Δοξολογία Πέτρου Βυζαντίου Ήχος Πλάγιος Α' Τετράφωνος (ή Πρώτος Τετράφωνος)

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Παλαιότερα είχα αρχίσει μία σελίδα στο Αναλόγιον

https://analogion.com/site/html/ByzantiosDoxologyPlagalFirstTetraphonos.html

Άσχετα με αυτό, διάβασα χτές στα πρακτικά του 1ου Ψαλτικού συνεδρίου του 2000 τον αρχιμ. Δοσίθεο να λέει (σελ. 189) οτι η δοξολογία αυτή επιλέγεται "μπακαλίστικη" (!).

Γνωρίζει κανείς γιατί;
 
Last edited by a moderator:

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Φίλε Δημήτρη, προφανώς δε γνωρίζω γιατί ο π. Δοσίθεος εξέφρασε αυτή την άποψη για τη δοξολογία (την οποία εγώ θεωρώ αξιόλογη, αλλά αυτό είναι προσωπική άποψη). Πάντως διάβασα προσεκτικά τη συζήτηση που έγινε για το θέμα για το αν ο ήχος είναι πλ. α ή α΄ τετράφωνος. Αν δεχθούμε ότι είναι α΄ τετράφωνος επειδή καταλήγει στο κε που είναι βάση κυρίου ήχου, τότε όλα τα στιχηρά του πλ.α ήχου στο σύντομο αναστασιμάταριο ή το "Χαίροις ασκητικώς" είναι α΄ τετράφωνος. Απλά ένα προβληματισμό εκθέτω, διότι δεν είμαι και βαθύς γνώστης.
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Μπακάλικη κατ' άλλους ( μάλλον τους περισσότερους) επεκράτησε να ονομάζεται η Δοξολογία του Δανιήλ πρωτοψάλτου σε βαρύ διατονικό επτάφωνο. Ίσως λόγω της επαναλαμβανόμενης κάπως μελωδίας της ανά στίχο να κατέστη ευκολομηνόνευτη ακόμη και στους μπακάληδες στην Πόλη, οι οποίοι όσες φορές τελούσαν συντεχνιακή Θ. Λειτουργία την ήθελαν να ψάλλεται από τους ψάλτες επειδή τους άρεσε.
 
Last edited:

kostaeri

Μπουσδέκης Κώστας
Μιλάμε για τη γνωστή δοξολογία του Βυζαντίου σε πλ. α?
Ο ίδιος ο Βυζάντιος σε αυτόγραφο κώδικα την ονομάζει ως α τετράφωνο!

Ιδού κ το χειρόγραφο, όχι όμως η συγκεκριμένη δοξολογία
 

Attachments

  • IMG_4418.JPG
    274.5 KB · Views: 390

psl

μέλος
...Αν δεχθούμε ότι είναι α΄ τετράφωνος επειδή καταλήγει στο κε που είναι βάση κυρίου ήχου, τότε όλα τα στιχηρά του πλ.α ήχου στο σύντομο αναστασιμάταριο... είναι α΄ τετράφωνος. Απλά ένα προβληματισμό εκθέτω, διότι δεν είμαι και βαθύς γνώστης.

Πολυ σωστη παρατηρηση! Ευγε! Ακριβως ετσι ειναι. Το ιδιο ισχυει και για τον αναστασιμο κανονα στο αναστασιματαριο "Ιππον και αναβατην" και λιγο παρακατω για την συντομη δοξολογια, οπου μαλιστα πανω στον Κε βαζει την μαρτυρια του Πα και οδευει κανονικα ως α΄ ηχος.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Top