... διδασκόμαστε πως ο Πα στον Β' ήχο κατα την ανάβαση (σε αντίθεση με οτι συμβαίνει κατα τη κατάβαση) εκτελείται διατονικά (??). ...
Προσωπικα αυτο εχω διδαχθει και μεσα απο συζητησεις ολα αυτα τα χρονια με συναδελφους (εμπειρους και μή οι οποίοι μάλιστα είχαν δασκάλους μεγάλους πρωτοψάλτες), το εχω ως δεδομενο κ' πραγματικα με ξαφνιάζετε με αυτο που λετε κ. Νεοκλη. Ρωτώ παντα με διάθεση μάθησης κ' μόνο!Εγώ πρώτη φορά το ακούω αυτό. Το γράφει σε κανένα θεωρητικό;
... Ρωτώ παντα με διάθεση μάθησης κ' μόνο!
Για την Δοξολογία του Γρηγορίου σε πλ. δ' θέλω να σημειώσω την "εξέλιξη" - "απλούστευση" που παραδόθηκε στην συλλογή Πρωγάκη η οποία είναι διαφορετική στις φθορές από την αντίστοιχη του Ιωάννου (την οποία ίσως εξέλαβε ως πηγή ο συγγραφέας.
Στην ανθολογία του Γρηγορίου παρουσιάζεται με σκληρό χρώμα.
Ενδιαφέρουσα περίπτωση... πιθανότερα είναι η αυθεντικότερη μορφή.
Οπότε και οι μεταβολές σε πολλά σημεία από το σκληρό χρώμα στο διατονικό Κε είναι "λογικές" και "έντεχνες" και οι καταλήξεις διατονικά ομαλότερες.
Η πρόθεση του Πρωγάκη είναι μάλλον η απλοποίηση των πραγμάτων που όμως οδηγεί σε αλλαγή διαστημάτων πολλές φορές...
Ενδεικτικά αναφέρω τις διαφορές στον στίχο "Ευλογητός ει Κύριε δίδαξόν με..." την μεταβολή στον διατονικό Κε στην περίπτωση της Ανθολογίας του Γρηγορίου, με νέα φθορά στον φθόγγο Βου και την μεταβολή "κατευθείαν" στον διατονικό Δι στην έκδοση υπό Πρωγάκη.
Θα το κοιτάξω ξανά κ. Νεοκλη κ' θα επανέλθω. Απο'κει κ' περα εαν τα πράγματα ειναι οντως ξεκάθαρα κ' η απάντηση δεδομένη, ελπίζω κ' τα υπόλοιπα μέλη να βοηθήσουν διότι προσωπικά εχω μπερδευτεί.Από μένα πάντως δεν θα μάθεις.
Πραγματικά όμως μου φαίνεται περίεργο. ¨οταν μάλιστα πολλά μέλη, ιδίως αργά (Χερουβικά, δοξολογίες) παραδίδονται και με μαλακή κλίμακα εκ του Βου ή Δι και με σκληρή εκ του Πα. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε το ίδιο να ισχύει και για τον Βου της σκληρής χρωματικής, που δεν ισχύει.
θα το κοιτάξω ξανα διοτι πολύ φοβάμαι οτι θυμάμαι λάθος κ' εχω πραγματικά μπερδευτεί!Κι εγώ πρώτη φορά ακούω ότι εκτελείται διαφορετικά.
Το κάποιες φορες γιατι το αναφέρεις? Πάντα οταν το μέλος αγγίζει τον Πα και μετα ανεβαίνει, αυτος εκτελείται διατονικα. Μηπως κ' εδω ισχύει κατι αλλο?Απλά κάποιες φορές, όταν κατεβαίνοντας το μέλος αγγίζει μόνο τον Πα και ξανανεβαίνει, εκεί δεν είναι χαμηλός.
Όχι, το "κάποιες φορές" αναφέρεται στις φορές που ισχύει η εξαίρεση αυτή...θα το κοιτάξω ξανα διοτι πολύ φοβάμαι οτι θυμάμαι λάθος κ' εχω πραγματικά μπερδευτεί!
Το κάποιες φορες γιατι το αναφέρεις? Πάντα οταν το μέλος αγγίζει τον Πα και μετα ανεβαίνει, αυτος εκτελείται διατονικα. Μηπως κ' εδω ισχύει κατι αλλο?![]()
Ολόκληρη η δοξολογία, απο αγρυπνία υπο Ι. Χασανίδη - Κ. Λανάρα, Γ. Κωνσταντίνου, εδώ.
Ο Σύρκας παραπάνω και ο Στανίτσας εδώ λένε πλ. β και φυσικά δεν διαβάζουν από του Γρηγορίου με φθορά πλ β΄, αλλά από αυτό με φθορά Β΄ ήχου.Όλοι με φθορά μαλακού χρώματος την ξέρουμε και προσπαθούμε να την πούμε, ωστόσο ο ίδιος ο Γρηγόριος στο αυτόγραφό του έχει φθορά σκληρού χρώματος:
https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/el/browse/110494#contents&gid=1&pid=104
'Επίσης, με σκληρό χρώμα έχει εκδοθεί και σε κάποιο Ταμείο ή Ανθολογία, δεν θυμάμαι ποιό.
Στο Ταμείον Ανθολογίας του Γηγορίου Πρωτοψάλτου του 1834 (β΄ έκδοση, β΄ τόμος, σελ. 81) έχει φθορά του σκληρού χρώματος. Στο Ταμ. Ανθ. του 1837 (γ΄ έκδοση, β΄ τόμος, σελ. 47) έχει φθορά του μαλακού χρώματος. (Στο Ταμείο Ανθολογίας του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος του 1824 (α΄ έκδοση) δεν υπάρχουν δοξολογίες του Γρηγ. Πρωτοψάλτου.)Όλοι με φθορά μαλακού χρώματος την ξέρουμε και προσπαθούμε να την πούμε, ωστόσο ο ίδιος ο Γρηγόριος στο αυτόγραφό του έχει φθορά σκληρού χρώματος:
https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/el/browse/110494#contents&gid=1&pid=104
'Επίσης, με σκληρό χρώμα έχει εκδοθεί και σε κάποιο Ταμείο ή Ανθολογία, δεν θυμάμαι ποιό.