Εγνατία οδός - παρουσίαση: Γεώργιος Ντόβολος

DOVOLOS

Γεώργιος Ντόβολος
Παρακαλώ τους συντονιστές να ανοίξουν νέα ενότητα στις εκπομπές με γενικό τίτλο Εγνατία Οδός

Εγνατία Όδος - Εκπομπή 1η: "Φως ιλαρόν"

«Φως ιλαρόν» (7-11- 2020)

Η πρώτη αυτή εκπομπή είναι αφιερωμένη στον αρχαιότερο ελληνικό χριστιανικό ύμνο που μέχρι σήμερα ψέλνεται σ’ Ανατολή και Δύση: το «Φως ιλαρόν» ή, λατινιστί, «Lumen hilare». Γνωστός και ως «επιλύχνιος» ύμνος διατηρεί για δυο χιλιάδες χρόνια σταθερή τη θέση του στην ακολουθία του Εσπερινού, δεχόμενος ποικίλες μελωδικές προσεγγίσεις μονοφωνικές ή πολυφωνικές, από συνθέτες όλων των εποχών.

παρουσίαση: Γεώργιος Ντόβολος
έρευνα - επιμέλεια: Γεράσιμος Παπαδόπουλος
ήχος: Θοδωρής Κουέλης
παραγωγή: Τριτό Πρόγραμμα ΕΡΑ 90,9
 
Βρήκα στο διαδίκτυο μία πολύ ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική εκπομπή η οποία λέγεται «Εγνατία Οδός». Παρουσιστής της εκπομπής είναι ο μουσικολογιώτατος κος. Γεώργιος Ντόβολος.

Στην κάτωθι διεύθυνση μπορεί κανείς να παρακολουθήσει όλες τις παλιές εκπομπές αλλά υπάρχει και η δυνατότητα ζωντανής παρακολούθησης μέσω διαδικτύου όταν γίνεται η αναμετάδοση.

Όπως γράφει στην επισυναπτόμενη ιστοσελίδα πρόκειται για μία ραδιοφωνική «εκπομπή με την οποία μεταφερόμαστε νοητά σε ποικίλα στιγμιότυπα μουσικο-ποιητικών ωσμώσεων ανατολικού και δυτικού κόσμου του εκκλησιατικού άσματος, αποκαλύπτοντας τις, εν πολλοίς άγνωστες, αλληλεπιδράσεις των δύο μεγάλων αυτών παραδόσεων.»

Η εκπομπή γίνεται κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωΐ ώρα 07.00-08.00.

https://www.ertecho.gr/radio/trito/show/egnatia-odos/


151752.jpg
 
Μνήμη Λυκούργου Αγγελόπουλου – Εκτενές αφιέρωμα | Σαββατοκύριακα 1-2 & 8-9 Ιουνίου 2024, 07:00

https://www.ertecho.gr/radio/trito/...avvatokyriaka-1-2-amp-8-9-iouniou-2024-07-00/


Από https://www.facebook.com/imousikitonprosopon :

Μνήμη Λυκούργου Αγγελόπουλου
(δέκα χρόνια από το φευγιό του)
Αναμφισβήτητα μία προσωπικότητα που ξεχώρισε τα περασμένα χρόνια ταυτίζοντας το όνομα του με το είδος της βυζαντινής μουσικής είναι ο αείμνηστος Λυκούργος Αγγελόπουλος. Δέκα χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες από τον θάνατο του και η Εγνατία Οδός, μια εκπομπή οιονεί συνέχεια και εκείνων των εκπομπών που ίδιος ο Αγγελόπουλος επιμελούνταν από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80, εγκαινιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα στη μνήμη του.
Από τη Χορωδία των Βασιλικών Ανακτόρων ως τη Χορωδία του Φεστιβάλ Αθηνών. Από τις «Όρνιθες» του Μάνου Χατζηδάκι ως το λογοκριμένο «Ζει;» του Μίμη Πλέσσα. Από τη Μητρόπολη Πύργου ως τη Μητρόπολη Αθηνών και εν τελεί την Αγία Ειρήνη Αιόλου. Ο αοίδιμος Λυκούργος Αγγελόπουλος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, μα κυρίως μέσα από την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (ΕΛΒΥΧ), η οποία έκανε το γύρο του κόσμου ως άλλη πρέσβειρα της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής.
Οι πρώτες δύο εκπομπές θα ανοίξουν το αφιέρωμα μας με καλεσμένο τον Στέφανο Σουλδάτο, ο οποίος λίγους μήνες πριν παρουσίασε το πόνημα του με τίτλο “Λυκούργος Αγγελόπουλος, ο δάσκαλος που ευεργετούσε κρυφά” ανοίγοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το έτος στη μνήμη του μακαριστού Αγγελόπουλου. Ο ίδιος μοιράζεται μαζί μας προσωπικά βιώματα και αναμνήσεις από τον δάσκαλο του καθώς επίσης και άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του οι οποίες για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

1717171897719.png
 
Last edited:
Ὁ ῥαδιοφωνικὸς Λυκοῦργος Ἀγγελόπουλος (δύο ἐκπομπὲς τοῦ Γιώργου Ντόβολου στὸ Τρίτο)

1η) Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

2η) Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
 
Back
Top