Δύναμις “Όσοι εις Χριστόν” Κωνσταντίνος Πρίγγος (δίσκος γραμμοφώνου)

tb---

τσοπάνης
Ερώτηση: - Υπάρχει κάποιο νόημα στο να κάτσουμε να γράψουμε αναλυτικώς τί ψέλνει ο Πρίγγος ή ο Παναγιωτίδης, δεδομένου ότι οι ίδιοι ποτέ δεν έψελναν από μουσικό κείμενο, αλλά εκ στήθους;


Απάντηση (δανεική από φίλο): - Κατ' ἐμὲ κανένα ἀπολύτως νόημα. Ἀντιθέτως, θὰ προκαλέσει πολλοὺς ἠμιμαθεῖς νὰ μιμηθοῦν δίχως νὰ γνωρίζουν γιατί κάνει ὅ,τι κάνει ψάλλοντας. Κοντολογίς, διατήρηση καὶ μεγέθυνση τῆς ἀσχετοσύνης πάνω στὴν ἑρμηνεία τοῦ μέλους.
 

alex7305

Well-known member
Με το φτωχό μου μυαλό θεωρώ πως τέτοιες καταγραφές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες κυρίως λόγω των αναλύσεων, άλλωστε η μουσική μας δεν είναι μετροφωνική. Απαραίτητη προυπόθεση όμως η μελέτη του πρωτότυπου κειμένου, η άντληση και αφομοίωση της εκάστοτε αναλελυμένης μουσικής θέσης και η χρήση του μουσικού μοτίβου σε αντίστοιχα κείμενα. Συν τοις άλλοις, τα αναλυτικά κείμενα προσφέρουν κατ´εμέ ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο σύγκρισης των ερμηνειών διαφόρων ψαλτών αλλά και το κατά πόσο βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της παράδοσης (ξέρω πως το τελευταίο είναι ένα αρκετά αμφιλεγόμενο θέμα).
 
Top