Δοξαστικό Αίνων Χριστουγέννων Πέτρου Φιλανθίδου

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Το δοξαστικό των αίνων των Χριστουγέννων σε μέλος Πέτρου Φιλανθίδου (+1915).
Όπως έχω αναφέρει εδώ στην κοινότητα σε παλιότερο μήνυμα, νομίζω πως οι μεγάλες εορτές, όπως οι Δεσποτικές, οι Θεομητορικές και ενδεχομένως του αγίου στον οποίο τιμάται ο ναός που διακονούμε, ζητούν από μόνες τους ως δοξαστικά κάτι πιο επίσημο από αυτά της Μουσικής Κυψέλης. Το βρίσκω κάπως αταίριαστο δηλαδή σε απλούς εσπερινούς ή όρθρους μεθεόρτων να ψάλλουμε το ίδιο μέλος με αυτό της κυριωνύμου ημέρας.

Eiryk,θα μου λύσεις μια απορία;
Γιατί πειράζεις τα κείμενα;...

Έχω γράψει αρκετές φορές το λόγο, άλλες φορές υπάρχει έντονη αντίδραση, άλλες μικρότερη. Ας το γράψω ακόμα μία ζητώντας συγνώμη από τα παλαιά μέλη της κοινότητας για αυτή την επανάληψη. Στο εξής σε ανάλογες ερωτήσεις θα προσπαθώ να απαντώ με συνδέσμους παλαιοτέρων μηνυμάτων, χωρίς να σημαίνει πως υποτιμώ κανέναν, αλλά δεν έχω και το χρόνο να γράφω τα ίδια πράγματα συνέχεια και συνέχεια.

Όταν δεν είναι το κείμενο επεξεργασμένο, δηλαδή χωρισμένο με διαστολές, με τους βοηθητικούς χαρακτήρες με τις έλξεις ακόμα και με τις αναπνοές, τότε η δυσκολία εκτέλεσής του μεγαλώνει πάρα πολύ. Ασφαλώς αυτό αφορά το γράφοντα και σίγουρα σε άλλους μπορεί να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μάλιστα για του λόγου το αληθές κάποιες στιγμές που ψάλλω για παράδειγμα κάποιο κλασσικό χερουβικό ή κοινωνικό από άλλα βιβλία όπως από αυτά της ζωής, κάνω αρκετά περισσότερα λάθη και στο χρόνο και στα διαστήματα και στις αναπνοές οι οποίες δυστυχώς στο συγκεκριμένο κείμενο δεν έχουν αναγραφεί. Πάντως και εδώ σε αυτό το κομμάτι πρόσεξα πως ξέχασα σε ένα σημείο να γράψω την δίεση του ΝΗ προς τον ΠΑ και δεν την εκτέλεσα. (Στην τέταρτη σελίδα του pdf στην τρίτη σειρά από το τέλος στο ε της αποστρόφου ακριβώς πριν το ισάκι). Φυσικά θα μπορούσα να το ξαναψάλλω για να διορθώσω αυτό και άλλα λάθη, όπως της αναπνοής που είναι οπωσδήποτε εμφανή σε δύο τρία σημεία. Όμως το άφησα έτσι καθώς ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα και όπως ψάλλω στο ναό, με τις ατέλειες και τα λάθη, για να απαντήσω και στο μήνυμα του κ. Νάσση.

Ευχαριστούμε Ειρυκ! Δεν είχα δώσει σημασία σε αυτό το συγκεκριμένο μάθημα του Φιλανδίδη. Πολλή ωραίο!

Καλό είναι να ψέλνουμε τέτοια απαιτητικά μαθήματα όσο μπορούμε. Σίγουρα θα το είπατε μια χαρά. Ηχογράφηση υπάρχει?

Καλό υπόλοιπο Δωδεκαήμερο!!!
Στο ναό κάπως έτσι το έψαλλα αλλά χωρίς διπλό ισοκράτημα, και χωρίς βάθος (reverb), που το προσθέτω για να καλύπτει τις ατέλειες της φωνής αλλά και για να δίνει έτσι την αίσθηση ψαλσίματος σε μεγάλη εκκλησία και όχι σε δωμάτιο.
To μουσικό κείμενο βρίσκεται εδώ: http://analogion.com/forum/showpost.php?p=159438&postcount=77

Σας ευχαριστώ
 

Attachments

  • DojastikonAinonXristougennonPetroyFilanthidou.mp3
    7.3 MB · Views: 84
Last edited:
Top