Δόξα και νυν στα καθίσματα του όρθρου Χριστουγέννων

Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
Μια ερώτηση:
Στα καθίσματα των Χριστουγέννων (Δεύτε ίδωμεν .....) λέμε δόξα και νύν την δεύτερη φορά που το λέμε; (στα μηναία απλά γράφει δις)
Ευχαριστώ!

υ.γ. Εγώ νομίζω ότι εννοείται.
 
Εδώ δεν λένε εδώ λένε
Νομίζω ότι δεν μπορούμε να αποφανθούμε αν κάτι είναι σωστό ή λάθος μόνο από το ακουστικό ή πως το συνήθιζε κάποιος.
Περιμένω απάντηση...
 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
Τίποτα δεν εννοείται.
Όταν λέγεται ..γράφεται. Όταν δεν γράφεται δεν λέγεται.
Χριστός ετέχθη!
Δεν θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, "παράπτωμα" να προτάσσουμε το Δόξα και νυν πριν από το τελευταίο κάθισμα των Στιχολογιών, έστω και ας μην αναφέρεται.
Κατά κανόνα, συνηθίζεται η πρότασή του....................................
 
Τίποτα δεν εννοείται.
Οταν λέγεται ..γράφεται. Οταν δεν γράφεται δεν λέγεται.

Ο κος Θεοδωράκης έχει δίκιο. Επειδή τα μηναία προϋποθέτουν γνώση της μοναχικής τάξης, πολλά πράγματα εννοούνται και δεν γράφονται (όχι μόνο το εν λόγω). Αυτό ξεκινάει ήδη από το ΤΑΣ, χειρόγραφα ακολουθιών και μετέπειτα πέρασε και στα έντυπα μηναία.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Τό θέμα φαίνεται νά σχετίζεται καί μέ τό ἀπολυτίκιον δεσποτικῆς ἑορτῆς, τρίς ἐπαναλαμβανόμενον (πού κι αὐτό κάθισμα ὀνομάζεται).
Οἱ ἀπόψεις διϊστανται μέ σεβαστά ἐπιχειρήματα.
Διαβᾶστε
http://analogion.com/forum/showthread.php?t=1349

(http://analogion.com/forum/showthread.php?t=2227)

Δέν εἶναι τά μόνα τροπάρια πού ψάλλονται διαδοχικά ἄνευ Δόξα, Καὶ νῦν, (καί κάποιες φορές ὄχι καί ὅμοια).
Ἔχει σχέση μέ τή στιχολογία τῶν τροπαρίων καθισμάτων, ἡ ὁποία ἔχει ἐκπέσει.

Ὁπότε κι ἐδῶ σεβαστές οἱ διαφορετικές ἀπόψεις καί πρακτικές.


 

ΠΑΛΗΚΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Παλαιό Μέλος
Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά σε Όλους.
Τα δίπτυχα το ότι δεν λένε εάν πρέπει να πούμε< Δόξα.... και νυν.....>και άλλος λέει ενώ άλλος όχι κατά εμένα έπρεπε να το διευκρινίσει.
΄Οπως παράδειγμα και προχθές στην γιορτή του Αγίου Στεφάνου μετά το πέρας της δοξολογίας τί λέγαμε?Δεν έγραφε το γιατί δεν ξέρω.
Λέγαμε το Απολυτίκιον των Χριστουγέννων όπως πρίν την είσοδο ή το απολυτίκιον του Αγίου Στεφάνου?
Οικονομία μελάνης δεν ξέρω?Νομίζω πως ας το κάνουν λίγο πιο κατανοητό.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Τά Δίπτυχα καί γιά τά καθίσματα τῶν Κυριακῶν σημειώνουν «κατά σειράν», ὅπως καί στή συγκεκριμένη περίπτωση, ἀκριβής διατύπωση τοῦ ΤΜΕ (25 Δεκ.). Δές καί ΗΟΠ.

Γιά τήν ἐκτός θέματος περίπτωση τοῦ Ἁγίου Στεφάνου αὐτά εἶναι λυμένα στήν Προθεωρία τῶν Διπτύχων καί τοῦ ΤΜΕ καί δέν ἐπαναλαμβάνονται. Δέν τό ξεχωρίζω σέ νέο θέμα, γιατί αὐτά εἶναι πολύ γνωστά. Δές κι ἐδῶ.

Ἀντευχόμεθα!


 

pfilippou

Παναγιώτης Φιλίππου
Χρόνια πολλά, καλά & ευλογημένα σε όλους!

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχα προ ολίγου με τον αγαπητό και πολυσέβαστο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τ. Κανονάρχη του (τότε) Άρχοντος Λαμπαδαρίου της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασυβούλου Στανίτσα π. Σεραφείμ Φαράσογλου, μου ανέφερε ότι το Δόξα. Και νυν. λέγεται πάντοτε στα Καθίσματα είτε το γράφει το Μηναίον είτε όχι. Θεωρείται, δηλαδή, εκ των ων ουκ άνευ. Το αυτό ισχύει και για τα Απολυτίκια των Δεσποτικών και Θεομητορικών Εορτών, όπου αυτά (ενν. τα Απολυτίκια) ψάλλονται εκ τρίτου. Στο β΄ λέγεται το Δόξα και στο γ΄ το Και νυν. Όσον αφορά στα Καθίσματα, μου έφερε ως παράδειγμα τα Καθίσματα του Όρθρου των Θεοφανείων και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου εκεί το Μηναίον γράφει: Το αυτό. Δόξα. Και νυν. Μάλιστα, αυτή η Τάξις ετηρείτο στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό τη χρυσή εποχή των Μεγάλων Κ. Πρίγγου και Θρ. Στανίτσα, όπως τα έζησε ο ίδιος ο π. Σεραφείμ ως Κανονάρχης και αργότερα ως μαθητής του Κ. Πρίγγου στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Τον ευχαριστώ πολύ δημοσίως για όλα! Να έχουμε την ευχή του!

Λεπτομέρεια: Στα Καθίσματα το Δόξα και το Και νυν το λέει σύντομα ο Β΄ Χορός.

Επίσης, κατόπιν προτροπής του π. Σεραφείμ, θα ήθελα να αναφέρω στην αγάπη σας ότι τα ανωτἐρω επαληθεύονται και από τα γραφόμενα του Μεγάλου Μουσικολόγου και Α΄ Δομεστίκου της Μ.τ.Χ.Ε. Αγγέλου Βουδούρη, στον 7ο Τόμο της σειράς των βιβλίων που εκδόθηκαν με χειρόγραφά του, με τίτλο ''Δωδεκαήμερον'' και στη σελ. 74. Καλή χρονιά σε όλους!
 
Last edited:
Top