[Ψάχνω] Δοξολογία Πλ. Δ' σύντομη με καταλήξεις

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
#21
Αυτή η δοξολογία του Σύρκα μου αρέσει και την ψέλνω μία - δύο φορές το χρόνο, ανάλογα με τα... κέφια (και τη φωνή). Προφανώς πρόκειται για καταγραφή του Γεωργίου Σύρκα ακουσμάτων που είχε ο μακαριστός από τον πατέρα του (ή άλλους Πολίτες), όπως δηλώνει και σε άλλα μαθήματα.

Ωστόσο, πάντα αναρωτιόμουν μήπως θα έπρεπε η φθορά να ήταν ο ζυγός. Δε θυμάμαι πρόχειρα αλλά νομίζω πως η σπάθη μπαίνει συνήθως όταν η πορεία του μέλους ανεβαίνει και στο πάνω από τη νότα στην οποία τίθεται διάστημα, κάτι που δε συμβαίνει σε αυτή τη δοξολογία. Δηλ. η φθορά αφορά πάντα στο πεντάχορδο Δι - Νη. Μήπως θα ήταν πιο σωστό να βάλει πάνω στο δι τον ζυγό (που ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τη θεωρία, μπαίνει κυρίως σε αυτό το φθόγγο).

Την πρώτη φορά που την είπαμε το άκουσμα "βγήκε" έτσι όπως έπρεπε (ελπίζω:)), αλλά όταν οι βοηθοί μου ζήτησαν στον καφέ να τους πω τη δοξολογία παραλλαγή (για να καταλάβουν την αλλαγή στα διαστήματα) η σπάθη με δυσκόλεψε, νομίζω πως η παραλλαγή "βγαίνει" μόνο με το ζυγό στον δι.
Βγαίνει με την σπάθη στον Δι του Πλ. δ΄ τον οποίο Δι με την τοποθέτηση της σπάθης τον θεωρεί ο συνθέτης ως Κε, όπως φαίνεται και στην μαρτυρία όπου έχει ως μαρτυρικό φθόγγο τον ν με μαρτυρικό σημείο του πα και στον οποίο βάζει την φθορά του νη για τον επόμενο στίχο.
Η πλήρης σήμανση νομίζω θα ήταν εάν στην 2η μετά την σπάθη απόστροφο έβαζε στον φθόγγο βου την φθορά του Γα, διότι η σπάθη επηρεάζει τα διαστήματα γα-δι-κε του πλ. δ΄ή τα δι-κε-ζω , ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν ως έχουν, ενώ η βούληση του συνθέτη είναι να αλλάζουν χωρίς να την καταγράφει με την τοποθέτηση της ανάλογης φθοράς.
Ηχητικά αντί της σπάθης θα μπορούσε να τεθεί και η φθορά του ζυγού όπως σωστά αναφέρετε, όμως πάλι θ έπρεπε να τεθεί στον βου η φθορά του γα, οπότε ίδιο το αποτέλεσμα διαστηματικά.
 
Last edited:

Pappous43

Παλαιό Μέλος
#23
ηχητικό υπάρχει πουθενά;
Ἠλεκτρονική (μαθηματική παραλλαγή μέ ἀκριβῆ διαστήματα)
μέρους τῆς Δοξολογίας ὑπάρχει εἰς τό
http://bzquality.wordpress.com/examples/
διά τά διαστήματα Σπάθης (εἰς τόν Κε) 10 8 20 4 4 14.

( Προφανῶς πρόκειται διά Σπάθην εἰς τόν Κε διότι
ὁ Νη φέρει τό ἡμίφυ τοῦ Πα ).

Εἰς τήν ἰδίαν ἱστοσελίδαν θά ἀναρτήσω ἀκολούθως καί ἐναλλακτικήν παραλλαγήν
μέ διαστήματα Σπάθης τοῦ Ἄρχοντος Πρωτοψ. Δημ. Ἰωαννίδη
ὡς καί μέ φυσικά διαστήματα (κλασματικά).
 
#24
Η ως άνω δοξολογία του αειμνήστου Γ. Σύρκα με το πρόγραμμα μελωδός.....πρόσθεσα μόνο τα ισοκρατήματα και το ''σήμερον σωτηρία'' από το αναστασιματάριο του....
 

Attachments

Top