Δοξολογία Ιωάννου Τραπεζουντίου Ήχος Πλ. Α΄(εξήγηση Ιω. Αρβανίτη)

Υπάρχει πραγματικά τόσος μεγάλος πλούτος μαθημάτων στην παλαιά γραφή, πανευφρόσυνων και καταπληκτικών. Ανεβάζω μία δοξολογία ανέκδοτη σε πλάγιο του πρώτου του Πρωτοψάλτου της Μεγάλης Εκκλησίας Ιωάννου του Τραπεζουντίου, εξηγημένη από το εκλεκτό μέλος του φόρουμ μας και αγαπητό Ιωάννη Αρβανίτη(Laosynaktis), ο οποίος ανταποκρινόμενος άμεσα στην επιθυμία μου, μου απέστειλε το πρόχειρο χειρόγραφο της εξήγησης, το οποίο ανεβάζω και σύντομα θα κοιτάξω να το καθαρογράψω με κάποιο πρόγραμμα γραφής.
Η δοξολογία είναι εξαιρετική και ευχαριστώ δημοσίως τον κ.Αρβανίτη για την αγάπη του να μας κάνει κοινωνούς τέτοιων μαθημάτων, του εύχομαι δε υγεία, μακροημέρευση και κάθε καλό στη ζωή του!Αμήν
Απολαύστε
 

Attachments

  • Doxologia Trapezountiou-PlA-proxeiro.pdf
    464.8 KB · Views: 779

Τάσος Μπόκος

Παλαιό Μέλος
Πολύ όμορφη σύνθεση!
Κρίμα που τέτοια μελοποιήματα παραμένουν άγνωστα και κρυμμένα.
Θα μπορούσατε να μας πείτε σε ποιο χειρόγραφο υπάρχει αυτή η δοξολογία και, αν είναι δυνατόν, να την αναρτήσετε κι εδώ για να δούμε και τη πρωτότυπη γραφή;
Ευχαριστούμε τον Nikolaos για τη προσφορά στη κοινότητα!
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Κι ἄν μπορεῖ κάποιος παλλίκαρος μὲ διάθεση καὶ χρόνο νὰ τὴν καθαρογράψει, ἀκόμη καλύτερα ... :)
 
Τὴν ἔγραψα καθαρὰ χρησιμοποιώντας χαρακτῆρες μόνο τῆς νέας γραφῆς (ἄς μὲ συγχωρήσουν οἱ ἀγαπητοὶ φίλοι τὰ παλαιὰ δὲν τὰ γνωρίζω). Μὲ τὴν εὐκαιρία θὰ ἤθελα νὰ ἀπευθυνθῶ στὸν ἀξιότιμο κ. Ἀρβανίτη: μήπως εἶναι καιρὸς νὰ γευθοῦμε κι ἐμεῖς οἱ ὑπόλοιποι κάτι περισσότερο ἀπὸ τοὺς κόπους τῶν ἐρευνῶν του;
 

Attachments

  • Δοξολογία Ι. Τραπεζουντίου.pdf
    97.7 KB · Views: 118
Last edited:

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Τὴν ἔγραψα καθαρὰ χρησιμοποιώντας χαρακτῆρες μόνο τῆς νέας γραφῆς (ἄς μὲ συγχωρήσουν οἱ ἀγαπητοὶ φίλοι τὰ παλαιὰ δὲν τὰ γνωρίζω).

Κε Τσάρα σας ευχαριστούμε πολύ, κι εγώ και όλοι, για τον κόπο σας. Επιτρέψτε μου όμως να επιμείνω σε κάποιες λεπτομέρειες. Θα σας παρακαλούσα να τηρήσετε κάποιες Διπλές που υπάρχουν στις καταλήξεις (ώστε να σχηματίζονται 4σημοι) και να μην τις αντικαταστήσετε με Κλάσματα (που σχηματίζουν 3σημους). Αυτή είναι η πρακτική στις Δοξολογίες, για την καλύτερη ροή του ρυθμού. Επίσης στο "Υμνούμεν...ευχαριστούμεν σοι" η συλλαβή "σοι" αρχίζει από το Ολίγον με Κεντήματα (4 χρόνοι). Αν μπορείτε κάν'τε αυτές τις αλλαγές.


Μὲ τὴν εὐκαιρία θὰ ἤθελα νὰ ἀπευθυνθῶ στὸν ἀξιότιμο κ. Ἀρβανίτη: μήπως εἶναι καιρὸς νὰ γευθοῦμε κι ἐμεῖς οἱ ὑπόλοιποι κάτι περισσότερο ἀπὸ τοὺς κόπους τῶν ἐρευνῶν του;
Τί εννοείτε ακριβώς; Δίνω ό,τι βρίσκω χρόνο να γράψω. Αν είναι και κάτι άλλο που θα θέλατε, πέστε μου και, αν μπορώ, ευχαρίστως.
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Θα σας παρακαλούσα να τηρήσετε κάποιες Διπλές που υπάρχουν στις καταλήξεις (ώστε να σχηματίζονται 4σημοι) και να μην τις αντικαταστήσετε με Κλάσματα (που σχηματίζουν 3σημους). Αυτή είναι η πρακτική στις Δοξολογίες, για την καλύτερη ροή του ρυθμού. Επίσης στο "Υμνούμεν...ευχαριστούμεν σοι" η συλλαβή "σοι" αρχίζει από το Ολίγον με Κεντήματα (4 χρόνοι). Αν μπορείτε κάν'τε αυτές τις αλλαγές.

Αν μπορείτε να συμπεριλάβετε και το ασματικό που υπάρχει στο πρωτότυπο της εξήγησης...
Ευχαριστούμε.
 
Ορίστε και το ασματικό.
Ευχαριστούμε πολύ κ. Αρβανίτη!
Από τις "παρενθέσεις" σας κράτησα εκείνες που (νομίζω ότι) βοηθούν στη ροή του ρυθμού, όπως λέτε. Στη διάθεσή σας βεβαίως για όποια αλλαγή επιθυμείτε και εδώ.
 

Attachments

  • ᾈσματικὸν Ἰω. Τραπεζουντίου πλ. Α΄.pdf
    331.1 KB · Views: 55

Billy_Stam

New member
Μπορειται κ.Νικολαε να ανεβασετε καθαρογραμμενη την
Δοξολογία Ιωάννου Τραπεζουντίου Ήχος Πλ. Α΄(εξήγηση Ιω. Αρβανίτη)
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Μπορειται κ.Νικολαε να ανεβασετε καθαρογραμμενη την
Δοξολογία Ιωάννου Τραπεζουντίου Ήχος Πλ. Α΄(εξήγηση Ιω. Αρβανίτη)
Υπάρχει στο μήνυμα #5 από τον Κ. Τσάρα
 
Top