Δοξολογία "Φούλα" σε ήχο πλ. Α΄ υπό Προδρόμου Ιωαννίδη

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Σϋμφωνα με πληροφορίες του κ. Νικολάου Νερούτσου, πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βελεστίνου, ο οποίος και ψάλλει στο βίντεο την εν λόγω δοξολογία, πρόκειται για σύνθεση Προδρόμου Ιωαννίδη, την οποίαν παλαιά έψελναν στο Αγρίνιο και γενικώτερα στην Αιτωλοακαρνανία. Του την έδωσε ο Μεσολογγίτης ψάλτης κ. Πέτρος Πάρρας.

(Θα ήταν ευχής έργο να την δακτυλογραφήσει κάποιος)
 

Attachments

  • Doxologia_pl_A_(Foula)_Prodr_Ioannidi.pdf
    1.8 MB · Views: 468

DemetriosGr

Γρηγορόπουλος Δημήτριος
Ο παλιός παπάς του χωριού μου -Πετροχώρι Αιτωλοακαρνανίας-, ο παπαΑποστόλης, μου είχε μιλήσει πολλές φορές για αυτή τη δοξολογία, στα πρώτα μου ψαλτικά βήματα. Στις συζητήσεις που κάναμε, όταν μου ανέλυε τα διάφορα ψαλτικά ύφη, (πατριαρχικό, Θεσσαλονίκης κλπ.,) μου έλεγε και ότι η ψαλτική έχει αποκτήσει μια έντεχνη πτυχή. Σε αυτό το σημείο μου έλεγε πάντα για το Άξιον εστί του Τσικνόπουλου σε Καρτζιγάρ (μάλλον εννοούσε του Φιλανθίδου) και για τη δοξολογία της Φούλας.

Χαρακτηριστικά μου έλεγε:
Αυτή η δοξολογία ξεκινάει από τον Κε και καταλήγει στον κάτω Κε. Ήταν ένας ψάλτης στην Αθήνα, ο Ιωαννίδης, και πέρναγε στο δρόμο έξω από ένα κρατητήριο, και άκουσε στο υπόγειο να τραγουδάνε το τραγούδι "Καημένε Αθανασόπουλε, τι σού μελλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά τα νειάτα σου να χάσεις". Και σκέφτηκε να γράψει την δοξολογία, που την ονόμασαν "της Φούλας", για τη Φούλα που σκότωσε τον Αθανασόπουλο.

Και ύστερα μου έλεγε τον πρώτο στίχο της δοξολογίας...!

Έψαχνα καιρό να τη βρω αυτή τη δοξολογία, σας ευχαριστώ! Ευχαριστώ και για τις όμορφες αναμνήσεις που μου θυμίσατε...!
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Την ίδια χρονιά μία ακόμα εξαιρετική ερμηνεία από την Μαρίκα την Πολίτισσα, για πολλούς, τη μεγαλύτερη ερμηνεύτρια των μικρασιάτικων τραγουδιών... Με σχετικά όμως περιορισμένη δισκογραφική παρουσία. Η σύνθεση είναι του Ιακωβου Μοντανάρη
 
Last edited:
Top