον σύντομον μέλος

Σέ αὐτά θά βρεῖτε τίς ἀπαντήσεις στίς ἐρωτήσεις σας καί τήν ἀπάντηση στή προηγούμενη "θέση" τοῦ κ. Θεοδωράκη.
 
Top